Xiaomi Yi

Pen kineser

Kinesiske Xiaomi Yi er lite og lett, men skjuler kraftige funksjoner under pansret.

VAKKER I HVIT: Vi synes Xioami Yi har et vakkert design i en helt hvit kamerakropp. Den finnes også i en turkis og gusjegrønn utførelse som vi er mindre begeistret for.
VAKKER I HVIT: Vi synes Xioami Yi har et vakkert design i en helt hvit kamerakropp. Den finnes også i en turkis og gusjegrønn utførelse som vi er mindre begeistret for. Foto: Lars Vidar Nordli
Sist oppdatert
ENKEL: Selv innpakningen til Xiaomi Yi er enkel og stilfull, men det betyr også at det er minimalt med tilbehør. Ikke engang undervannshus får du med på kjøpet.
ENKEL: Selv innpakningen til Xiaomi Yi er enkel og stilfull, men det betyr også at det er minimalt med tilbehør. Ikke engang undervannshus får du med på kjøpet. Foto: Lars Vidar Nordli

Xiaomi er en kinesisk produsent som kanskje er mest kjent for mobiltelefonene sine. Men action-kameraer lager de også.

Vi fant ikke Xiaomi Yi til salgs gjennom noen norske kanaler, men heldigvis lever vi i en tid hvor det er nesten like enkelt å bestille fra utlandet som fra en norsk nettbutikk.

Vi bestilte Xiaomi Yi fra Banggood.com, en kinesisk nettbutikk som sender varer fraktfritt til hele verden, og som også oppgir prisene sine i norske kroner. Om du ikke vil vente altfor lenge kan det likevel være lurt å velge å betale litt frakt.

Ikke vanntett

Xiaomi Yi er et lite og lett action-kamera, og som eneste kamera i testen blir det levert uten undervannshus.

Nå kan du finne tilhørende undervannshus for så lite som 80 kroner hos Banggood.com, så vi har valgt å ikke trekke mye for det, selv om det hadde vært mer praktisk om det fulgte med kameraet.

Xiaomi Yi er nok det peneste kameraet i testen. Du kan velge å få de i en litt gyselig turkis og signalgrønn fargekombinasjon, men du får den også i en ren hvit utførelse som vi liker.

Xiaomi Yi har mye bra for seg. Den har ikke integrert skjerm, men kanskje en av de aller enkleste tilkoblingene mot mobil.

«Yi Cam» appen kan lastes ned fra Google Play og Apple App Store. Så er det bare å holde inne wifi-knappen på siden av kameraet noen sekunder, også klikke «Connect» knappen i appen, og resten går av seg selv.

At vi noen ganger må trykke Connect flere ganger før appen finner kameraet får heller være.

Bedre enn full HD

Kameraet har et vanlig skrufeste slik at du kan bruke det på vanlig stativ. Det finnes også adaptere med skrufeste som gir deg GoPro-tilkobling slik at du kan bruke kameraet med GoPro tilbehør.

Egenskapene til Xiaomi Yi er heller ikke noe å kimse av. Som eneste kamera i testen kan Xiaomi levere høyere oppløsning enn full HD på videoopptakene.

Du kan velge å filme i 2304 x 1296 bilder, hvilket kan kalles 2,3K oppløsning. Skrur du ned til 1080p-oppløsning kan du filme med 60 bilder i sekundet, og på 720p-oppløsning er 120 bps mulig. For ordentlig saktefilm kan du også velge å gå ned til 840 x 480 piksler og få 240 bps.

Stillbildeoppløsningen er på 16 megapiksler. Det er sammen med Denver ACT-8030W høyest i testen.

Spesifikasjoner for Xiaomi Yi

  • Skjerm: Nei
  • Bildeoppløsning: 16 megapiksler
  • Videooppløsning: 2304 x 1296, 30 bps
  • Bitrate: 25,6 Mbps
  • Saktefilm: 720p120, 480p240
  • Seriefoto: 7 bps
  • Timelaps: Ja
  • Blender: F2.8
  • Vidvinkel: 155°
  • Wi-fi: Ja
  • Vanntett: Nei (ekstrautstyr).
  • PC-tilkobling: MicroUSB
  • Minnekort: MicroSD opp til 64 GB
  • Feste: skrufeste
  • Batteri: 1010 mAh
  • Mål: 6,1 x 2,2 x 4,2 cm
  • Vekt: 68 gram
  • Pris: 691 kroner hos Banggood.com (+avgifter)

Xiaomi Yi er også det eneste kameraet som greier å matche referansekameraet GoPro Hero4 Silver på detaljoppløsningen i stillbildene, men det er likevel skår i gleden som vi skal komme tilbake til.

Xiaomi Yi greier seg også rimelig greit når det gjelder å balansere lys og skygger på en solrik dag, men ikke riktig like bra som GoPro.

Stillbildene ser fine ut ved første øyekast, men ved nærmere ettersyn vises det tydelig at de har gått gjennom et støyfilter som gjør detaljene grøtete.

Feil fokus

Xiaomi Yi leverer fra seg skarpe bilder av testplakaten vår, men det er bare en del av sannheten. Som de fleste andre action-kameraer har Yi såkalt fixed focus, altså ingen autofokus, bare et stort skarphetsområde som strekker seg fra en viss avstand fra kameraet til uendelig.

YI CAM: Xiaomi Yi har ingen skjerm, men har heldigvis wi-fi. Det gjør at du kan bruke mobilen som søker via appen Yi Cam. Bare synd du ikke kan få større søkerbilde ved å vende mobilen horisontalt.
YI CAM: Xiaomi Yi har ingen skjerm, men har heldigvis wi-fi. Det gjør at du kan bruke mobilen som søker via appen Yi Cam. Bare synd du ikke kan få større søkerbilde ved å vende mobilen horisontalt.

I Xiaomi sitt tilfelle ser denne fokusen ut til å være plassert litt for nært. Det vil si at ting som er nært kameraet blir veldig skarpt, mens ting på avstand blir en smule uskarpt.

Det er bra når du filmer personer, nærbilder elelr tar selfier, men det er en stor ulempe når du skal fotografere eller filme landskapsmotiver.

Antagelig er dette bevisst fra Xioami, for å favorisere å få så skarpe bilder som mulig når man filmer seg selv i forskjellige situasjoner.

Uskarpheten ved landskapsfotografering er nemlig ikke så stor at det slår deg med en gang, men det er tydelig når man sammenligner bilder fra samme scene tatt med andre kameraer.

Det er mulig å fikse selv ved å åpne kameraet, kutte bort litt lim og vri litt på linsen. Men det er ikke akkurat noe man kan forvente at den jevne forbruker skal gi seg i kast med.

I og med at kameraet også er kjøpt fra en utenlandsk nettbutikk kan det bli en omstendelig prosess å klage på dette.

Denne saken ble første gang publisert 27/01 2016, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også