Creative Sound Blaster Evo Zx

Skuffelsen

Hvordan Creative kan få seg til å ta 1500 kroner for Evo Zx kan vi rett og slett ikke forstå, for her er det fint lite å rope hurra for.

SPILL: Creative har et design på sine hodetelefoner i denne testen som retter seg mot gamere og et yngre publikum.
SPILL: Creative har et design på sine hodetelefoner i denne testen som retter seg mot gamere og et yngre publikum. Foto: Truls Steinung, HjemmePC
Sist oppdatert
TEKNOLOGI: Creative byr på mye teknologi, men vi er ikke fornøyd med lyden disse øreklokkene leverer.
TEKNOLOGI: Creative byr på mye teknologi, men vi er ikke fornøyd med lyden disse øreklokkene leverer. Foto: Truls Steinung, HjemmePC
PRIS: I forhold til lydkvaliteten synes vi prisen på Evo Zx er i stiveste laget.
PRIS: I forhold til lydkvaliteten synes vi prisen på Evo Zx er i stiveste laget. Foto: Truls Steinung, HjemmePC

Spesifikasjoner

  • Frekvensrespons: 20Hz - 20kHz
  • Batteritid: opp til 8 timer
  • Høyttalerelementer: 40 med mer
  • Aktiv støyreduksjon: Nei
  • Analog tilkobling: Ja
  • NFC: Ja
  • Oppgitte kodeker: ACC, Apt-X, SBC
  • Rekkevidde: Opp til 10 meter

Designmessig er det liten tvil om at Evo Zx retter seg mot gamere, og det får nesten være opp til hver enkelt å avgjøre om man liker den stilen. De består i hvert fall av gjennomsiktig plast og metal-detaljer om hverandre, og hele overfalten på klokkene lyser opp i rødt og blått for å signalisere at de er på og tilkoblet.

Dårlig komfort

Når det gjelder passform er putene for så vidt myke og fine, men vi lurer på om Creatives designere ikke helt har klart å bestemme seg om klokkene er ment å ligge oppå eller rundt øret. Hvis det siste er tilfelle må man i hvert fall ha uvanlig små ører for at de skal sitte greit, og for de fleste vil de bli liggende delvis oppå øret, noe som ikke er særlig behagelig i lengden. Det hjelper ikke heller at polstringen på bøylen er ganske smal slik at den kan bli ubehagelig å ha over hodet over tid.

Utvalget av knapper på selve klokkene er de vanlige musikkontrollene med start/stopp -knapp og mulighet til å hoppe en låt frem og en tilbake. Start/stopp-knappen lar deg også ta samtaler. Den siste knappen kombinerer muligheten til å slå av og på SBX-funksjonen med muligheten til å slå av og på hodetelefonene. SBX er forøvrig Creatives lydprosessering som er ment å gi bedre lyd enten man hører på musikk, ser film eller spiller spill.

Når man kobler Evo Zx til smarttelefonen blir man automatisk oppfordret til å laste ned Creative Central, en app som gir tilgang til alle lydinnstillingene. Her kan man ha tre ulike profiler for henholdsvis musikk, film og spill og det er mulig å justere på surroundeffekten, Crystalizer, bass, Smart Volume og Dialog Plus.

Hvor ble det av diskanten?

Problemet er at uansett hva vi gjør med disse innstillingene låter det like dårlig. Mellomtonen er veldig grumsete, diskant er nærmest fraværende og stereobildet er dårlig definert. Det verste er at surroundeffekten har den merkelige effekten at lydbildet heller blir smalere enn bredere. Dermed er lyden det aller svakeste punkt av flere.

Det finnes i tillegg en grafisk EQ man kan justere manuelt, og etter litt fikling som innebar ganske ekstrem demping i området rundt 250 Hz og kraftig forsterking rundt 8 kHz oppnådde vi et resultat som faktisk låt ganske bra, men slike justeringer skal ikke være nødvendig med hodetelefoner til 1500 kroner. Creative skryter av all prosessorkraften de har puttet inn i disse klokkene, men hva hjelper vel det når de låter best med all den digitale prosesseringen avslått. En siste irriterende detalj er at signallydene som for eksempel bekrefter at klokkene er på eller tilkoblet en lydkilde, er merkelig høye og rett og slett ubehagelige å få rett inn i ørene. Hva var det Creative tenkte på?

Det skal nevnes at Evo Zx er utstyrt med Apt-X som skal gi bedre lyd over Bluetooth, og det er også praktisk at de er utstyrt med NFC slik at de enkelt kobles til kompatible telefoner. Vel og merke fungerte ikke denne funksjonen da vi prøvde å koble dem med Nexus 4, men vi må jo regne med at det et enkelttilfelle. Videre kan klokkene være tilknyttet to ulike enheter samtidig og innstillingene man gjør i appen lagres i klokkene slik at de følger med fra enhet til enhet.

Disse smarte funksjonene er likevel en mager trøst når designen er for spesielt interesserte, komforten er mangelfull og lyden er langt dårligere enn hva prislappen skulle tilsi.

Les også:

Test: ANYGRIP UC - universal mobilholder

Test: LG G2 - sjekk hvor denne mobilen har plassert knappene

Smart og enkel fjernstyring




LITT SMÅ: Putene på Creative er litt små og blir delvis liggende opp på øret, noe som kan være litt ubehagelig i lengden.
LITT SMÅ: Putene på Creative er litt små og blir delvis liggende opp på øret, noe som kan være litt ubehagelig i lengden. Foto: Truls Steinung, HjemmePC

Denne saken ble første gang publisert 22/11 2013, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også