Test av projektorer for hjemmekino

Test av fire rimelige hjemmekinoprojektorer

Ingenting slår en projektor når du ønsker å få et så stort bilde som mulig for så lite penger som mulig.

Publisert Oppdatert

Helt siden jeg ble bitt av hjemmekinobasillen har projektoren vært et naturlig valg. Enten man ser på film eller spiller spill, så er det helt vesentlig at man har et stort og troverdig bilde.

Kan noen i det hele tatt tenke seg å sitte i en hjemmekino med lyd fra alle kanter og se på en 40 tommers TV?

I en stuekino kan man selvsagt det, men det er liksom noe som mangler.

Projektorene vi skal se på her befinner seg i økonomisegmentet. De koster ikke mer enn en middels liten TV, men kan fylle hele veggen med bilde om man ønsker.

Vi har testet disse hjemmekinoprojektorene:

Mange tenker nok at en projektor er forbeholdt dem som har et dedikert rom for dette. Det er ikke nødvendigvis sant.

Riktignok får man det beste resultatet i en mørklagt hjemmekino, men de modellene vi skal se på her har masse lys, er små og nette og kan fint gjøre en god jobb i stua.

Har man en hvit vegg kan man projisere rett på veggen, men man får alltid best resultat med et lerret. De kommer i alle prisklasser og former. Tenker man seg en løsning hvor man henter frem projektoren en gang iblant, er det kanskje naturlig å tenke seg et lerret som er plassert på et stativ.

Bruker man den litt oftere, kan et nedtrekkslerret være veien å gå. I en dedikert kino er det vanligvis rammespente lerreter som gjelder. Duken på lerretet kan ha forskjellige egenskaper.

Man kan for eksempel velge om man vil ha et hvitt eller grått lerret og man kan velge om det skal være lydtransparent eller ikke. For å bedømme projektorene bruker jeg min egen hjemmekino som er mørklagt.

Her får man et godt innblikk i egenskapene til projektorene i forhold til fabrikkinnstillinger, bildekvalitet og plasseringsevne.Vi skal se på fire projektorer. To fra Epson, verdens største projektorprodusent, en fra BenQ og en fra Optoma. Alle projektorene ligger i prisklassen fra 5000 til 8000 kroner.

Fra min bakgrunn som redaktør i Hjemmekino, Watt og nå Stereo+ er dette projektorer i budsjettklassen. Det vil derfor dukke opp noen kompromisser, men for de aller fleste vil dette være til å leve med.

Det viktige her er å få et stort bilde med akseptabel bildekvalitet uten at det tømmer bankkontoen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning