HTC 10

Slik er den nye toppmobilen fra HTC

Super lyd og gode bilder skal være HTC’ viktigste egenskaper i kampen mot Samsung og Apple. Den nye toppmobilen, HTC 10, kommer for salg i mai.

VELKJENT: HTC 10 føyer seg pent inn i rekken av lekre HTC-mobiler laget i et såkalt unibody-design. Årets modell har fått avskårne kanter versus tidligere modellers litt rundere former.
VELKJENT: HTC 10 føyer seg pent inn i rekken av lekre HTC-mobiler laget i et såkalt unibody-design. Årets modell har fått avskårne kanter versus tidligere modellers litt rundere former. Foto: Hallvard Lunde
Publisert Oppdatert

HTC 10 er navnet på årets toppmobil fra HTC. Visuelt har HTC fulgt formspråket fra tidligere års toppmobiler, som HTC One M8 og HTC One M9. Det betyr et såkalt unibody-design der mobilkroppen er skåret ut fra ett stykke aluminium.

Vi fikk se telefonen på et arrangement i regi av HTC forrige uke. Vårt førsteinntrykk er at HTC igjen har lyktes med å lage en flott finish. HTC 10 har fått skarpe og blanke hjørner i motsetning til fjorårets litt mer avrundede design.

– Hva er de to viktigste egenskapene som skal gjøre at HTC 10 skiller seg fra konkurrenter som Samsungs Galaxy S7 og iPhone 6s?

– Det er en hard konkurranse i dette segmentet, men jeg tror det først og fremst er kameraet og det vi har gjort med lyden som skiller oss fra konkurrentene, sier Lars Toft i HTC.

Lyssterkt

Mobilkameraet på HTC 10 er en videreutvikling av Ultrapixel-kameraet som satt i forgjengeren HTC One M9. Nå har det blitt oppgradert til Ultrapixel 2.0. Det betyr større bildepunkter og et blendertall som starter på f/1.8.

Ifølge Toft skal det gi inntil 136 prosent mer lys. I tillegg har kameraet på HTC 10 fått andre generasjon laserbasert autofokus, noe som skal innebære autofokus som er raskere og har bedre rekkevidde enn tidligere.

I tillegg har HTC ryddet opp i kamera-appen på HTC 10, slik at det skal være raskere og enklere å ta bilder. For «proffene» er det mulig å bruke et avansert modus, som både gir flere manuelle innstillingsmuligheter og som gjør det mulig å ta bilder i råformat (raw).

- HTC 10 har også fått en skåre hos DXOMark på 88, noe som i praksis betyr at HTC 10 har verdens beste mobilkamera akkurat nå, sier Toft.

For ordensskyld kan vi opplyse om at Galaxy S7 fra Samsung har også samme skåre hos DXOMark.

Frontkameraet med fem megapiksels oppløsning har også fått optisk bildestabilisator, noe som vist nok HTC er først ute med.

Hi-Res Audio

– Vi har vært gode på lyd også på tidligere modeller, men har kanskje ikke kommunisert dette så godt. Men, spør gjerne noen med erfaringer fra en HTC One M9 eller HTC One A9, så vet vi at vi skårer godt på lyden, sier Toft.

Med HTC 10 lover Toft at de skal videreføre den gode lyden.

– HTC 10 er Hi-Res Audio-sertifisert, noe som betyr at den har 256 ganger flere detaljer i lydbildet og mobilen skal levere en samplingsrate som er fire ganger bedre enn på en CD, forklarer Toft.

HTC lover bedre dynamisk omfang og at lydkvaliteten med 24 bit-audio også skal bli med over enten du lytter via WiFi, Bluetooth eller kobler til via andre muligheter. Nytt fra HTC er det også at de støtter AirPlay, men da kun lyd og ikke video. Det betyr likevel at du kan streame fra HTC 10 til hvilken som helst høyttaler med AirPlay eller som er tilkoblet et system som støtter AirPlay.

HTC Boom Sound, som de kaller det, skal også by på god lyd via hodetelefoner ved at mobilen analyserer hva du faktisk hører og lager en personlig lydprofil for deg. I tillegg kan vi legge til at HTC Har lagt ved et par høykvalitetsøreplugger i esken, slik at du ikke trenger å investere i et nytt hodesett for å nyte lyden i nye HTC 10.

Spesifikasjoner: HTC 10

 • OS: Android 6.0.1 med HTC Sense 8
 • Skjerm: 5,2 tommer Super LCD 3
 • Oppløsning: 1440 x 2560 piklser
 • Prosessor: Quad Core 2x2,15 GHz + 2 x 1,6 GHz
 • Minne: 4 GB RAM
 • Lagringsplass: 32 GB
 • Kamera I: 12 MP, Ultrapixel 2, f/1.8
 • Kamera II: 5 MP
 • Minnekort: Ja
 • Batteri: 3.000 mAh
 • WiFi: 802.11 ac/b/g/n
 • 4G: Cat. 9 LTE
 • Størrelse: 146x72x9.1 mm
 • Vekt: 161 gram

Ryddigere grensesnitt

HTC skryter av å ha et tett samarbeid med Google. For HTC 10 innebærer dette at HTC har ryddet opp i brukergrensesnittet. Toft forklarer at de har fjernet en del apper som i praksis var dubletter og fjernet en del såkalt «bloat ware» eller unødvendige programmer. I tillegg har HTC i større og større grad tatt i bruk Google Play for oppdateringer, noe som betyr mindre men hyppigere oppdateringer.

– I USA har vi vært best i klassen når det kommer til oppdateringer av operativsystemet, men nå skal vi bli enda bedre, sier Toft.

En annen synlig konsekvens av samarbeidet med Google er at Google Photo nå er tettere integrert i kameraappen.

LIKHET: HTC 10 i gullversjon (kommer trolig ikke til Norge) er sammen med designmobilen HTC One A9.
LIKHET: HTC 10 i gullversjon (kommer trolig ikke til Norge) er sammen med designmobilen HTC One A9. Foto: Hallvard Lunde

En løsning HTC kaller «Boost+» skal også bidra til at telefonen til enhver tid er optimalisert.

– Med Boost+ skal man ikke oppleve at mobilen blir treger over tid, sier Toft.

Super LCD

HTC 10 får en 5.2 tommers skjerm basert på Super LCD 5-teknologi og ikke AMOLED, som blant annet Samsung bruker på sine toppmobiler. HTC framhever at skjermen skal være lynrask.

Rask opplading

Quick Charge 3.0 skal ta gi deg en dags batteriforbruk basert på 30 minutters lading. Det betyr at mobilen skal kunne lades fra null til 50 prosent av maks batterikapasitet på 30 minutter. Som kjent lader batteriet raskest i starten, så man kan ikke forvente like rask lading om man vil lade fra for eksempel 30 til 80 prosent.

Også her skal Boost+ bidra. Apper som kjører unødvendig i bakgrunnen skal HTC 10 oppdage og spørre om du vil avslutte dem, slik at de ikke tapper mobilen din for batteri. HTC lover at det 3000 mAh store batteriet skal holde til to dagers bruk.

HTC 10 er også utstyrt med den nye USB-standarden, USB C. Fra før har Microsoft bruk den på sine Lumia 950-modeller, og også Nexus 6P har denne kontakten.

To farger

HTC 10 kan forhåndsbestilles i disse dager og får en prislapp på 7.490 kroner. I Norge kommer den i to farger: sølv og sort, eller glacier silver og den carbon gray som det heter hos HTC. I tillegg finnes HTC 10 i en «gullversjon», men denne blir i første omgang ikke tatt inn til Norden. HTC 10 blir tilgjengelig i butikk tidlig i mai. Vi kommer tilbake med en test så raskt det lar seg gjøre.

 

Flybilletten til pressevisningen i Stockholm ble betalt av HTC.

TYNN KANT: Selv om HTC 10 har fått større skjerm, er ikke selve mobilen større enn tidligere modeller.
TYNN KANT: Selv om HTC 10 har fått større skjerm, er ikke selve mobilen større enn tidligere modeller. Foto: Hallvard Lunde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning