Android 2.1, nye menyer og bedre kamera

Gigantoppdatering ute til Xperia X10

Gigantoppdatering ute til Sony Ericsson Xperia X10. Vi har sett nærmere på forbedringene.

Den hittil største oppdateringen til Xperia X10 er nå ute.
Den hittil største oppdateringen til Xperia X10 er nå ute. Foto: Mobili.no
Publisert Oppdatert

Som du muligens har fått med deg har Sony Ericsson akkurat sluppet løs den hittil største oppdateringen til Xperia X10-familien.

Den viktigste endringen her er selvfølgelig at du nå får Android 2.1, og endelig kan bytte ut den aldrende 1.6-versjonen, men det er ikke den eneste forbedringen.

Les også:

Test av Sony Ericsson Xperia X10

Vi har allerede oppgradert vårt eksemplar av Sony Ericsson X10, og sett litt nærmere på de forskjellige endringene.

Forbedret menysystem

Da Sony Ericsson lanserte X10, lanserte de samtidig sitt eget menysystem for Android-telefoner: UX.

I den nye programvareoppdateringen har dette menysystemet fått en hel del hyggelige forbedringer.

Ny skjermlås

Når du slår på den oppdaterte telefonen, ser du straks at ting er annerledes.

Tidligere låste du opp skjermen ved å stryke fingeren langs en buet pil. Denne pilen er nå byttet ut med en vannrett variant med flere bruksområder.

For å avvise samtaler eller slå telefonen på lydløs, stryker du enkelt og greit bryteren mot venstre, og for å svare på samtaler eller deaktivere skjermlåsen, skyver du den mot høyre. En veldig grei forbedring - særlig når telefonen ringer mens du sitter i et veldig, veldig viktig møte.

Større kontroll over startskjermene

Startskjermene har blitt forbedret, og det originale antall paneler du starter med er nå økt fra tre til fem. Sony Ericsson har også fått på plass fire prikker nederst på skjermen.

Prikkene viser hvor mange startpaneler du har til høyre og venstre. For å gå direkte til et bestemt panel holder du fingeren på disse prikkene i ett sekund, så får du opp miniatyrbilder av samtlige skjermer, så er det bare å berøre den du vil inn på. Enkelt og greit.

Du får bedre oversikt over startpanelene dine.
Du får bedre oversikt over startpanelene dine. Foto: Mobili.no

Også måten du åpner hovedmenyen/applikasjonslisten på er forandret. Istedenfor å bruke den fysiske menytasten under skjermen, finner du nå et eget ikon for å åpne og lukke hovedmenyen.

Dette ikonet kan ikke flyttes, og ligger nederst i alle startpanelene i tillegg til hovedmenyen.

Tasten som tidligere ble brukt for å åpne menyen, tar deg nå istedenfor til den midterste startskjermen.

Bedre app-utvalg og bedre respons

Det er mange fordeler med Android 2.1, og da tenker vi ikke bare på forbedringer i selve plattformen - men også på utvalg av apps.

Det finnes nemlig en hel del bra programmer der ute som kun er skrevet for Android 2.x, og dermed ikke har vært tilgjengelige for X10 med sitt utdaterte 1.6-system.

Vi var for eksempel rimelig kjappe med å hente ned fullversjonen av Angry Birds - som nå fungerer helt knirkefritt på X10.

Les også: Slik returnerer du Android-programmer

Dette spillet funker nå på X10. Og det skal du laste ned.
Dette spillet funker nå på X10. Og det skal du laste ned. Foto: Mobili.no

Bedre respons

Uten at vi har en u-oppgradert Xperia X10 å sammenligne med, opplever vi at både startskjermer, programmer og menyer er mer responsive enn tidligere.

Her er vi litt usikre på om det er selve programvareoppdateringen eller det faktum at telefonen er nyformatert som er årsaken.

Les også: Seks grep for en sprekere telefon

Forbedret kontaktliste

Noe som var en smule irriterende i forrige versjon av X10-programvaren, var at det var temmelig knotete å legge til kontakter om du for eksempel skulle sende en tekstmelding.

Dette problemet er nå helt borte, og kontaktlisten virker i det store og det hele bedre sydd sammen med de øvrige telefonfunksjonene.

Om du vil kan du også sy kontaktlisten din opp mot Facebook og Twitter, slik at du ser statusoppdateringer og profilbilder når du blar i kontaktene dine, og du kan også gå direkte til kontaktenes profilsider.

Dette gir deg den mest interaktive adresseboken vi har sett i en telefon til nå, men ting blir unektelig tregere når du synkroniserer dem mot internett. Heldigvis kan du deaktivere funksjonen om du kun vil ha en vanlig og kjip - men kjapp - kontaktliste.

Kontaktlisten er tett sydd sammen med Facebook.
Kontaktlisten er tett sydd sammen med Facebook. Foto: Mobili.no

Holder du fingeren på startskjermen i et par sekunder og velger "mapper", finner du forøvrig en mappe med telefonnumrene til alle Facebook-vennene dine som har oppgitt dette.

Helautomatisk sikkerhetskopi

En svært velkommen nyhet i 2.1-oppdateringen er funksjonen "Backup & Restore". Denne funksjonen skriver en sikkerhetskopi av innstillinger, installerte programmer og andre filer til minnekortet.

Om du i fremtiden skulle møte på problemer som krever en full gjenoppretting av telefonen din (inkludert sletting av alt innhold), er du altså bare et par trykk unna å få alle filer og innstillinger på plass igjen.

Vi liker at du kan skreddersy sikkerhetskopieringen til minste detalj. Her kan du velge hvilke elementer du vil sikkerhetskopiere, og velge bort det som ikke er så viktig. Du kan stille inn programmet til å ta sikkerhetskopier ved faste intervaller, for eksempel daglig, ukentlig eller månedlig - eller du kan gjøre det manuelt.

Bedre videoegenskaper

Mens stadig flere telefoner har fått muligheter for å filme i HD, har X10 vært begrenset til vanlig VGA-oppløsning (640 x 480 piksler).

Det er enkelt å sikkerhetskopiere til minnekortet.
Det er enkelt å sikkerhetskopiere til minnekortet. Foto: Mobili.no

Dette er det nå slutt på, og telefonen har både fått på plass kontinuerlig autofokus og muligheter for å filme i opp til 720p-oppløsning.

Artikkelen er levert av Mobili.no

Les også:

Galaxy Tab vs. Apple iPad

Videooppløsningen har økt til 720p.
Videooppløsningen har økt til 720p. Foto: Mobili.no

Test: Et gullegg av en PC

Minnekortet som gjør kameraet ditt trådløst

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning