iPhone strømsparing

13 funksjoner du kan slå av på iPhone

Med disse tipsene kan du spare strøm, penger og ikke minst irritasjon. Her får du 13 tips til hvordan du slår av ulike funksjoner på iPhone.

KAN DU DISSE TRIKSENE: Det er mange funksjoner du kan slå av og fintune slik at du kan spare deg for penger, problemer og forstyrrelser.
KAN DU DISSE TRIKSENE: Det er mange funksjoner du kan slå av og fintune slik at du kan spare deg for penger, problemer og forstyrrelser. Foto: iStockphoto
Publisert Oppdatert
TALEKONTROLL: Talefunksjonen på iPhone kan være litt plagsom, men det finnes noen triks du kan iverksette for å gjøre den mindre irriterende.
TALEKONTROLL: Talefunksjonen på iPhone kan være litt plagsom, men det finnes noen triks du kan iverksette for å gjøre den mindre irriterende.

Hvordan slå av talekontroll/Voice Control på iPhone?

Holder du inne Hjemknappen lenge nok (cirka 5 sekunder), vil Apples Stemmekontroll aktiveres. Dette er det mange som har irritert seg over, siden man i verste fall kan oppleve at telefonen aktiverer stemmekontrollen i lommen og enten ringer ut av seg selv eller at barna aktiverer talestyringen og kanskje ringer sjefen din tidlig en søndagsmorgen.

Dessverre kan man ikke slå av talekontrollen på iPhone, men du kan gjøre noen tiltak for at den skal være mindre plagsom.

Disse innstillingene krever at Siri må være aktivert.

Sjekk at Siri er aktivert her Innstillinger -> Generelt -> Siri. Her må du aktivere Siri om denne funksjonen er slått av.

For å unngå at Siri/Talekontrollen blir aktivert uten at du ønsker det fra låst skjerm, så må du gå til Innstillinger -> Touch ID og kode. Her må du deaktivere Siri fra valgene som står under «Tilgang fra låst skjerm».

Merk at denne løsningen ikke vil hindre deg eller andre i å potensielt ringe andre når telefonen ikke har låst skjerm.

Dersom du slår av Siri (Innstillinger -> Generelt -> Siri), så vil den vanlige talekontrollen (Voice Control) bli aktivert og da kan du igjen risikere at du ufrivillig ringer noen fra lommen.

Slå av iPhone

Når du trykker på av-knappen på din iPhone blir skjermen sort, men telefonen er ikke slått av. For å slå av telefonen ordentlig, må du holde inne av-knappe i cirka 4 sekunder. Da dukker det opp et av-knapp-ikon som du må skyve mot høyre for å skru telefonen helt av.

For å slå på iPhone igjen holder du bare inne av-/på-knappen noen sekunder til mobilen våkner til live igjen. Du kan også vekke mobilen ved å koble ladeledningen til en PC via USB-porten.

SLÅ AV IPHONE: Et lett trykk på av-knappen slår ikke telefonen helt av.
SLÅ AV IPHONE: Et lett trykk på av-knappen slår ikke telefonen helt av.

Hvordan slå av iPhone når av-knappen er ødelagt?

ØDELAGT AV-TAST: Du kan slå helt av din iPhone selv om av-knappen er ødelagt.
ØDELAGT AV-TAST: Du kan slå helt av din iPhone selv om av-knappen er ødelagt.

Er av/på-knappen på din iPhone blitt ødelagt? Da er det ikke like lett å slå av eller på telefonen, men det er mulig med dette trikset.

For å slå av en iPhone uten av-knapp, så gjør du følgende.

Gå til Innstillinger -> Tilgjengelighet -> AssistiveTouch og aktiver AssistiveTouch.

Da vil du se en avrundet firkant med en hvit prikk i midten dukke opp øverst til høyre på skjermen. Trykk på den og det åpner seg en skjermdialog med fire valg. Velg «Enhet». Da dukker det opp flere valg. Hold inne fingeren på «Lås skjermen» (hengelåsen) til av-knappen «skyv for å slå av» dukker opp. Skyv av-knappen mot høyre og telefonen slår seg av.

Og nå lurer du sikker på hvordan du får slått iPhone-en på igjen uten en fungerende av/på-knapp?

Svaret på det spørsmålet er at du trenger å gjøre er å koble iPhone-en din til en PC med kabelen du vanligvis bruker til å lade telefonen med - og den vil starte av seg selv.

Har du knust skjermen på din iPhone, så kan du faktisk reparere den selv. Se her hvordan vi fikset skjermen på en iPhone 5S.

Slik rebooter du iPhone

Dersom du opplever at ting henger og ikke fungerer slik det skal på din iPhone, kan en restart, altså slå av og på telefonen, være verdt et forsøk for å se om feilen forsvinner av seg selv. Dersom ikke det fungerer, kan du prøve en såkalt hard omstart (hard reset/hard reboot/hard restart). Er iPhone-en slått på er det bare å holde inne av-knappe og hjemknappen samtidig. Holdt de to knappene inne helt til skjermen går i svart og til eplesymbolet igjen dukker opp på skjermen. Nå kan du slippe knappene og skjermen går på ny i svart.

Start telefonen med på-knappen om den ikke starter på nytt av seg selv.

Slik slår du av SIM-kodelåsen

HARD RESTART: En såkalt hard restart kan hjelpe om telefonen din ikke er helt i slaget.
HARD RESTART: En såkalt hard restart kan hjelpe om telefonen din ikke er helt i slaget.

Dersom du ønsker det kan du skru av pinkoden på SIM-kortet på din iPhone. I utgangspunktet bør du ikke gjøre det, men om du bruker kodelås på telefonen eller fingeravtrykkssensoren på iPhone 5S, så er det ikke like kritisk med å beholde pinkoden på SIM-kortet. Slik slår du av pinkoden på SIM-kortet:

SLÅ AV SIM: Vi anbefaler det ikke, men om du ikke ønsker å taste SIM-koden hver gang du har slått av mobilen eller satt den i flymodus, så kan SIM-koden slås av.
SLÅ AV SIM: Vi anbefaler det ikke, men om du ikke ønsker å taste SIM-koden hver gang du har slått av mobilen eller satt den i flymodus, så kan SIM-koden slås av.

Gå til Innstillinger -> Telefon -> SIM-PIN-kode -> SIM-PIN-kode: Her kan du slå av/på PIN-koden og du kan endre pinkoden på SIM-kortet ditt om du ønsker det.

Slå av dataroaming

Skal du ut av Norge kan det lønne seg å slå av dataroaming for å holde kontroll med mobilkostnadene. Dataroaming kan du slå av og på når du trenger det. Dataroaming slår du av slik: Innstillinger -> Mobilnett > Dataroaming: Slå av eller på dataroaming. Legg også merke til at du kan velge å skru av «Mobildata» om du for eksempel befinner deg i Norge og ikke ønsker å bruke datatrafikk overhode.

Dersom du ikke ønsker å slå av «Mobildata», men begrense bruken kan du skrolle litt lenger ned på samme side. Da finner du overskriften «Bruk mobildata for:». Her listes alle appene som kan bruke mobildata. Velger du å ha mobildata aktivert i Norge, noe som ofte er greit siden du trenger det relativt ofte - inkludert når du sender bildemeldinger (MMS), bør du likevel gå gjennom listen med apper som har fått lov til å bruke mobildata.

Her kan du skru av alle apper der kontinuerlige oppdateringer ikke er viktig, som spill barna har lastet ned og kanskje apper som bruker store mengder mobildata om du har gitt tillatelse til det, som Dropbox, Facetime, Google Drive med flere.

Slå av varslingssenteret

Irriterer du deg over all meldingene som popper opp på skjermen via varslingssenteret til iPhone?

SLÅ AV: Husk å slå av Dataroaming når du skal utenlands.
SLÅ AV: Husk å slå av Dataroaming når du skal utenlands.

Dessverre kan man ikke slå av selve varslingssenteret, men du kan gjøre veldig mye for at det blir mindre påtrengende.

VARSLINGSSENTERET: Denne funksjonen kan du ikke slå av i iPhone, men du kan fjerne mange elementer slik at det fremstår som mindre plagsomt og mer informativt.
VARSLINGSSENTERET: Denne funksjonen kan du ikke slå av i iPhone, men du kan fjerne mange elementer slik at det fremstår som mindre plagsomt og mer informativt.

Gå til Innstillinger -> Varslingssenter. Her kan du starte på toppen under overskriften «Tilgang på låst skjerm». Her kan du skru av både «Varslinger» og «Dagsoversikten». Det gjør at ingen får tilgang til dine varsler når mobilen er låst. Dersom du ikke gjør dette, kan alle som får tilgang til mobilen for eksempel se hvilke avtaler du har for dagen og hvilke ubesvarte anrop du har.

Det neste du må gjøre er å slå av alt under overskriften «Dagsoversikt». Da vil du ikke få noe varsling fra kalenderen, påminnelser med mer. Her kan du selvsagt selv justere nivået. Kanskje vil du bare ha på minnelser eller bare en oversikt hva du har på kalenderen i dag?

Til slutt må du gjøre en litt møysommelig jobb. Under overskriften «Inkluder» listes alle programmene (appene) som kan kommunisere med varslingssenteret. Her må du faktisk inn på hver enkelt app og bestemme hvordan du vil at appen skal varsle deg. Her kan du velge varseltype, som er alt fra ingen varsling til en tydelig banner midt på skjermen. Du kan også velge om programsymbolet skal merkes, om det skal være lyder og om hendelser i programmet skal vises i varslingssenteret. Med et 30-40 apper er dette en jobb som krever litt tålmodighet, men belønningen er en mobil som ikke maser kontinuerlig.

Les mer om hvordan du kan tilpasse Varslingssenteret på iPhone her.

Slå av kontrollsenteret

Kontrollsenter på iPhone aktiverer du ved å flippe opp med en finger fra bunnen av skjermen. Da får du tilgang til et kontrollsenter som minner veldig om tilsvarende kontrollsenter på Android - men som du der flipper ned fra toppen av skjermen.

Du kan ikke slå av selve kontrollsenter-funksjonen, men du kan gjøre den mindre tilgjengelig om du ønsker det. Gå til Innstillinger -> Kontrollsenter

Her kan du skru av tilgang til kontrollsenter fra låst skjerm. Det gjør at for eksempel ingen kan sette mobilen din i flymodus om du lar mobilen ligger ubevoktet noen minutter.

KONTROLLSENTERET: Dukker kontrollsenteret opp når du egentlig skal trykk på noe i en app? Da bør du lese dette tipset.
KONTROLLSENTERET: Dukker kontrollsenteret opp når du egentlig skal trykk på noe i en app? Da bør du lese dette tipset.

Du kan også skru av funksjonen som heter «Tilgang fra programmer». Dette gjør at du ikke feilaktig aktiverer kontrollsenteret når du spiller eller driver med et annet program som krever at du bruker den nedre delen av skjermen - som også kan aktivere kontrollsenteret.

Slår du av alle disse funksjonene, vil kontrollsenteret kun dukke opp når du står med ulåst telefon med en av hjemskjermene aktive.

Slå av mobildata

Som vi var inne på i punktet om å slå av dataroaming, kan du også slå av mobildata. Det gjør at du ikke får brukt mobilen til noe annet en tale og tekstmeldinger. All datatrafikk og MMS blir stoppet.

Slik skrur du av mobildata: Innstillinger -> Mobildata -> Skru av den aktuelle bryteren.

Slå av WiFi

Slå av WiFi eller det trådløse nettet kan du gjøre fra kontrollsenteret eller fra innstillingene. Aktiver kontrollsenteret ved å sveipe opp fra bunnen av skjermen. Trykk på WiFi-symbolet en gang for å slå av eller aktivere det trådløse nettet på mobilen.

Skal du ut og reise kan du trykke på fly-symbolet til venstre for WiFi-symbolet for å sette telefonen i flymodus. For å slå av flymodus er det bare å trykke på fly-symbolet på nytt.

Flere smarte tips til iOS finner du her.

MOBILDATA: Du kan slå av mobildata om du ikke vil at mobilen skal kunne brukes til datatrafikk.
MOBILDATA: Du kan slå av mobildata om du ikke vil at mobilen skal kunne brukes til datatrafikk.

Slå av Bluetooth på iPhone

SLÅ AV WIFI: Vil du slå av iPhone-ens trådløse nett gjøres dette raskest fra kontrollsenteret.
SLÅ AV WIFI: Vil du slå av iPhone-ens trådløse nett gjøres dette raskest fra kontrollsenteret.

Ønsker du å slå av Bluetooth på din iPhone kan du gjøre dette på minst to måter. Har du kontrollsenteret aktivert kan du sveipe opp fra bunnen av skjermen slik at kontrollsenteret blir aktivert. Et trykk på Bluetooth-symbolet vil deaktivere/aktivere Bluetooth på iPhone.

Du kan også slå av Bluetooth ved å gå til Innstillinger -> Bluetooth og deaktiver knappen bak teksten «Bluetooth». For å aktivere Bluetooth på iPhone så trykker du på knappen slik at den får en grønn bakgrunn og mulige enheter listes under.

Slå av push på e-post

Pushmail eller push på e-post gjør at nye e-poster «dyttes» ut til mobilen din med en gang de kommer inn til din leverandørs e-postserver. Enkelte liker å slå av push-meldinger på iPhone. Både for å spare på datatrafikken, men også fordi mange opplever at det er forstyrrende å stadig få nye meldinger til innboksen sin.

For å skru av push-meldinger på e-post går du til:

SLÅ AV BLUETOOTH: Du kan slå av Bluetooth fra innstillingsmenyen eller fra kontrollsenteret på iPhone.
SLÅ AV BLUETOOTH: Du kan slå av Bluetooth fra innstillingsmenyen eller fra kontrollsenteret på iPhone.

Innstillinger -> Mail, kontakter og kalendere. Her må du gå til punktet «Hent nye data». Her kan du skru av «Push» eller du kan selv velge hvilke kontoer som skal ha «Push» og hvilke som skal ha «Hent». For sistnevnte valg må du selv åpne postboksen og oppdatere denne. På iPhone gjør du dette ved å dra hele skjermen nedover til du ser appen søker etter nye meldinger.

Slå av Autolås

Vil du ikke at mobilen din skal låse seg automatisk etter en viss tid (anbefales) kan du slå av Autolås-funksjonen. Gå til Innstillinger -> Generelt -> Autolås og velg «Aldri». For din egen sikkerhet bør du ha autolås-funksjonen aktivert. Sett den gjerne på 5 minutter om du synes den går irriterende raskt i lås.

Les også:

SLÅ AV PUSH: Slår du av push må du manuelt be e-postprogrammet om å laste ned nye meldinger.
SLÅ AV PUSH: Slår du av push må du manuelt be e-postprogrammet om å laste ned nye meldinger.

Knust skjerm på iPhone fikser du selv

Slik tar du bilder som selger

Slik behandler du PC-batteriet

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning