Touchkraft Auris

Nesten helt genial

Auris er ingen Toyota, men en nesten helt genial Bluetooth-dings for trådløs musikk, med svært mange bruksområder.

MULTIKUNSTNER: Bluetooth-dingsen Auris er ment til bruk i høyttalerdokkinger, men har også andre smarte bruksområder.
MULTIKUNSTNER: Bluetooth-dingsen Auris er ment til bruk i høyttalerdokkinger, men har også andre smarte bruksområder. Foto: Tron Høgvold
Publisert Oppdatert

Auris startet som en god idé og et såkalt Kickstarter-prosjekt, der grunnleggerne fikk pengestøtte av «fansen» for å sette prosjektet ut i live. Nå er den ute i butikkene og vi har testet den.

Dette er en liten multikunstner, men hovedideen er å dokke den i en iPod/iPhone/iPad-høyttaler og dermed kunne bruke høyttaleren trådløst. Kommunikasjonen mellom iPod/iPhone/iPad og Auris i går da via Bluetooth 4.0 med AptX-kodeken. Siden det går via Bluetooth åpner det dermed for bruk sammen med alle andre Bluetooth-enheter også, enten det er en Android-telefon eller -nettbrett, en PC eller Mac.

Auris er altså smart av mange grunner. Den gjør iDings-høyttaleren din trådløs, den vekker den til liv igjen om du har droppet iPhone og konvertert til Android, og den lar deg bruke høyttaleren med datamaskiner med Bluetooth.

Den er også genial å bruke med iPad når du har en dokking som kun har plass til iPod eller iPhone, for eksempel Ozzo Transformer,

Den er også et billig alternativ om du ønsker å bytte ut høyttalerdokkingen med en trådløs AirPlay-høyttaler. Har du USB-inngang for iDingser på hjemmekino-receiveren, kan du plugge inn Auris der i stedet, via en vanlig Apple-kabel, og nyte trådløs musikk.

I bil, med hodetelefoner, som handsfree osv.

Når Auris står i dokkingen, får den strøm derfra. Men den har et lite batteri også. Folkene bak Auris har dessuten gitt den en minijack-utgang. Den brukte vi med hell med hodetelefoner, og kunne på den måten få full bevegelsesfrihet når vi brukte PC med Bluetooth som musikkavspiller.

Vi har også brukt den i bil med minijackinngang på stereoen, og på den måten fått en ryddig og kabelfri oppkobling av mobiltelefon mot bilstereoen.

Auris kobles for øvrig til som Bluetooth-headset, siden det er en liten mikrofon på enheten. Derfor kan den altså konvertere hvilket som helst headset til handsfree.

Bluetooth er en nærkommunikasjonsteknologi og er ikke det som gir best rekkevidde. Dette merkes også på Auris, og vi føler vel egentlig at rekkevidden er noe dårligere på Auris sammenlignet med Bluetooth-høyttalere, som det er naturlig å sammenligne med.

Funker ikke på alt

Når vi skriver at Auris er nesten genial, mener vi at den ikke er helt genial. Den funker nemlig ikke på absolutt alt av iPod/iPhone/iPad-dokkinger. 30-pins-kontakten til Apple har mulighet for å hente ut både analog og digital lyd. Auris støtter kun analog lyd. Dokkinger som bare henter ut digitallyd fungerer derfor ikke med Auris. Dette gjelder ganske mange hjemmekinoreceivere, men også endel høyttalere som helst vil bruke sin egen DA-konverter (digital-til-analog-konverter). Vi kom derfor over noen dokkinger som Auris nektet å snakke med.

Sjekk derfor kompatibilitetstipset hos produsenten før du kjøper, slik at du vet om den kan brukes med ditt eget utstyr eller ei.

En løsning dersom du har en slik digital dokking er å sjekke om den har en analog inngang via minijack- eller RCA-kontakter. Da kan du bruke Auris via dens analoge mini-jack-utgang, men da går den på batteridrift, og du må sørge for å lade den via Apple-kabelen fra tid til annen.

Selv om den har noe begrenset rekkevidde og ikke har noen digitalutgang, er dette en smart liten problemløser som vi ikke har noen problemer med å anbefale.

Les også:

Nå får du se kjøpefilmen på alle iOS enhetene dine.

Stram ultrabook med berøringsskjerm.

Slik er Microsoft Surface.

Kan denne knuse iPad mini?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning