Harman Kardon Nova

Mer enn stilig design

De gamle traverne i Harman Kardon har tenkt nytt og det har gitt et spennende resultat.

GJENNOMSIKTIG: Nova har fått en unik og stilfull design med en lufting og kjølig fremtoning.
GJENNOMSIKTIG: Nova har fått en unik og stilfull design med en lufting og kjølig fremtoning.
Publisert Oppdatert

Utvalget av høyttalere til PC har gått gjennom en rivende utvikling den siste tiden. Tidligere var det tradisjonelle produsenter av PC-utstyr som Logitech og Creative som dominerte markedet med billige høyttalersett.

Nå har imidlertid en rekke produsenter som tidligere hovedsakelig har laget gode passive hi-fi-høyttalere, kommet med egne aktive modeller spesielt bygget for skrivebordet.

I dette markedet dukker Harman Kardon opp med høyttalersettet Nova.

Harman Kardon byr på et iøynefallende design og vi må si vi setter pris på viljen til å prøve noe nytt som skiller seg litt fra de trauste rektangulære boksene enkelte andre byr på. Her kan vi trygt si at kreativ design og nyskapende teknologi går hånd i hånd. Dette så vi også hos flere produsenter da vi testet trådløse høyttalere med batteri.

Vårt inntrykk er at det runde designet til Nova skjuler at det faktisk er ganske mye fysisk volum i hver av de to høyttalerne, noe som selvfølgelig er en fordel både for utseende og lyd.

Og lyden imponerer faktisk stort, med et førsteinntrykk som fikk oss til å lure på hvor all bassen faktisk kom fra. Det viser seg at basselementene sitter utildekket på baksiden av hver høyttaler og når man tar en titt på hvordan de jobber, er det kanskje ikke så rart at de flytter så mye luft som de gjør likevel.

Nova leverer dermed et fullverdig frekvensspekter og bassen er også presis og stram nesten uansett hva vi kaster på dem.

UTILDEKKET: På baksiden av hver høyttaler sitter det et element som jobber iherdig med å skape det overraskende kraftige basstrykket.
UTILDEKKET: På baksiden av hver høyttaler sitter det et element som jobber iherdig med å skape det overraskende kraftige basstrykket.

Lyd og design matcher

Diskanten er på sin side veldig frisk og kanskje en tanke hard i enkelt tilfeller, mens mellomtonen er ren og ryddig. Til sammen gjør dette at lydbildet står i stil med designen og det kan karakteriseres som litt kaldt, men vi liker likevel helheten godt og de gir musikken en flott tilstedeværelse.

Spesifikasjoner: Harman Kardon Nova

  • Trådløst: Bluetooth
  • Tilkoblinger: 3,5 mm jack, optisk
  • Frekvensrespons: 55 Hz – 20 kHz
  • Signal/støy-forhold:85 dB
  • Vekt: 0,86 kg x 2
  • Mål: 165 x 160 x 114 mm
  • Medfølger: 3,5 mm jack-kabel
  • Automatisk standby: Ja
  • Automatisk aktivering: Ja

Harman Kardon har ikke funnet plass til en USB-tilkobling, men en optisk inngang gjør omtrent samme nytte om du har en slik tilgjengelig. Ellers må du klare deg med en jack-kabel om ledning er eneste alternativ.

Kan du gjøre bruk av Bluetooth har Nova det også og AptX er på plass for å bevare lydkvaliteten, men i likhet med Focal XS Book Wireless er bluetoothparing alltid aktivert så lenge ingen enheter er tilkoblet. Her kan du imidlertid resette høyttalerne ved å holde inne Bluetooth-knappen og det er også mulig å bytte lydkilde manuelt om uvedkommende skulle koble seg til.

Smart betjening

Nova godt utstyrt med lett tilgjengelige betjeningsknapper på venstre høyttaler. Knappene er plassert på gummiringen som skiller fronten fra plastkulen, og der finner du av/på-knapp, en knapp for å bytte lydkilde mellom jack-inngang, optisk inngang og bluetooth, en knapp for å aktivere et ekstra bassløft og volumknapper på hver side av en stripe med dioder som indikerer lydnivået.

Det siste er et godt tilskudd som gjør at du slipper ubehagelige overraskelser når noen har hatt på høy musikk før deg, og volumet kan i tillegg også justeres ved å skyve fingeren til venstre eller høyre over diodene. Ganske stilig.

Et irritasjonsmoment vi må få med er at Nova er utstyrt med en hel rekke ganske irriterende signallyder som gjør at de piper når du slår dem på, når du bytter til Bluetooth som kilde, når de kobler seg til og så videre. I tillegg til å være hyppige er de også rimelig skarpe og høye.

Man blir nok vant til dem og glemmer dem etter hvert, men vi kunne likevel klart oss fint uten.

Konklusjon

Harman Kardon Nova når ikke helt opp til toppen i vår sammenlignende test, men om bluetooth er et krav og prisen på Definitive Technology Incline blir litt stiv, kan vi berolige med at du også her får mye god lyd for pengene.

BETJENING: Alle knappene er plassert langs den gummierte stripen mellom høyttalerfronten og plastkulen.
BETJENING: Alle knappene er plassert langs den gummierte stripen mellom høyttalerfronten og plastkulen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning