Test: Avantree Roxa 4.0

Trådløs musikkmotaker til stereoen

Mange bruker mobilen til musikkavspilling. Da kan denne Bluetooth-dingsen være kjekk å ha til å få lyden over på stereoanlegget.

BLUETOOTH: Avantree Roxa 4.0 får musikken på mobilen over på stereoanlegget trådløst. Den kan også brukes som USB-lader.
BLUETOOTH: Avantree Roxa 4.0 får musikken på mobilen over på stereoanlegget trådløst. Den kan også brukes som USB-lader. Foto: Tron Høgvold
Publisert Oppdatert
DISKRET: Roxa 4.0 sitter ganske diskret i stikkontakten. Signalkabel er med i esken.
DISKRET: Roxa 4.0 sitter ganske diskret i stikkontakten. Signalkabel er med i esken. Foto: Tron Høgvold

Avantree Roxa 4.0 er en Bluetooth-adapter du plugger rett i strømkontakten. Derfra plugger du en signalkabel til en av inngangene på stereoanlegget.

Ved første tilkobling er det bare å hente opp Roxa i Bluetooth-innstillingene på telefonen og koble til. Velg rett inngang på stereoanlegget, sett i gang musikken på telefonen og sett deg i godstolen.

Scenarioet med stereoanlegget vi beskrev over er bare et av mange bruksområder. Du kan også koble den mot et sett aktive høyttalere, som f.eks. PC-høyttalere eller linjeinngangen på radioer og dokkingstasjoner. Vi har til og med testet den med hodetelefoner, og det funker helt supert.

Lydkilden kan for øvrig like gjerne være en PC, Mac eller nettbrett som mobiltelefon. Ugangen på Roxa er minijack, og det følger med kabler med både minijack og RCA-kontakter i andre enden.

Bluetooth og AptX

Det hele låter helt fint for de aller, aller fleste, selv om de mest audiofile nok vil rynke på nesen.

Bedre blir det også om man benytter muligheten Roxa har til å ta imot Bluetooth-lyd komprimert med AptX-kodeken. Det krever at mobilen, nettbrettet eller datamaskinen som er signalkilde også støtter AptX og kan komprimere lydsignalet med kodeken.

Problemet er bare at listen over mobiltelfoner som støtter AptX er ganske kort. Listen over nettbrett med AptX er enda kortere. Dermed er de fleste dømt til å måtte kjøpe en Bluetooth-sender med AptX for å nyte godt av dette.

Det er også slik vi tester Bluetooth-produkter støtte for AptX, med AptX-sendere fra Creative til både USB og Apples gamle 30-pinskontakt. Roxa hadde ingen problemer med å kommunisere med dem.

Det finnes ingen AptX-transmitter for den nye Lightning-kontakten på iPad 4 og iPhone 5.

Uansett AptX eller ikke, overføringsteknologien er fremdeles Bluetooth. Dermed er rekkevidden bare omlag 10 meter, og møbler og vegger korter ned denne rekkevidden ganske effektivt.

Det får oss automatisk til å tenke på Apple Airport Express, som også har en slik lydutgang (også digital) som gir AirPlay-støtte, men er et mye mer avansert produkt, siden det også er en trådløs router.

Den koster bare noen hundrelapper mer, og gir Apple-brukere en mye bedre rekkevidde til bruk med trådløs musikk.

For iPhone og iPad-brukere er med andre ord Airport Express og AirPlay en bedre løsning enn Avantree Roxa 4.0.

Konklusjon

Selv om Roxa 4.0 fungerer veldig bra, og har en USB-kontakt for lading av mobil eller nettbrett i tillegg, må vi trekke for den høye prisen.

Logitech har til sammenligning Wireless Speaker Adapter for Bluetooth Audio Devices, som riktignok ikke støtter AptX, som kan fås på nettet for ca. 200 kr.

Da virker 549 kr, som Roxa koster, litt stivt.

Om du insisterer på en Bluetooth-mottaker med AptX, er også Touchkraft Auris,som de fleste steder koster 390 kr, rimeligere enn Roxa 4.0.

Les også:

Test av Tochkraft Auris Bluetooth-mottaker med AptX

Her får du 1 terabyte gratis lagringsplass for bildene dine

Test: Perfekt PC-skjerm for filmbruk

Test: Stilig alt-i-ett PC

10 snedige tips til Dropbox

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning