To store Sonos-oppgraderinger: Play:5 og romkorrigering

Sonos Play:5 blir helt ny

En helt ny Sonos Play:5 og en splitter ny funksjon i programvaren er årets to store nyheter fra Sonos.

Publisert Oppdatert

Sonos skjemmer ikke bort kundene sine med nyheter. Det er faktisk hele to år siden forrige store nyhet fra Sonos. Da de lanserte den kompakte høyttaleren Play:1.

I år får du to store nyheter fra Sonos. Den viktigste for mange blir nok en helt splitter ny Play:5. Det innebærer at den «gamle» Play:5-høyttaleren fases ut.

Helt ny Play:5

- Den nye Sonos Play:5 er helt ny. Både utvendig og innvendig, sier nordensjef i Sonos Ulrik Hvid som demonstrerer årets Sonos-nyhet for Klikk Teknologi.

Visuelt har Play:5 fått en helt ny formfaktor i forhold til dagens versjon. Nye Play:5 ser mer ut som en tradisjonell høyttaler. I motsetning til forgjengeren kan nye Play:5 brukes både stående og liggende.

- Bruker du Play:5 liggende får du et bredere lydbilde enn om den står, sier Hvid. I et rom med én Play:5 der man vil ha god lyd over hele rommet kan det altså være poeng legge ned høyttaleren.

Stereo

To Play:5 kan også selvsagt kobles sammen som et stereopar. Da forklarer Ulrik Hvid at man kan bestemme om man vil ha et litt smalt stereoperspektiv med en bestemt «sweetspot» ved at man plasserer høyttalerne med Sonos-logoen vendt innover eller et bredere lydbilde om man plasserer høyttalerne med Sonos-logoen utover.

NY PLAY:5: Sonos Play:5 erstatter dagens Play:5. Høyttaleren kan brukes liggende (som på bildet) eller stående.
NY PLAY:5: Sonos Play:5 erstatter dagens Play:5. Høyttaleren kan brukes liggende (som på bildet) eller stående. Foto: Sonos

Seks høyttalere

Det er blant annet den interne plasseringen av de seks høyttalerne i hver Sonos Play:5-høyttaler som bidrar til at lydbildet kan endres på denne måten. De seks høyttalerne fordeler seg på tre mellomtonehøyttalere og tre diskanthøyttalere. Disse er pakket inn i et kabinett som er helt forseglet, noe som er gjort for å sikre et godt lydbilde.

60.000 hull

Kabinettet er laget i polykarbonat (farget plast) og kommer i en hvit og en sort utførelse. Selve høyttalergrillen (fronten) er ikke av metall, slik vi har sett på blant andre Play:1. På nye Play:5 er grillen laget i et plastmateriale. Bruken av griller i plast/metall er nok et tema som opptar lydfriker mer enn mange andre, men for å sikre at plastgrillen er lydtransparent har Sonos laget den med noe sånt som 60.000 hull. Bruken av plast er også gjort for å sikre at de seks interne antennene sørger for god og stabil trådløs streaming.

- Noen vil sikkert også kommentere at vi har plassert Sonos-logoen delvis over den ene diskanthøyttaleren, men for å sikre at også den er lydtransparent har vi boret cirka 800 hull i den, forteller Ulrik Hvid.

Prisen på Sonos Play:5

Ny Sonos Play:5 vil koste en tusenlapp mer enn dagens Play:5. Da snakker vi om 4.999 kroner.

- I utgangspunktet ønsket vi å beholde prisnivået på Play:5 da vi begynte på utviklingen av den nye høyttaleren, men vårt ønske om å levere et kvalitetsprodukt med kompromissløs lyd gjorde at vi måtte øke prisen, forklarer Ulrik Hvid.

Lanseringsdato Play:5

Nye Sonos Play:5 kommer for salg før jul en gang. Her på Klikk Teknologi kommer vi med en test av nye Sonos Play:5 i løpet av oktober.

[Følg oss på vår Facebook-side eller meld deg på vårt nyhetsbrev for å holde deg oppdatert.]

Oppdaterer med romkorrigering

BREDT LYDBILDE: Sonos Play:5 kan brukes stående. Velger du å plassere Sonos-logoen på utsiden får du et bredere lydbilde enn om du snur høyttalerne slik at Sonos-logoen ender innover.
BREDT LYDBILDE: Sonos Play:5 kan brukes stående. Velger du å plassere Sonos-logoen på utsiden får du et bredere lydbilde enn om du snur høyttalerne slik at Sonos-logoen ender innover. Foto: Sonos

Den andre store nyheten fra Sonos i år er romkorrigering. Sonos kaller denne funksjonen for «Trueplay». Dette er en funksjon som kommer i en oppdatert versjon av Sonos-programvaren – og vil fungere på eksisterende høyttalere som Play:1, Play:3, Play:5, Sonos SUB og Sonos Playbar.

I første omgang vil du måtte bruker en iOS-enhet til romkorrigeringen. Årsaken er, ifølge Ulrik Hvid, at Apple har brukt gode mikrofoner i sine enheter, mens det på Android er en større variasjon av mikrofoner og at alle ikke er av like god kvalitet, noe som vanskeliggjør en god romkorrigering.

Selve romkorrigeringen foregår ved at man beveger seg rundt i rommet mens høyttaleren(e) avgir en serie lyder. Resultatet brukes til å justere lyden på selve høyttalerne. Vi har ikke fått testet systemet, men fikk en demonstrasjon av Sonos i forrige uke. Førsteinntrykket er at det faktisk gjør mye med lyden. Hvordan det vil oppføre seg hos «folk flest» gjenstår å se.

Trueplay-funksjonen kommer som en programvareoppdatering til Sonos i løpet av høsten.

Sonos har i mange år vært den ledende produsenten av multiroms lydsystemer, men har de siste to årene fått hard konkurranse av aktører son Denon, Samsung, Bluesound og Raumfeld for å nevne noen.

RENT DESIGN: Sonos Play:5 har fått et typisk rent og pent Sonos-design.
RENT DESIGN: Sonos Play:5 har fått et typisk rent og pent Sonos-design. Foto: Sonos

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning