Vi har prøvd Sonys supermobil

Kraftpakke med knallkamera

Sony har lansert sin første Android-telefon, og den slår fra seg.

SONY: Xperia S blir den første Sony-telefonen her til lands.
SONY: Xperia S blir den første Sony-telefonen her til lands. Foto: FOTO: Marius S. Eltervåg/Mobili.no
Publisert Oppdatert

Årets CES-messe er i full gang i Las Vegas, der det har dukket opp en rekke interessante mobiltelefoner - blant annet har vi fått se verdens tynneste smarttelefon og Nokias nye Windows-toppmodell.

Like interessant er det at Sony Ericsson nå har droppet Ericsson og lansert to mobiler med kun Sony-logo. Disse har beholdt Xperia-navnet fra fjorårets Sony Ericsson-serie, som hadde høydepunkter som Xperia Arc, Xperia Play og Xperia Active.

Den ene av Sony-telefonene, Xperia Ion, er dessverre ikke aktuell for Norge. Det er derimot Xperia S, som blir Sonys første toppmodell her til lands.

Vi har fått anledning til å se nærmere på en tidlig versjon av Xperia S. Eksemplaret vi har sett på har fremdeles Sony Ericsson-logo, men denne forsvinner altså før telefonen kommer i salg.

Helt ny design

HD: Skjermen har 720p-oppløsning.
HD: Skjermen har 720p-oppløsning. Foto: FOTO: Marius S. Eltervåg/Mobili.no
GLASS: Varsellyset er gjennomsiktig når det ikke er i bruk.
GLASS: Varsellyset er gjennomsiktig når det ikke er i bruk. Foto: FOTO: Marius S. Eltervåg/Mobili.no

Sony Xperia S har overhodet ikke den samme plastfølelsen som fjorårets Sony Ericsson-modeller. Men så vil den heller ikke havne blant de rimeligste Android-telefonene.

Fronten av telefonen består av ripesikkert glass, mens resten er dekket med et gummiaktig materiale. Dette materialet gjør telefonen god å holde i, i tillegg til at du faktisk kan "stryke bort" eventuelle riper med fingeren.

Materialvalget er ikke det eneste som gjør telefonens design unik. Under skjermen finner du et smalt, gjennomsiktig glassparti, som igjen går over til "vanlige" materialer i den nederste delen av telefonen - der antennene altså befinner seg.

I dette glasspartiet har Sony montert lysdioder som gir inntrykk av at telefonen har et "lysbelte".

En helt unik design her altså. Vi har forøvrig tatt mange flere bilder av telefonen, for deg som vil ha et bedre inntrykk av hvordan ting ser ut.

HD-skjerm

Det er ikke bare designen som skiller Xperia S fra de fleste andre telefoner. Den har også fått en skjerm med 720 x 1280 pikslers oppløsning. 720p, med andre ord. I dagens marked er det kun Samsungs Galaxy Note og Galaxy Nexus som kan måle seg med denne oppløsningen.

HENDIG: Telefonen har en passe størrelse og ligger godt i hånden.
HENDIG: Telefonen har en passe størrelse og ligger godt i hånden. Foto: FOTO: Marius S. Eltervåg/Mobili.no
KRUTT: Xperia S har mer kraft enn Samsungs toppmodell, Galaxy SII.
KRUTT: Xperia S har mer kraft enn Samsungs toppmodell, Galaxy SII. Foto: FOTO: Marius S. Eltervåg/Mobili.no

Skjermen har ellers en størrelse på 4,3 tommer, og har fått Sonys Bravia-teknologi, som gir bedre farger når du ser på bilder og film.

Det er ikke bare selve spesifikasjonene som gjør skjermen bra. Sony har plassert det ripesikre glasset helt tett ned mot panelet, slik at du ikke får denne "reflekseffekten" som dukker opp i mange telefoner, og det gir i tillegg en innsynsvinkel på nærmere 180 grader.

Skjermen er uten tvil noe av det beste vi har sett i en mobiltelefon i dag. Den er sylskarp, har flotte farger og bra innsynsvinkel.

Masse muskler

Xperia S har i likhet med kruttpakker som Samsung Galaxy S II og HTC Sensation fått to prosessorer, og hver av disse har en hastighet på 1,5 GHz.

Sammen med 1 GB arbeidsminne og kraftig grafikkbrikke gjør dette telefonen til en skikkelig arbeidshest.

Og dette merker du i bruk. Xperia S er lynrask og reagerer kontant enten du surfer på nett, starter apps eller navigerer i menyen.

Her er det kraft nok til å kjøre absolutt alt du finner på Android Market både i dag og i uoverskuelig fremtid.

Klar for Playstation

Med så mye muskler er det på sin plass at Xperia S også er Playstation-sertifisert, noe som kort fortalt betyr at den vil få tilgang til Sonys spilltjeneste Playstation Suite, som altså lar deg installere gamle Playstation-titler i tillegg til nye spill med høyere systemkrav enn vanlig.

Her har Sony altså hentet inn forspranget de fleste andre produsenter har bygget opp med dobbeltkjernemobilene sine det siste året.

Superkamera

En av fjorårets aller beste kameratelefoner var Sony Ericsson Xperia Arc. I Sony Xperia S finner du den samme sensortypen, Exmor R. Denne er bakbelyst og gjør det lettere å ta bilder under krevende lysforhold

Spesifikasjonene har imidlertid blitt enda bedre siden sist. Med en stillbildeoppløsning på opp til 12 megapiksler og muligheter til å filme i 1080p (30 fps) er dette det best spesifiserte kameraet vi har sett i en Xperia-telefon til nå.

Oppstartstiden er også imponerende. Ved å holde inne kameratasten kan du starte kameraet uten å aktivere skjermen, og det tar kun 1,5 sekunder fra du trykker på knappen til du er klar til å ta bildet. Her er det altså ikke noe problem å dra frem telefonen og knipse bilder om du brått havner i situasjoner som er verdt å avbilde.

NFC klar til bruk

NFC er en trådløs kommunikasjonsstandard med kort rekkevidde og så godt som null strømforbruk, og dette er på plass i Xperia S.

Og her liker vi at Sony ikke bare har kastet teknologien inn for å få et imponerende spesifikasjonsark - du får også et vettugt bruksområde fra første stund.

I pakken følger det nemlig med to såkalte "smarttags", som altså er NFC-etiketter du for eksempel kan klistre ved utgangsdøren og på dashbordet i bilen din. Deretter vil du kunne velge funksjoner som skal starte når du holder telefonen mot disse etikettene.

MYKT: Telefonen er polstret med et mykt materiale.
MYKT: Telefonen er polstret med et mykt materiale. Foto: FOTO: Marius S. Eltervåg/Mobili.no

Du vil altså kunne starte for eksempel treningsprogrammet og musikkspilleren ved å sveipe telefonen kjapt inntil denne brikken når du er på vei ut på joggetur, eller aktivere Bluetooth-funksjonen når du legger telefonen i bilen.

Får Android 4.0

Sony Xperia S vil ha Android 2.3.7 når den kommer i butikkene, men ventetiden på Android 4.0 Ice Cream Sandwich skal ikke være lenger enn et par uker.

Sony Ericsson viste i fjor at de holder ord når de lover tidligere oppdateringer, og vi satser på at Sony har planer om å opprettholde denne tradisjonen.

Kommer til våren

NFC: Du får med to NFC-etiketter når du kjøper telefonen.
NFC: Du får med to NFC-etiketter når du kjøper telefonen. Foto: FOTO: Sony Ericsson

Her til lands skal Sony Xperia S komme i salg i løpet av årets første kvartal, mest sannsynlig i mars. Utsalgsprisen er fremdeles ikke helt spikret, men du kan forvente å måtte punge ut rundt 4500 kroner ved lansering.

LES OGSÅ:

Den beste Windows-mobilen

Dyr eller billig smarttelefon?

Slik blir supermobilene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning