Epson EB-U04

Enten eller, eller både og?

Med en projektor som er myntet både på forretninger og fritidsaktiviteter, kan man muligens få både i pose og sekk, men har den noe å stille opp i konkurranse med mer dedikerte produkter? Følg med videre.

POSE OG SEKK: Kan du  få en projektor som både fungerer til hjemmekino på kveldstid og som jobbprojektor på dagtid? Epson har forsøkt på dette med Epson EB-U04.
POSE OG SEKK: Kan du få en projektor som både fungerer til hjemmekino på kveldstid og som jobbprojektor på dagtid? Epson har forsøkt på dette med Epson EB-U04. Foto: Produsent
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Lett å ta med seg

+ Nok lys til å fungere godt i lyse omgivelser

+ Ok støynivå på vifte

- Begrenset zoom

- Begredelig sortnivå

- Fargeavvik langt fra Rec. 709

I jobbsammenheng er lysstyrke en viktig egenskap, og en oppløsning tilpasset PC, er et must for å få det beste arbeidsverktøyet. Har en businessprojektor andre bruksområder?

Med Champions League på sendeplanen er det selvsagt fristende å fyre opp projektoren hjemme for å få et stort bilde. Oppløsningen på EB-U04 er på 1920x1200 eller WUXGA som man kaller det på dataspråket.

Dette er en 16:10, men heldigvis er oppløsningen høyere enn 1920x1080 som er det vi kaller for full-HD. Med signaler fra TV eller Blu-ray vil man få en stripe på 60 piksler oppe og nede som det ikke er bilde på.

Lysstyrken er ganske fleksibel, med 3000 Lumen i normalmodus og 2200 i økonomimodus.

MIDT PÅ TREET: Epson forsøker å gjøre to ting med Epson EB-U04, men lykkes bare sånn middels godt med det.
MIDT PÅ TREET: Epson forsøker å gjøre to ting med Epson EB-U04, men lykkes bare sånn middels godt med det. Foto: Produsent

I esken

I motsetning til hjemmekinomodeller følger det med en bæreveske, noe som er praktisk både når man skal ha den med seg eller når man skal oppbevare den.

Spesifikasjoner: Epson EB-U04

  • Lysstyrke: 3000 Lumen/2200 Lumen i økonomimodus
  • Type: LCD projektor
  • Oppløsning: 1920x1200
  • Zoom: 1.2x zoom
  • HDMI: HDMIx2

Størrelsen på selve projektoren er rimelig nett. Det følger også med en fjernkontroll og en VGA-kabel. Vi liker digitale signaler så vi lar den hvile, og kobler den til med HDMI. Det finnes to HDMI-innganger på enheten.

Innstillinger

Menyen røper at dette ikke er en projektor myntet på hjemmekinoen. Til det er innstillingsmulighetene for begrensede. Her får man kun predefinerte fargemoduser, lysstyrke, kontrast, farger og skarphet.

I tillegg har den en iris. Irisens jobb er å blende ned når det er mørke bilder og åpne når det er lyse bilder, for på den måten å få en høyere opplevd kontrast.

Dessverre så hører man denne irisen når den jobber, så det blir et spørsmål om man orker å høre på den lyden i lengden.

I bruk

Siden jeg ser på alle projektorene i denne testen med hjemmekinobriller, kan det nok hende at jeg er i overkant kritisk. Det er fordi hjemmekino er min referanse.

Det første jeg legger merke til med EB-U04 er sortnivået, eller mangelen på det. Sort er og blir grått, noe som går ut over kontrasten i bildet og dybdefølelsen. Sortnivå er den kanskje viktigste egenskapen på en hjemmekinoprojektor, men det er også noe man må betale dyrt for å få. Det er derfor et av de kompromissene man må godta på en projektor i denne prisklassen.

Med vårt måleutstyr er det også enkelt å se at det meste her er galt sammenlignet med de gjeldende standarder for bilde, Rec-709. Hvitbalansen er totalt avvikende og fargerommet likeså. Når det er sagt så ligger ikke styrken til denne projektoren i korrekte farger eller riktig hvitbalanse, den ligger i lysstyrken som gjør at den kan vise et klart bilde selv om jeg setter på masse lys i rommet.

Hadde jeg gjort det samme med hjemmekinoprojektoren min, hadde jeg knapt sett bilde på lerretet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning