Huawei utfordrer Apple med ny mobil

Huawei går i strupen på Apple

Men det er mulig de har vært litt overivrige.

STOR: Huawei Mate S har en 5,5 tommer skjerm, og vil nok prøve å konkurrere mot iPhone 6S Plus.
STOR: Huawei Mate S har en 5,5 tommer skjerm, og vil nok prøve å konkurrere mot iPhone 6S Plus. Foto: Huawei
Publisert Oppdatert
KNOKEGJENKJENNING: I likhet med tidligere modeller kan også Huawei Mate S gjenkjenne om du bruker knokene på skjermen. Nå kan du også tegne snarveier med knokene, som for eksempel en C for å åpne kameraet.
KNOKEGJENKJENNING: I likhet med tidligere modeller kan også Huawei Mate S gjenkjenne om du bruker knokene på skjermen. Nå kan du også tegne snarveier med knokene, som for eksempel en C for å åpne kameraet. Foto: Huawei

Huawei avduket onsdag et nytt tilskudd til Mate-serien sin, nemlig nye Mate S under et pressearrangement i tilknytning til IFA-messen i Berlin, og det er liten tvil om at den kinesiske mobilprodusenten er ute etter å utfordre Apple.

Tidligere i sommer testet vi Huaweis toppmobil Ascend P8.

Utover skjermstørrelsen på 5,5 tommer og en del designlikheter med iPhone 6 Plus, får Mate S nemlig også trykkfølsom skjerm, det Apple kaller Force Touch, og det skjer bare dager før den samme funksjonen er ventet å lanseres av Apple i iPhone 6S.

Riktignok er det også en del ulikheter mellom de to, og vårt førsteinntrykk er først og fremst at Huawei har klart å lage en stor telefon som ikke føles spesielt stor i hånden. Mye av grunnen til det er nok den buede baksiden som gjør at sidene kun er 2,65 mm tykke.

Mate S er også merkbart mindre enn iPhone 6 Plus tross at skjermstørrelsen er den samme, og det er fordi Huawei har klart å spare inn plass over og under skjermen.

Byggekvaliteten virker også hovedsakelig solid og god, men vi merket oss at baksiden hadde en litt hul følelse som ikke ga et spesielt godt inntrykk.

Flere imponerende finesser

Mate S er også utstyrt med enkelte finesser som er videreutviklet fra Ascend Mate 7. For det første kan fingeravtrykksensoren på baksiden brukes som en berøringsflate, og du kan dermed blant annet bruke den til å flippe mellom bilder og hente ned varslingssenteret.

Vi opplevde at det fungerte som forventet, men at sensoren kanskje blir litt for liten til at det vil bli en funksjon vi kan tenke oss å bruke mye.

Den forbedrede knokegjenkjenningsfunksjonen som Huawei kaller Knuckle Sense 2.0(!), lar deg også bruke en knoke til å skrive snarveier på skjermen i form av bokstaver.

En M tar deg til musikkappen, mens en C tar deg til kameraet. Vi er usikker på om det egentlig går raskere, men det ser i hvert fall ganske stilig ut.

I tillegg kan du også blant annet banke to ganger på skjermen for å vekke telefonen, og bruke knoken til å beskjære bilder på frihånd.

VERSJONER: Huawei Mate S kommer i to versjoner, Standard og Premium. Forskjellen er fargene og at Premium har 64 GB lagring mot standardversjonens 32 GB.
VERSJONER: Huawei Mate S kommer i to versjoner, Standard og Premium. Forskjellen er fargene og at Premium har 64 GB lagring mot standardversjonens 32 GB. Foto: Truls Steinung

Flere smarte funksjoner som bruker den nevnte force touch-teknologien ble også demonstrert, fra zooming med en finger til trykkfølsomme snarveier i hjørnene av skjermen.

Ikke minst ble det demonstrert hvordan skjermen kan måle den nøyaktige vekten til en appelsin.

Dette fikk vi imidlertid ikke mulighet til å prøve selv, da det viser seg at Force Touch først vil dukke opp i en kommende oppdatert utgave av Mate S.

Dette ble kun nevnt i en bisetning under pressekonferansen, og vi mistenker at Huawei har vært veldig ivrige etter å slå Apple ved å lansere funksjonen først.

Proffe kamerafunksjoner

Hovedkameraet er utstyrt med en sensor på 13 megapiksler, mens frontkameraet er på 8 megapiksler. Sistnevnte har også det Huawei omtaler som mykt blitslys, og det er ment å gi bedre selfie-bilder.

Kameraet er i tillegg utstyrt med en profesjonell modus der du får tilgang til å justere vanlige kamerainnstillinger som ISO, lukkertid, blenderåpning og eksponeringskompensering. Huawei skrøt også av at bildeprosesseringen holder DSLR-kvalitet, uten at vi helt vet hva det skal bety i praksis.

Huawei Mate S kommer i to ulike utgaver, og standardversjonen med 32 GB lagring kommer i grå og champangefarge og vil koste 649 Euro. Premiumversjonen med 64 GB kommer i rosa og gull og vil koste 699 Euro.

Det virker altså tydelig at Huawei har ønsket å komme Apples kommende lansering i forkjøpet med en ny 5,5-tommer toppmodell, og foreløpig fremstår Mate S som en spennende utfordrer med flott design og noen spennende løsninger.

Det er bare litt synd at en av de største nyvinningene først vil dukke opp i en oppdatert utgave på et senere tidspunkt.

TYNN: Huawei Mate S er en stor telefon, men har likevel greid å holde tykkelsen nede på 7,2 mm.
TYNN: Huawei Mate S er en stor telefon, men har likevel greid å holde tykkelsen nede på 7,2 mm. Foto: Huawei

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning