Adobe Creative Cloud 2015

Her er nye Photoshop

I dag blir Creative Cloud oppdatert til 2015-versjonen, med tåkefjerning og automatisk figuranimering.

KREATIVT: Adobe Creative Cloud er en samling verktøy for designere, webdesignere, fotografer og videografer og inneholder blant annet programmene Photoshop og Premiere. Nå er 2015-versjonen her.
KREATIVT: Adobe Creative Cloud er en samling verktøy for designere, webdesignere, fotografer og videografer og inneholder blant annet programmene Photoshop og Premiere. Nå er 2015-versjonen her. Foto: Adobe
Publisert Oppdatert
TÅKEFJERNING: Med den nye Dehaze-funksjonen i Photoshop og Lightroom kan du enkelt fjerne tåke fra et bilde, eller legge til mer om du vil.
TÅKEFJERNING: Med den nye Dehaze-funksjonen i Photoshop og Lightroom kan du enkelt fjerne tåke fra et bilde, eller legge til mer om du vil. Foto: Adobe

Adobe er kanskje mest kjent for Photoshop, men har en stor portefølje av programmer innen både web, design, video og foto.

Programmer som Illustrator, Premiere, After Effects og Lightroom vil være kjent for mange.

Disse programmene har siden 2011 vært samlet i abonnementstjenesten Creative Cloud, hvilket betyr at det ikke lengre kommer store nyutgivelser av Photoshop.

Istedenfor blir programmet løpende oppgradert med fikser og nye funksjoner.

Adobe har likevel en lansering hver sommer hvor Creative Cloud-programmene blir oppgradert til årets versjon.

Photoshop blir dermed oppgradert fra Adobe Photoshop CC (2014) til Photoshop CC (2015).

Fjern tåke

De fleste nyhetene Adobe har denne gangen er knyttet til andre programmer enn Photoshop og Lightroom, som nok er de som er interessante for folk flest.

Den største nyheten her er et filter kalt «Dehaze», eller tåkefjerning om du vil.

Denne kan brukes både til å delvis fjerne tåke fra et bilde, eller legge til tåke om du heller vil det. Adobe påstår også at effekten skal fungere bra på bilder tatt under vann, eller ut av et flyvindu.

En demonstrasjon av effekten kan du se her:

https://www.youtube.com/watch?v=QhM2br4InHw

Ellers har retusjeringsverktøyene blitt raskere, og en del Photoshop-apper som før bare var tilgjengelig til iPad kommer nå også til Android.

Enkel animering

En annen morsom nyhet finner du i After Effects.

Adobe har nemlig bakt inn Character Animator i programmet. Dette er en funksjon som lar deg animere en figur gjennom webkameraet ditt.

Character Animator matcher øyebevegelser, munn og plassering i rommet automatisk til ditt hode. Dermed blir det svært enkelt å lage snakkende animasjonsfigurer slik du kan se på denne videoen:

https://www.youtube.com/watch?v=lmPo0_WZyPU&list=PLD8AMy73ZVxVsRgLNmkuJR5myXRVGLYlZ&index=40

FIGURANIMERING: Med Adobe Character Animator kan du raskt lage snakkende figurer bare ved å snakke inn i et webkamera.
FIGURANIMERING: Med Adobe Character Animator kan du raskt lage snakkende figurer bare ved å snakke inn i et webkamera. Foto: Adobe
BILDETJENESTE: Adobe kjøpte tidligere opp bildetjenesten Fotolia, og relanserer den nå som Adobe Stock. Her kan designere og andre kjøpe fotografier fra en database på mer enn 40 millioner bilder.
BILDETJENESTE: Adobe kjøpte tidligere opp bildetjenesten Fotolia, og relanserer den nå som Adobe Stock. Her kan designere og andre kjøpe fotografier fra en database på mer enn 40 millioner bilder. Foto: Adobe

Programmet hjelper også til med å animere bevegelser ved å la deg bygge et skjelett inn i figuren slik at du enkelt kan dra i armer og bein for å plassere dem slik du vil.

Praktisk, for proffene

I videoredigeringsprogrammet Premiere har det kommet funksjoner for å kunne fjerne såkalte jump-cuts fra intervjuer, noe som kanskje kan åpne for noen etiske spørsmål da det gjør det mye lettere å redigere noe noen har sagt uten at det vises på videoen.

Adobe har også lagt inn en funksjon som automatisk kan korte ned en ferdigklippet film. Det gjør den ved å analysere klippene og bakgrunnslyden og kutte der det vil synes minst.

At de fleste av nyhetene er mest interessante for profesjonelle designere og videoredigerere er kanskje ikke så rart med tanke på at det er disse som er i målgruppen for Creative Cloud.

Adobe konsentrerer seg mer om vanlige brukere i forbrukerprogrammene Photoshop Elements og Premiere Elements som vanligvis oppdateres på høsten.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning