Sony KDL-42W653A

Mye TV for pengene

Sony KDL-42W653A gir deg mye TV for pengene.

ELEGANT: Sony KDL-42W653A har en elegant fot.
ELEGANT: Sony KDL-42W653A har en elegant fot. Foto: Produsent
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Imponerende bildekvalitet

+ Mye for pengene

+ God bildeprosessering

- Smart-TV-grensesnittet

- Kun 2 HDM-porter

- Gjennomsnittlig lydkvalitet

Det første du trenger å vite om 42W653A er at du må glemme all skravlingen om 4K, OLED og kurvede skjermer vi hører om dagen. Med denne TV-en handler det nemlig bare om en ting, nemlig pris. Dermed er det beste vi kan håpe på at den leverer noe av Sonys nyutviklede bildekvalitet innenfor et stramt budsjett.

Det er altså ingen tvil om at de har måttet inngå noen kompromisser, og vi ser noen potensielle bekymringer med en gang.

Design- og byggekvaliteten er opplagt svakere enn Sonys dyrere skjermer. Det er heller ingen 3D-støtte og lokal dimming er også fraværende. Det samme er TriLuminos-fargeteknologien og skjermen leverer bare en 200 Hz-effekt mot de dyrene skjermene som leverer en 800 Hz-effekt.

Det positive er at denne modellen beholder Sonys seneste SmartTV-motor, i tillegg til den imponerende X-Reality Pro-prosesseringen.

Dette er likevel på forhånd ikke nok til at vi får opp håpet noe særlig når det gjelder denne TV-en, siden W805-serien som er et steg opp i pris, var en skuffelse med relativt store baklys-problemer.

Funksjoner

Førsteinntrykket av Sony 42W653A er at den er smart designet med et utrolig tynt sølvfarget stativ og den blanke boksen på undersiden som inneholder TV-ens maskinvare.

Dessverre er den svarte rammen rundt skjermen verken like stilig eller like velbygd som de som bekler Sonys dyrere 2013-modeller. Det heller ikke noen spor etter «Sense of Quartz»-stripen som gjør at W805- og W905-seriene skiller seg ut fra mengden.

GODT SORTNIVÅ: Til tross for at Sony KDL-42W653A er en budsjettmodell, så leverer den et imponerende sortnivå.
GODT SORTNIVÅ: Til tross for at Sony KDL-42W653A er en budsjettmodell, så leverer den et imponerende sortnivå. Foto: Produsent

Dermed vil du nok ikke finne denne modellen i noe designmuseum med det første, men den ser likevel bedre ut en den gjennomsnittlige budsjett-TV-en.

Spesifikasjoner: Sony KDL-42W653A

  • Størrelse: 42 tommer
  • Oppløsning: 1920 x 100 (Full HD)
  • Oppdateringsfrekvens: 50 Hz
  • Scart: Ja, 1x
  • HDMI: Ja, 2x, v. 1,3
  • USB: 3x
  • Smart TV: Ja
  • 3D: Nei
  • Størrelse: 954 x 595 x 197 mm (bxhxd)
  • Vekt: 11 kilo

Når man tar en titt på baksiden blir budsjett-følelsen desto mer fremtredende. Her finner vi nemlig bare to HDMI-porter, mens mesteparten av moderne TV-er har det dobbelte. Videre finner vi også bare en USB-port.

Det er likevel verdt å huske på at mange i denne modellens målgruppe ikke trenger mer enn dette, og det er også mulig å gjøre bruk av en ekstern switch om nødvendig.

Mer positivt er det at TV-en byr på gode multimediemuligheter. Ved siden av støtte for diverse video-, lyd- og bildeformater via USB, kan den også spille de samme formatene via både LAN og WiFi.

Disse nettverksfunksjonene gjør også at du kan få glede av Sony Entertainment Network, men dette er dessverre langt fra perfekt. For det første er grensesnittet ganske simpelt sammenlignet med det man finner på mange av rivalenes modeller i år. Dermed er det vanskeligere å finne inneholdet man er ute etter raskt. Samtidig er ikke utvalget av inneholdsapper like stort som hos Samsung og LG, men vi tar gjerne kvalitet fremfor kvantitet og det er det Sony byr på. Dermed slipper man mesteparten av de obskure appene som ikke har noe med videoinnhold å gjøre man finner hos mange av konkurrentene.

Bildebehandling

Når det kommer til å justere bildekvaliteten, kommer Sonys tendens til å gå sine egne veier til syne. Men så fort du får tak på de uvanlige løsningene viser det seg at 42W653A byr på mye fleksibilitet når det gjelder hvordan bildene kan se ut og det inkluderer farge-, hvitbalanse- og gammastyring.

Du får også kontroll over mange aspekter ved X-Reality Pro-motoren der det mest nyttige er støyreduksjonssystemet og de ulike bevegelsesbehandlingsmulighetene. Bare husk på at alle disse innstillingene må brukes varsomt. Velger man feil (altså en av de meste ekstreme innstillingene), kan resultatet bli bilder som ser prosessert og ødelagte ut, fremfor klarere og mer oppslukende.

Det siste vi må nevne er spesifikasjonene til panelet. 200 Hz-emuleringen bør hjelpe på bevegelsesklarhet, og mens kantbelysningen ikke får støtte av lokal dimming, betyr ikke det automatisk at TV-en ikke kan levere god kontrast.

Bildekvalitet

ORDINÆR: Sony vinner ingen designpris med KDL-42W653A, men samtidig er det en hel ok TV.
ORDINÆR: Sony vinner ingen designpris med KDL-42W653A, men samtidig er det en hel ok TV. Foto: Produsent

Heldigvis forviser 42W653A raskt det ubehagelige spøkelse som var 47W805A gjennom å produsere noen ekstremt gode eksempler på overbevisende svartnivå.

Vi gikk gjennom en rekke mørke scener og skjermen imponerte igjen og igjen med naturlige bilder med en imponerende svartdybde. I tillegg er det også langt færre tegn til grå felt slik vi så med 47W805A. Detaljrikdommen i skyggene er også mye mer synlig, noe som gir en følelse av dybde og tekstur som står bedre sammen med lyse scener. Dette er selvfølgelig nødvendig for å skape en oppslukende og naturlig seeropplevelse.

Det er også en lettelse å se at denne modellen ikke lider av ujevnt baklys og skyggeeffekter, slik mange tidligere Sony-modeller har gjort. Et sort bilde med en hvit sirkel i midten førte bare til svært begrensede spor av overflødig lys i hjørnene, og dette var så subtilt at det vil være nærmest umulig å se ved normal TV-titting.

Det gode svartnivået er også med på å bidra til et bredere, mer subtilt og mer realistisk fargespekter i mørke scener.

Du må likevel ikke forvente at Sony 42W652A kan måle seg med dyrere modeller som Sonys egen W905A-serie eller Samsungs F7000 og ikke minst F8000. Den blir aldri så sort og den er heller ikke like smart med fargebehandlingen. Men for prisen man betaler er denne modellens kontrastytelse veldig imponerende.

Det er heller ikke bare med mørke scener 42W653A imponerer. Den har nok bredde og liv i fargepaletten til å takle lyse og fargerike scener, og samtidig gjør videoprosesseringen at de sterke fargene ikke gjør bildene uraffinerte. Det er dermed nok finesse til stede til at hudtoner ikke blir plastaktige og det er få spor av synlige fargegraderinger.

Heller ikke støy og fargeblødning er et problem med denne TV-en og det gjelder til og med ved oppskalering av standardoppløsning til HD. Dette er nok takket være Sonys X-Reality Pro-prosessering som ser ut til å være langt smartere enn flertallet av bilde-prosesseringsmotorene i denne prisklassen. Det er spesielt tilfelle når det gjelder å tilføre detaljrikdom til standardkilder mens den samtidig fjerner MPEG- og «myggstøy» (forstyrrelser og uskarpheter rundt kantene på skarpe objekter). Selv strømming av typisk web-innhold går fint med 42W653A.

En annen styrke er klarheten denne modellen utviser med HD-bilder. Den gjør en flott jobb med å reprodusere hver minste detalj og bevegelsesbehandingen er også uvanlig ren. Den lider ikke av den typiske utsilingen i bildet som mange budsjett-TV-er lider av, og flimmer er heller ikke noe stort problem. Det er faktisk ikke noe problem i det hele tatt hvis man skrur på TV-ens bevegelsesprosessering og «clean»-innstillingen er forsiktig nok til å levere flimmerfrie bilder uten å få dem til å se unaturlige ut.

Brukervennlighet

Denne modellens brukergrensesnitt er en litt merkelig blanding av innovativt og enkelt. På den innovative siden finner man et nytt surfesystem som lar deg fly gjennom kanalene uten å avbryte det som skjer på skjermen. De tilhørende appene for iOS og Android er også godt utformet med smarte funksjoner som blant annet en programoversikt.

Måten nettinnholdet presenteres på er imidlertid svært enkel og det gjøres ingen skikkelige forsøk på å organisere det. Man finner også bare en svært enkel søkefunksjon for å finne innhold.

Det er også synd at smartappene ikke lar deg strømme innhold fra TV-en til smart-enheten din, noe mange av rivalene støtter i år.

Bildeforvalg

Når det gjelder innstillingsmenyene er de stort sett enkle å bruke så fort du blir kjent med Sonys ganske uvanlige navn på ulike funksjoner. Det eneste som er vanskelig å finne er den omfattende listen over ulike «Scenes» eller bildeforvalg. Noen av disse kan ha en omfattende innvirkning på bildekvaliteten. Man får tilgang til listen ved å trykke på «option»-knappen på fjernkontrollen og spesielt spillere bør ta en kikk på den. Ved å velge «Game»-modusen senkes nemlig inngangsforsinkelsen til under 10 ms, noe som er det laveste vi noen gang har målt på en TV.

Selv om SmartTV-grensesnittet ikke er særlig sofistikert sammenlignet med enkelte rivaler i år, kan vi godt se for oss at mange brukere med teknologiaversjon vil like de enkle løsningene, selv om de vil være nødt til å rulle gjennom rad etter rad av app-ikoner for å finne den man er ute etter.

Lydkvalitet

Sony har vært i god form lydmessig i år, takket være lydleder-teknologien de har brukt i sin W905A-serie og den fantastiske høyttalerteknologien med magnetveske som er brukt i X9005A-TV-ene. Dermed er det litt skuffende at 42W653A ikke virker særlig inspirert når det gjelder lyd.

På på den positive siden er høyttalerne følsomme nok til å bringe fram mye detaljrikdom fra lydsporet og levere den uten å høres hard ut. Mellomtonen er imidlertid ganske anstrengt og bassen er svært begrenset. Dermed kan actionscener høres tynne og lite overbevisende ut.

Verdi for pengene

42W653A beviser definitivt at Sony ikke bare kan produsere premium-modeller om dagen. Den leverer mer bildekvalitet enn vi hadde forventet til denne prisen, og med på kjøpet for man et for det meste overlegen nettsystem. Det eneste du egentlig ofrer ved å betale så lite er design og 3D.

Konklusjon

Selv om Sony 42W653A gjorde seg bemerket med den aggressive prisen, hadde vi likevel våre betenkeligheter etter den dårlige erfaringen med den dyrere Sony-modellen 47W805A.

ELEGANT: Sony KDL-42W653A har en elegant fot.
ELEGANT: Sony KDL-42W653A har en elegant fot. Foto: Produsent

Heldigvis besvarer den de fleste av disse betenkelighetene på en svært positiv måte. Viktigst av alt er det at det begrensede kontrastnivået til nevnte modell er byttet ut med et mye mer overbevisende svartnivå som umiddelbart gjør alle slags bilder og spesielt film, mye mer oppslukende og realistiske. Bildene er også skarpere og renere enn du kanskje ville forventet til denne prisen.

Dessverre finnes det også noen mangler. For noen vil det være et minus at 3D er fraværende, smartgrensesnittet er lite sofistikert, og lyden lever ikke opp til bildekvaliteten.

Det å kutte 3D er nok en genistrek av Sony, fordi det å kutte en funksjon de fleste ikke lenger bryr seg om, gjør at de kan beholde den seneste bildeprosesseringsteknologien i 42W653A. Samtidig har de også gjort bruk av et mer kontrastrikt panel enn de brukte i W805-serien. Ikke minst gjør den banebrytende lave inngangsforsinkelsen at dette er et fantastisk godt valg for spillere.

Testen er oversatt og publisert av HjemmePC etter avtale med Techradar.co.uk.

Les også:

Her er årets beste mini-nettbrett

Vanskelig å gå tilbake til en full HD-TV etter å ha sett denne

Test av 6 trådløse headset for mobil og musikk
Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning