Disse kameraene tåler det meste

Vann og sand eller snø og regn. Disse kameraene tåler det meste. Vi har testet en dyr og avansert modell og en rimelig og enkel modell.

VINNER: To morsomme kameraer ble testet, og dette ble vinneren.
VINNER: To morsomme kameraer ble testet, og dette ble vinneren. Foto: Foto: Hallvard Lunde
Publisert Oppdatert
UNDER VANN: Nikon til høyre og Sony til venstre. Vi ser at Nikon har litt mer korn og gir litt blåere bilde, mens bildet fra Sony ser litt loete ut.
UNDER VANN: Nikon til høyre og Sony til venstre. Vi ser at Nikon har litt mer korn og gir litt blåere bilde, mens bildet fra Sony ser litt loete ut. Foto: Foto: Hallvard Lunde

Flere av hos har vegret oss for å ta med et kamera på stranda. Det er nemlig ikke mange kamera som tåler en dag på stranda, med strand, vann og alt det innebærer.

Vi har testet to kamera som er perfekt for et utendørsopphold. Et litt dyrere og mer avansert, og et billig og morsomt.

Vår konklusjon på testen:

Et allværskamera er perfekt for aktive personer og aktive familier. Bruk dem uten å tenke på konsekvensene og få morsomme bilder i retur.

Nikon lever et morsomt og brukervennlig kamera med moderat bildekvalitet, mens Sony mer er for deg som likevel skal kjøpe et videokamera.

Da kan du like godt kjøpe et som er trygt å bruke under alle forhold. Filmkvaliteten er god og det tar gode stillbilder. Vi er ikke 100 prosent fornøyd med ergonomien. Begge kameraene sliter med LCD-displayet i kraftig sollys, men under normale forhold ute fungerer det fint. Fotograferingen blir hakket morsommere med et kamera men ikke trenger å være fullt så redd for. Allværskamera er nok en trend som smitter.

Les også:

Vannsikker tøffing fra Ericsson

Disse kameraene tåler regn, snø og kulde

Rimelige vilkameraer

Test av actionkamera

Nikon Coolpix S30

MORSOMT: Coolpix S30 kan fort bli sommerens morsomste gadget.
MORSOMT: Coolpix S30 kan fort bli sommerens morsomste gadget. Foto: Foto: Hallvard Lunde

Fargerikt og brukervennlig. Dette kameraet klarer alle å bruke og er sommerens morsomste.

Spesifikasjoner og karakter:

Spesifikasjoner:

Oppløsning: 10,3 megapiksler

Bildebrikke: 1/3 tommer CCD

Objektiv: Nikkor med 3 x zoom

Brennvidde: 4.1 - 12,3 mm (tilsvarer 29-87 mm)

ISO : Auto (fra 80-1600)

Skjerm: 2.7 tommer, 0,23 MP oppløsning

Minnekort: SD/SDHC/SDXC

Filmopptak: 720p (1280 x 720/30

Vekt: 214 gram

Batteri: 2 x AA-batterier

Vanntett: Ned til 3 meter

Pris: 789 kr (dustin.no)

Levert av: www.nikon.no

VÅR VURDERING:

Turn on: Tøft, tåler mye, undervannsfoto og film, brukervennlig, ok bildekvalitet under vann

Turn off: Batteriluken hard å åpne, bildekvaliteten så som så

Terningkast tre.

Coolpix S30 kan du trygt gi til de minste barna. De klarer å bruke det, men ikke å ødelegge det. Coolpix S30 kommer i flere fargesterke varianter, det er billig og hele familien kan bruke det uten at man trenger å være redd for at kameraet skal bli ødelagt. Skulle du likevel klare å knuse eller ødelegge kameraet, så gjør prisen på knappe 800 kroner sitt til at du trolig ikke føler deg helt ruinert likevel.

Kameraet er laget for å passe godt i hånden, uansett størrelse. Det stemmer sånn noenlunde.

Uansett er kameraet utrolig enkelt i bruk. I utgangspunktet vil de fleste klare seg med de tre knappene på toppen; av/på i tillegg til en knapp for foto og en for film.

Foto- og filmknappen er plassert på hver sin side av kameraet og er tydelig merket slik at man aldri tar feil. Her trenger man ikke å trykke på en egen modusknapp.

Brukergrensesnittet er enkelt. Fire funksjonsknapper på venstre side gir direkte tilgang til menyen uansett hvilken du trykker på. Her kan du velge motivtype (for eksempel undervannsfoto) og legge på noen effekter (rammer) på bildene dine. I avspillingsmenyen kan du også legge på effekter på bildene dine og lage album du senere kan spille av på kameraets skjerm eller importere til en PC for visning der.

Kameraet har ingen HDMI-utgang og heller ikke GPS slik den dyrere Sony-modellen byr på.

Kameraet bruker to AA-batterier som varer en drøy uke med aktiv bruk (200-700 bilder). Antall bilder avhenger litt hvilke batterier du bruker. Litiumbatterier gir flest

bilder. Fordelen med denne løsningen er at du alltid kan ha et par reseverbatterier i lommen og du slipper å tenke på lading. Perfekt for feriebruk da strøm ikke alltid er innen rekkevidde.

Bildekvalitet

Bildekvaliteten på Coolpix S30 er akseptabel, selv om den ikke kan konkurrere med modellen fra Sony. Det hadde vi heller ikke forventet. Vi ser en del støy i bildene og noe som ligner på en slags utglatting - kanskje en form for støyfjerningsfilter.

Men for en verden som er vant til relativt dårlige mobilbilder, er bildene fra Coolpix S30 akseptable.

Dette er ikke et kamera for de store anledninger, men de mange små. Skal du i dåp eller bryllup tar du med speilrefleksen, mens på små turer i hverdag og helg er Coolpix S30 et glimrende turfølge. Videobildene flyter ikke så jevnt og godt som hos Sony.

På Coolpix S30 hakker det litt mer. Videobildene inneholder også en del støy, men samtidig blir man jo litt imponert over hva man får for 800 kroner i dag. Under vann synes vi kameraet klarte seg relativt godt i forhold til det langt dyrere Sonykameraet.

Selv om dette ikke er en direkte duell, så viser forskjellen i bildekvalitet og funksjoner litt hvorfor du må ut med over fire ganger mer for Sony-kameraet.

Solid

Vanntettingen på Coolpix S30 virker svært god. En ulempe er at luken til batteri og minnekort sitter utrolig godt fast.

Faktisk så godt fast at vi slet med å åpne den. Vi ser også at det fullt ut er mulig å ødelegge plastdekselet som holder fast batteriene om man er for hardfør.

Konklusjon

Til knappe 800 kroner kan dette raskt bli sommerens morsomste kamera. Kjøpe et og gi det til barna dine, så får du kanskje noen annerledes og morsomme ferieminner.

Vi fikk nesten en engangskamerafølelse for dette kameraet. Fordi det er relativt billig og tåler mye, er det likesom ikke så nøye. Dette kameraet slengte vi nådeløst ned i strandbagen, ryggsekken og ga det til barna uten den sedvanlige beskjeden om å være forsiktige.

Bildekvaliteten er ok. Videokvaliteten er grei, men på ingen måte i toppklasse. Men når man bekymringsløst kan ta bilder over og under vann med og uten sand, så er kvaliteten akseptabel. Kameraet er vanskelig å sette en karakter på. Underholdningsverdien er verdt en 6-er, mens andre elementer som bildekvalitet og funksjoner trekker ned. Vi har valgt å legge oss sånn midt i feltet, men det betyr ikke at du skal skygge unne for Coolpix S30 er et morsomt kamera.

Sony Handycam HDR-GW55

Vanntett og avansert. Noen vil sikkert stusse når du går under vann med dette kameraet.

Sonys serie med Handycamvideokamera har vært på markedet i over 25 år. Med HDR-GW55 tar Sony Handycamserien også med seg under vann.

Spesifikasjoner og karakter:

Spesifikasjoner:

Bildebrikke: 1/3, (4,6mm) CMOS

Piksler brutto: 5.020.000 piksler

GPS : Ja

LCD-skjerm: 3 tommer 0,9 mp

Blits: Ja

Berøringsskjerm: Ja

Manuell fokus: Ja

Sporing av fokus: Ja

Bildestabilisering: Ja

Filformat: MPEG4-AVC/H.264 AVCHD

Minnekort: Memory Stick Micro

Micro SD/SDHC klasse 4 og høyere

Filmoppløsning: 1920 x 1080 / 50p

Stillbilde: 20,4 megapiksel/16:9

Stillbildeopptak under filming: Ja

Lyd: Dolby Digital

Innebygd zoommikrofon: Ja

Kontakter: USB-utgang, HDMI-mikro

Størrelse: 70,2 x 105,5 x 32,2 mm

Batteri: 960 mAh

Vekt: ca. 200 gram m/batteri

Annet: USB-kabel og HDMI-kabel følger med

Vekt: 840 gram med batteri

Vanntett: Ned til 5 meter

Pris: 4.105 (www.deal.no)

Levert av: Sony Norge

VÅR VURDERING:

Turn on: Undervanns-/allværfunksjonalitet, bra design, god bildekvalitet, gode stilbilder, HDMI-utgang, pris, integrert GPS

Turn off: Ergonomi, litt lite batteri,

LCD-søkeren sliter i sterkt sollys og vanskelig å bruke under vann.

Terningkast 4

Den relativt slanke og kompakte kamerakroppen holdes vertikalt, mens LCD-displayet vippes horisontalt ut på venstre side. Vi er ikke superhappy for ergonomien til HDR-GW55. Skal du skifte modus fra film til foto må du vri og løfte tommelen høyt mot høyre (for høyrehendte) samtidig som fingrene skal holde fast på kameraet.

For oss er det en håndbevegelse som ikke er helt naturlig. Er du en Handycam-bruker fra før vil du nok uansett føle deg hjemme. Vi her heller ikke overbegeistret for at kameraet har både en separat foto- og filmknapp.

En tydelig knapp som fungerte uavhengig av modus ville vært bedre. En grunn til at man trenger to knapper er nok også fordi man kan ta stillbilder også mens man filmer. Uten søker Kameraet har også en stor trykkfølsom LCD-skjerm. Optisk søker må du klare deg uten.

Det er litt synd fordi i sterkt sollys og under vann (med dykkerbriller) er det nesten umulig å se hva som skjer på skjermen. Innendørs og ute med overskyet eller svakt sollys fungerer skjermen godt. Skjermen har høy oppløsning og selv om noen av ikonene er vel små, så vises grensesnittet godt. Kameraet har ingen av/på-knapp men slår seg av og på når du vipper opp eller lukker igjen LCD-skjermen.

Allværskamera

HDR-GW55 er laget for allværsbruk. Det inkluderer også at du kan ta med deg kameraet under vann ned til fem meters dyp. Kameraet har bare en åpning, luken inn til batteri, porter og minnekort. Den viker svært godt forseglet og en egen åpneknapp sikrer at du ikke uforvarende åpner kameraet under vann.

Kameraet tåler godt å bli tatt med på badeturer i sjø og basseng på sommerstid og i skibakken på vinterstid. Dette er rett og slett kameraet som tåler nordisk vær og du trenger aldri å være redd for at fukt skal ødelegge for deg.

Bildekvalitet

Kameraet leverer stillbilder på hele 20,4 megapiksler (5 megapiksler interpolert) og filmer i full HD. Videobildene er skarpe og klare med naturlige og realistiske farger. Vi tror kanskje noen kunne tenke seg mer fargemetning og mer kontrast i videobildene, men vi synes videobildene fra HDR-GW55 fungerer godt.

Vi ser uten problem en del støy ved horisontale panoreringer, men det er for så vidt ikke noe unikt for dette kameraet. Bildekvaliteten på undervannsfilmene ble også ganske bra. En liten ulempe er at vidvinkelen stopper på 29 mm. Det gjør at du bør holde litt avstand når du filmer under vann slik at du får et stort nok utsnitt til at motivene faktisk kommer med på filmen.

Konklusjon

Sony Handycam HDR-GW55 er et supert allværskamera som du trygt kan ta med deg på nær sagt alle typer oppdrag. Vi er ikke overbevist om ergonomien og fraværet av optisk søker gjør foto- og filmopptak i skarpt sollys og under vann til en utfordring.

Kameraet leverer en god kvalitet på film og bilder og hele pakken får du til litt over 4.000 kroner. Vi synes Sony kunnet fått plass til et større batteri. Telefoner som er mindre enn dette kameraet har jo batteripakker som nesten er dobbelt så kraftige. Likevel er det kjapt å lade kameraet via USB-porten og siden den bruker micro-USB så er det mange lademuligheter siden dette er standarden på alle nyere

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen