Apple TV

Din nye hjemmekino

Filmleie er den viktigste grunnen for å kjøpe Apple TV.

STRØM: Med nyeste programvare på iPad 2/iPhone 4S og på din Apple TV kan du streame skjermbildet på mobilen/iPad direkte til TV-en.
STRØM: Med nyeste programvare på iPad 2/iPhone 4S og på din Apple TV kan du streame skjermbildet på mobilen/iPad direkte til TV-en. Foto: Peter Belanger
Publisert Oppdatert

Flere år etter at kjøp og leie av film via iTunes var mulig i land som USA og England, har Apple omsider lansert tjenesten i Norge. Det betyr at du kan kjøpe eller leie relativt nye filmer via iTunes. Tidligere har man måtte skaffe seg en amerikansk iTunes-konto for å få tilgang til filmer og TV-serier.

Omtrent samtidig med lanseringen av filmleie i Norge, kom også Apples lille TV-boks, Apple TV, for salg i Norge. Denne har du tidligere måtte kjøpe via utlandet.

Apple TV er, sammen med Boxee Box, en av de minste og, etter vår mening, en av de lekreste streamingboksene på markedet, og nå er den høyaktuell for norske hjem.

Knøtt

Det er nesten litt vanskelig å forstå hvor liten Apple TV er før du har sett det selv. Enda mer imponert er vi over at den ikke har en stor ekstern strømforsyning. Her er alt bygd inn på lekkert Apple-vis.

Portene på baksiden er få, men akkurat de du trenger. Her er det HDMI for tilkobling til TV-en, optisk lyd ut og kablet nettverk om du ikke bruker et trådløst nettverk. Verdt å merke seg er at Apple TV støtter 5 GHz N trådløst nettverk, noe som gir en god og stabil forbindelse om du har en dualband ruter.

KOMPAKT: Apple TV har en størrelse på cirka 10 x 10 centimeter.
KOMPAKT: Apple TV har en størrelse på cirka 10 x 10 centimeter. Foto: Ryuichi IKEDA, Flickr

Brukervennlig

Spesifikasjoner: Apple TV

Prosessor: Apple A4

HDMI-ut: Ja

Optisk lyd ut: Ja

Trådløst nettverk: Ja

Kablet nettverk: Ja

USB: Nei (kun for service)

Videostøtte: H.264 til 720p, MPEG-4 video opp til 2,5 Mbps

Lydformat: HE-AAC, AAC, MP3, Apple Lossless

Bilder: JPEG, GIF og TIFF

Størrelse: 9,8 x 9,8 x 2,3 cm (B x D x H)

Vekt: 270 gram

Priser

Leie: 39 kroner for SD-film, 49 kroner for HD-film.

Kjøp: 139 kroner for SD-film, 169 kroner for HD-film

Betaling: Via iTunes konto (kredittkort eller skrapekort)

Dette er «normalpriser» for nye filmer.

Brukergrensesnittet er utrolig enkelt og greit. Fire faner; filmer, internet, datamaskiner og innstillinger viser hva du har å forholde deg til. Normalt trenger du sjelden å besøke innstillingsmenyen når du først har satt opp Apple TV.

Under filmfanen finner du alle filmene som er tilgjengelig for leie logisk sortert i kategorier som «Nye filmer» og «Populære filmer». Det gjør det lett å finne de nyeste og mest interessante filmene. I tillegg kan du sortere på sjangre. Det er også svært enkelt å lete fram alle filmene som er tilgjengelig fra en bestemt skuespiller eller regissør. Når det kommer til søkefunksjonen og hastigheten på søkene, er det etter vår mening ingen som kan konkurrere med Apple TV i dag.

Fjernkontrollen som følger med er av den svært enkle sorten, men fungerer svært greit. Det eneste ankepunktet er at IR-signalet er svært følsomt så du på peke direkte på Apple TV-boksen for å få respons. Bruken av IR gjør også at du ikke kan gjemme Apple TV i et skap med mindre den står bak en glassdør.

Ikke TV-serier

I den norske versjonen av Apple TV får du ikke tilbud om å leie TV-serier. Det gjør du om du logger deg på med en amerikansk iTunes-konto. Det er også noen færre valg under internetfanen. Her mangler den amerikanske filmleietjenesten NetFlix. Det er forståelig, men at videotjenesten Vimeo ikke er på plass i den norske versjonen er vi mer uforstående til.

Dyre filmer

Også på filmleiedelen er det forskjeller på den norske og amerikanske versjonen. Med amerikansk konto ser det ut til at man har tilgang til flere og nyere filmer. I tillegg er prisen lavere. Mens man betaler 4,99 dollar for en HD-film med amerikansk iTunes-konto, krever Apple 49 kroner for samme film i Norge. Det er en prisforskjell på 38 prosent! Til sammenligning koster det 37 kroner for relativt nye filmer på Voddler, mens Get Filmleie tar 39 kroner (ikke HD). Filmer med vanlig oppløsning (SD) koster 39 kroner på Apple TV, som er på nivå med øvrige filmleietjenester i Norge.

På Apple TV får du bare leid filmer. Ønsker du å kjøpe en film må du gjøre det via iTunes på PC-en og så streame den fra PC-en til Apple TV-boksen etterpå.

Ikke tekstet

Er du avhengig av norske undertekster, er filmleie via iTunes og Apple TV ikke noe for deg. Vår erfaring er at de færrest filmene har undertekster - selv engelske undertekster er sjelden vare. I den grad det finnes undertekster på engelsk, er dette teksting for personer med nedsatt hørsel. Da er tekstingen av typen: «man whispers in the background» og «mobile phone are ringing».

Filmen Black Swan skal ha norske undertekster. Vi har ikke klart å skaffe en oversikt over hvor mange filmer som har norsk teksting. Meld gjerne fra om filmer med norsk tekst i kommentarfeltet under saken.

Enkel streamer

Apple TV er også en god streamingboks om du ellers har gått «all-inn» for Apple-produkter i hjemmet ditt. For som nettverksstreamer krever den at du har iTunes på PC-en - og at den selvsagt er slått på. Da er det bare å aktivere funksjonen «Hjemmedeling» og du får du tilgang til alt innhold du har i iTunes-biblioteket ditt. For alle oss som har mange ulike formater på medieinnholdet vårt er dette en solid festbrems, men om du likevel har hele ditt digitale liv liggende på iTunes vil du juble over hvor enkelt det er å streame film og bilder fra PC-en til den TV-en du har koblet Apple TV til.

Finn laveste prisMed Apple TV har du også en ypperlig måte å sende innhold fra iPod, iPad og iPhone til TV-en. Apple TV støtter naturligvis AirPlay. Dette fungerer utrolig bra. Til Android-eiere kan vi opplyse om at appene DoubleTwist med Air Sync gir deg samme funksjon på en enhet med Android.

Med den nyeste programvareoppdateringen til Apple TV får du også mulighet for å vise skjermbildet fra iPhone 4S eller iPad 2 direkte på TV-en.

God kvalitet

Oppløsningen på filmene tilgjengelig via iTunes stopper på 720p (1280 x 720 punkter). For de fleste av oss oppveier tilgjengeligheten og tilgangen på nye filmer mangelen på full HD-kvalitet. Vil du spare penger leier du filmene i SD-kvalitet.

Konklusjon

Vår dom over Apple TV er at dette er en super boks om du vil leie film via iTunes og se den på TV-en. Alternativet er å koble en PC med iTunes til TV-en eller koble iPad-en til TV-en. I tillegg er det en bra streamer om du har alt du har av digitale bilder, musikk og film i iTunes. Apple TV er også en bra løsning om du ønsker å kunne streame innhold fra din iPad eller iPhone til TV-en via AirPlay.

Er du på jakt etter en tradisjonell nettverksstreamer som støtter alt av filmformater, bør du kikke på andre produkter enn Apple TV.

Les også:

Slik blir Android 4.0

OPTISK LYD: Apple TV har en digital lydutgang som du kan koble til TV-ens lydanlegg. Apple TV leverer 5.1 lyd.
OPTISK LYD: Apple TV har en digital lydutgang som du kan koble til TV-ens lydanlegg. Apple TV leverer 5.1 lyd. Foto: Ryuichi IKEDA, Flickr

Test: Denne PC-en er like bra som MacBook Pro - men koster det halve

Test: Mye mini-PC for 3.000 kroner

Slik er Facebook nye app for iPad

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning