Gruppetest: 40-42 tommer TV-er

Stor test av store TV-er

Folket vil ha minst 40 tommer. Her er de beste kjøpene.

FOLKE-TV: 40 tommeren er blitt den nye folke-TV-en.
FOLKE-TV: 40 tommeren er blitt den nye folke-TV-en. Foto: Home Cinema Choice
Publisert Oppdatert

Mens vi ofte sysler med mindre ting i vårt teknofile liv, tror vi sterkt på at TV-livet først begynner ved 40 tommer. Først på denne størrelsen - eller større - får du det beste ut av HD-kilder, og er blant det som er viktig når du skal kjøpe tv .

Det er mange dugelige 32-tommere på markedet, men først fra 40 tommer og større får du en virkelig kinofølelse.

TV-er i 40 tommers-klassen kan bety et betydelig økonomisk utlegg, og tar mye oppmerksomhet i stuen. Om sånt betyr mindre, kan du jo kikke på vår test av denne sylslanke 46-tommeren fra Samsung.

Valuta for pengene

Derfor gjelder det å sikre seg at man har fått valuta for pengene når stuen skal preges av flotte og realistiske bilder og flott design. Derfor har vi satt sammen et testfelt med 5 relativt rimelige 40-42-tommer store TV-er - fra noen av de ledende produsentene.

Siden bildekvalitet er den viktigste faktoren i en slik test, er det fornuftig å starte testen med å se på hvordan de ulike TV-ene håndterer bildemateriale i testen vår. Vi startet med den nylig utgitte Blu-ray-versjonen av Braveheart.

Det første jeg vil si er at ingen av TV-ene leverer dårlig bildekvalitet. Selvsagt er det noen som peker seg ut - og noen peker seg ut litt klarere og litt oftere enn andre.

Jeg har personlig sansen for TV-er med et solid svartnivå.

Det er fundamentet som andre viktige egenskaper kan vokse fra. Og det er på dette området denne testen skiller menn fra gutter.

Der er en rekke mørke sekvenser i Braveheart som du kan bruke for å teste TV-ens evner til å lage et overbevisende svartnivå.

Jeg valgte meg ut scenen der en ung William Wallace følger sin far inn i en mørk hytte full av folk og en eldre William med hæren som kjemper ved Yorks porter om natten. Som du kanskje har forstått allerede er det noen av LCD-modellene i denne testen som sliter mest med disse scenene.

Konklusjon

Plasmaskjermer kan ikke lenger forvente å skåre bedre enn LCD-skjermer i en gruppetest. Men, det er fortsatt en overraskelse å finne en plasma-TV som holder koken.

5. LG 42PQ6000 ga oss ikke så mange valg enn å plassere den under sine konkurrenter siden den lider av en trio relativt gamle og velkjente problemstillinger: bevegelsesuskarphet, bilder som henger og et skuffende svartnivå. Fargene er heller ikke spesielt bra. Spesielt om du ikke justerer standardinnstillingene den kommer med.

4. Toshiba 42RV635 yter ikke dårlige etter kalibrering, når vi ser på hvor rimelig den er. Men begrensningen i innsynsvinkelen er en hemsko. Det samme er mengden av lysstyrke som må ofres for å få et tilfredsstillende svartnivå.

3. JVC 42DV1 tar en tredjeplass i vår test. Til tider produserer denne skjermen HD-bilder som gir oss vann i munnen. Den er også god med standardoppløste bilder. Men manglende evne til å produsere bilder med overbevisende svartnivå koster dyrt - spesielt når vi tar hensyn til prisen.

2. Panasonic P42S10 kjemper hardt for en topplassering, mye takket være et utrolig bra svartnivå og bra HD-ytelse, godt støttet av bra lyd og en del ekstrafunksjoner. Designet er så som så og en generell mangel på lysstyrke er umulig å ignorere. Vi tror ikke stuen til folk flest befinner seg i en totaltilstand av dunkel belysning. Faktisk gjør Panasonic-TV-en sitt til at vi får lyst til å sjekke opp noen av Panasonics lysere NeoPDP-paneler isteden.

Du trenger ikke være Einstein for å forstå at Samsung er vår favoritt i denne testen av fem skjermer.

1. Samsung 40B550. Til tross for Samsungs tidligere suksesser i våre gruppetester, er vi faktisk overrasket over at 40B550 gjør det så bra, til tross for at den mangler en del bildeprosessering. Men alt i alt, til tross for noe spinkel lyd, gjør kombinasjonen av et glamorøst design i kombinasjon med kraftige og dynamiske bilder dette til den hardeste skjermen å motstå. Spesielt når vi ser på den aggressive prisen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen