Prøv disse appene på iPad Pro

8 kule apper for iPad Pro

Her er 8 apper som er ekstra rå når de kjører på iPad Pro.

PEN OG IPAD: Papiret er blitt digitalt og med Apple Pencil kan de som kan tegne gjøre mye spenstig på en iPad Pro.
PEN OG IPAD: Papiret er blitt digitalt og med Apple Pencil kan de som kan tegne gjøre mye spenstig på en iPad Pro. Foto: Produsent
Publisert Oppdatert

Ekstra kraft, ekstra mange piksler, ekstra stor skjerm og en penn. Det er i hovedsak det som skiller iPad Pro fra en vanlig iPad. Men uten Pro-apper, blir iPad Pro bare en stor iPad. Derfor har vi prøvekjørt 8 apper som understreker Pro-begrepet i iPad Pro.

Ved lanseringen av iPad Pro var det relativt få apper som dro nytte av mulighetene – utviklerne hadde tross alt kun hatt tilgang til den svære iPaden i ganske kort tid. Etter hvert har flere og flere apper begynt gjøre tilpasninger til iPad Pro, og noen er til og med utviklet fra bunnen av med tanke på den.

Om du går og funderer over å kjøpe en iPad Pro på grunn av appene, så husk følgende: Utviklerne vil gjerne lage iPad-apper som funker til alle iPader. Få, om noen, apper fungerer utelukkende på iPad Pro. Noen av dem fungerer imidlertid enda bedre på iPad Pro, takket være det store skjermen, den høye oppløsningen og pennen – Apple Pencil. Det er med andre ord ikke noe i veien for å sjekke ut disse appene på en annen iPad enn iPad Pro, og der du kan bruke Pencil på iPad Pro, vil du alltids kunne bruke fingeren eller en tredjepartspenn på en vanlig iPad.

Umake

Dette 3D-tegneprogrammet er laget fra bunnen av med for iPad Pro.

Utviklerne bak appen Umake har laget et 3D-tegneprogram helt fra bunnen av, kun med iPad Pro i tankene. En av nøkkelegenskapene ved Umake er at det lar deg skissere ting i 2D for så å utvide skissen til 3D. Her spiller selvsagt Apple Pencil en sentral rolle, men appen kan brukes med en rekke andre 3. parts tegneverktøy som er laget for iPad gjennom årene.

Appen er gratis, men for å låse opp de aller mest avanserte funksjonene, er prisen så høy som 139 kroner i måneden, eller 1390 kroner i året. Da får du funksjoner som å legge inn bilder av objekter fra tre vinkler, for deretter å skissere i 3D over dem.

Les også: Hva et par svenske PC-høyttalere med HiFi-kvalitet?

iMovie

Ekstra skjermflate gjør det presist og effektiv å redigere video på iPad Pro.

3D: Umake er et 3D-tegneprogram som er laget fra bunnen av med iPad Pro i tankene.
3D: Umake er et 3D-tegneprogram som er laget fra bunnen av med iPad Pro i tankene. Foto: Produsent

Apples egen iMovie ser i grunnen prikk lik ut på iPad Pro som den gjør på iPad Air og Mini. Men den ekstra skjermflaten gjør det kjappere og mer presist å redigere video på iPad Pro enn en mindre iPad. Den høye oppløsningen på skjermen viser mer av pikslene fra et 4K-opptak enn en iPad eller iPhone, og takket være A9x-chipen kan iPad Pro håndtere tre 4K-strømmer samtidig! Det betyr at du kan kjøre redigere en splitscreen med to 4K-opptak som glir over i et tredje opptak. Det er ganske imponerende. iPhone 6s, som kan gjøre 4K-opptakene for deg, kan til sammenligning kun håndtere to 4K-strømmer om gangen.

Les også: Kjenner du igjen disse logoene?

Photoshop-serien

Adobe har etter hvert en rekke apper som gjør seg godt på iPad Pro.

Appene Photoshop Fix, Mix og Sketch er Adobe-apper som virkelig hører hjemme på iPad Pro. Fix er et retusjeringsverktøy hvor du kan gjøre ganske kompliserte endringer på bildene dine på en veldig enkel måte. Mix, derimot, handler om å kombinere bilder. Her kan du enkelt bruke ett bilde som en bakgrunn til et portrett, eller lage kreative komposisjoner der ett eller flere bilder legges som morsomme teksturer på et annet. Du kan legge på en rekke filtre på enkeltbilder for å forbedre dem. Disse appene er gratis, men krever at du har en AdobeID. På iPad Pro får du bedre kontroll med Apple Pencil og den store skjermen, men appene fungerer supert på vanlig iPad også, så vi anbefaler absolutt å teste dem.

REDIGER FILM: Den ekstra skjermflaten gjør at videoredigering på iPad Pro går veldig greit.
REDIGER FILM: Den ekstra skjermflaten gjør at videoredigering på iPad Pro går veldig greit. Foto: Produsent

Les også: Tregt eller ustabilt trådløst nett? Da må du prøve dette trikset.

Paper by 53

Digital skisseblokk som fungerer fint med Apple Pencil.

Dette er en app vi har omtalt tidligere. Den er et supert skisse- og notat-verktøy med støtte for både tekst og bilder. I starten måtte man betale for å få alle tegneverktøyene i appen, men alle disse ble på et tidspunkt gjort gratis. I stedet skulle Paper tjene penger på å selge sin egen Pencil. Nå er selvsagt Apples Pencil blitt en konkurrent til denne, og den fungerer ypperlig med Paper-appen. Appen har kanskje litt forvirrende opplegg med ulike skissebøker og lignende, men selve bruken av appen når du skisserer og tegner er utrolig intuitiv.

Les også: Tør du gjøre dette med vinylplatene for å få bedre lyd?

Procreate 3

FIX: Adobe har laget flere apper som fungerer fint på nettbrett. Adobe Fix er en av disse.
FIX: Adobe har laget flere apper som fungerer fint på nettbrett. Adobe Fix er en av disse. Foto: Produsent

Dette er appen for deg som kan tegne.

Mens Paper er en app som hjelper oss med begrensede tegnekunnskaper, er Procreate virkelig appen for deg som kan tegne. Procreate 3 er av appene som har blitt laget nettopp med iPad Pro i tankene, og drar full nytte av Apple Pencil. Her kan man lage utrolig detaljerte tegninger ved å zoome inn på “arket”, og drar man full nytte av mulighetene kan man sitte igjen med tegninger med en oppløsning på 16K. Det er 128 forskjellige pensler, og du kan justerer trykksensitiviteten i appen. Du kan også jobbe med lag, slik som i Photoshop, og legge disse oppå hverandre og justere dem i forhold til hverandre. Appen koster 59 kroner.

Les også: Slik bruker du Kahoot!

Astropad

Astropad kan blant annet brukes sammen med Apple Pencil for å retusjere bilder.

NOTATER: Paper By 53 er en god og brukervennlig notatapp.
NOTATER: Paper By 53 er en god og brukervennlig notatapp. Foto: Produsent

Dette er en app som har eksistert en stund, og via diverse tredjeparts penneløsninger har gjort det mulig å bruke iPad som tegnebrett for Mac. Men Apple Pencil og den store iPad Pro-skjermen har løftet Astropad betraktelig, og utviklerne lover at de jobber med enda flere funksjoner for nettopp iPad Pro. Du trenger appen Astropad (189 kroner) og en installasjonsfil for Mac-en, slik at iPad-en og Mac-en kan snakke sammen. Vi har brukt iPad Pro, Apple Pencil og Astropad til retusjering i Photoshop og de ulike pensel-verktøyene i Lightroom, og dette tilfører definitivt bilderedigeringen ekstra kontroll og presisjon over det å kun bruke mus og tastatur på Mac-en.

Vil du lese flere slike saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook!

Evernote

Supert notatverktøy som kan brukes med eller uten Apple Pencil.

Evernote er et supert notatverktøy som fungerer flott mellom mange plattformer og mellom flere brukere. I HjemmePC-redaksjonen samarbeider vi om Evernote-notater for å samle og spisse ideer til saker i bladet. Siste versjon av Evernote for iOS har selvsagt fått støtte for iOS 9-funksjoner som Split Screen, men for iPad Pro-brukere er det støtte for håndskrevne notater og skisser med Apple Pencil som er hovedattraksjonen. Funksjonen støtter trykksensitivitet, men ingen av penslene endrer strøket ved vinkelendringer på pennen. Uansett er dette en veldig kjekk nyhet – du kan ta notater med tastatur på en forelesning, men tegne en figur med pennen rett i det samme dokumentet.

PEN OG IPAD: Papiret er blitt digitalt og med Apple Pencil kan de som kan tegne gjøre mye spenstig på en iPad Pro.
PEN OG IPAD: Papiret er blitt digitalt og med Apple Pencil kan de som kan tegne gjøre mye spenstig på en iPad Pro. Foto: Produsent

Les også: Kan du disse tipsene? Slik jobber du raskt og effektivt på en bærbar PC

Microsoft Office

Microsoft og Office var med på lanseringen av iPad Pro og har mange funksjoner som kommer til sin rett på den store iPad Pro-skjermen.

Om du så keynoten der Apple lanserte iPad Pro, fikk du nok med deg at Microsoft var der og viste fram hvordan de har utnyttet mulighetene i iPad Pro for Office-pakken. Office-appene laster du ned hver for seg, og de er gratis å bruke. Men om du vil jobbe med dokumenter på tvers av plattformer via OneDrive eller Dropbox, må du abonnere på Office 365. Dette fungerer i grunnen veldig bra, og den store skjermen og den høye oppløsningen til iPad Pro gjør funksjoner som Split Screen og Slideover veldig anvendelige. Men Ink-funksjonen, der man kan gjøre håndskrevne notater og skisser i Word og PowerPoint, fungerer ikke i skrivende stund. Det er veldig skuffende, men Microsoft har sagt det skal komme som en oppdatering denne måneden. Imens kan du boltre deg med Apple Pencil i OneNote, hvor den fungerer utmerket.

Vil du lese flere slike saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook!

REDIGERING: Astropad kan brukes i kombinasjon med en Mac og Apple Pencil for blant annet redigering av bilder.
REDIGERING: Astropad kan brukes i kombinasjon med en Mac og Apple Pencil for blant annet redigering av bilder. Foto: Produsent
NOTATER: Evernote er en super notatapp der du også kan dele notater med andre.
NOTATER: Evernote er en super notatapp der du også kan dele notater med andre. Foto: Produsent
OFFICE: Microsoft var med under lanseringen av iPad Pro og Office-pakken er en app man absolutt bør vurdere å installere på en iPad Pro eller et annet nettbrett.
OFFICE: Microsoft var med under lanseringen av iPad Pro og Office-pakken er en app man absolutt bør vurdere å installere på en iPad Pro eller et annet nettbrett. Foto: Produsent

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning