Stortest: Trådløse hodetelefoner til mobilbruk

Disse gir super trådløs lyd til mobilen

Vi har testet hodetelefoner som fungerer trådløst med mobilen til musikk og prat.

Hodetelefonstortest 1013
Hodetelefonstortest 1013 Foto: Truls Steinung
Publisert Oppdatert

For mange er det kanskje å regne som luksus, men så fort man tar i bruk trådløse hodetelefoner merker man hvor behagelig det er ikke å måtte forholde seg til den forbaska ledningen til en hver tid.

Det slår deg også fort hvor god lydkvalitet det faktisk er mulig å oppnå via Bluetooth. Mobilen har etter hvert blitt en foretrukket kilde for musikk via apper som Wimp og Spotify.

Det er derfor ikke så overraskende at utvalget av slike kvalitetshodetelefoner i full størrelse etter hvert er blitt ganske bra, og i denne testen har vi samlet de som faller inn i prisklassen mellom 1500 og 2000 kroner, i tillegg til en outsider som ligger et stykke over. Vi snakker altså her om en prisklasse der man bør kunne forvente kvalitet i alle ledd.

Vi har hatt som kriterium at alle testklokkene skal være av typen som i større eller mindre grad dekker hele øret, altså såkalte around-ear headphones. Dette er imidlertid ikke et helt klart definert segment og noen variasjoner forekommer. Vi har også hatt krav om at alle hodetelefonene skal ha innebygd mikrofon slik at de kan brukes som handsfree til mobiltelefoner.

Vi merket riktignok gjennom vår testing at det å bruke slike lukkede klokker til telefonbruk ikke er det beste over tid fordi man hører seg selv så dårlig, men det er likevel en nyttig funksjon man bør kunne forvente fra hodetelefoner som tilkobles med Buetooth.

Utover det er det store variasjoner i funksjonalitet fra modell til modell. Noen har støtte for Apt-X, en kodek som sies å gi høyere lydkvalitet over Bluetooth. Bruk av denne funksjonen krever i tillegg støtte fra avspilleren, og stadig flere nye smarttelefoner tilbyr dette.

Noen har også funksjoner som aktiv støyreduksjon som bidrar til å stenge all annen lyd ute, og NFC som gjør det såre enkelt å koble hodetelefonene med telefonen kun ved å holde dem inntil hverandre. Det siste forutsetter naturlig nok også at telefonen støtter det.

Vi tar alt dette med i vurderingen ved siden av vanlige kriterier som lydkvalitet, design og komfort.

I testen er det likevel lytteopplevelsen som er tillagt størst vekt. Testen er gjennomført med et lyttepanel på tre personer.

Les også:

Test: Bose QC20i - øreplugger med støydemping

Bose kommer med konkurrent til Sonos

Slik får du PC-en til å logge på når den ser deg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning