Dette flyet kan ta deg til New York på 30 minutter uten klimautslipp

Et nytt kappløp om superfly har startet.

MACH 10: Med hastigheter på over 10.000 kilometer i timen, vil selve turen til New York i fremtiden kunne ta betydelig kortere tid enn de fleste bruker på å komme seg til flyplassen.
Publisert

Utviklingen gikk forbausende raskt i flyets barndom. Wright Brødrene fikk så vidt fikk luft under vingene på en strand i 1903. Under 1. verdenskrig kastet piloter manuelt ut bomber fra sine åpne fly. I 2. verdenskrig hadde man jetfly - og bombefly som utslettet hele byer med én bombe.

Før 50-tallet var igang var det første jet-passasjerflyene på vingene, og i 1969 fløy Concorde for første gang.

Så ble det bråstopp.

Et par år etter dette, ble hele flåten med Concorde satt på bakken for godt.

I dag tar det mer enn dobbelt så lang tid å krysse Atlanterhavet som det gjorde på 70-tallet. Og nye fly som kommer på markedet for tiden har mer fokus på drivstofforbruk enn hastigheter.

Et nytt kappløp om ekstreme overlydsfly

Mens noen entusiaster nå ønsker å få Concorde på vingene igjen, begynner det å bli mange som ønsker å gjøre noe med situasjonen. Flere ønsker nå å lage neste generasjons overlydsfly.

Vi har tidligere skrevet om «Concorde 2.0», og de ser nå ut til å kunne få konkurranse.

Charles Bombardier (ja, fra Bombardier-familien) har nå gått ut og snakket høyt om sitt nye konsept som har fått navnet Skreemer.

Dette er et passasjerfly med plass til 75 passasjerer som ved hjelp av en såkalt scramjet-motor vil kunne fly i smått utrolige Mach 10 - godt over 10.000 km/h.

Bombardier vedgår at prosjektet ikke er helt rundt neste sving, og at motorteknologien trolig vil havne i militære droner først, men mulighetene er utrolige.

Skytes ut som en railgun

En scramjet (supersonic combustion ramjet) utnytter flyets enorme hastighet til å komprimere oksygen og bruke det i forbrenning av for eksempel flytende hydrogen. Vi snakker i praksis om en rakettmotor som ikke trenger å ha med seg sitt eget oksygen.

Utfordringen er at for at komprimeringen av oksygen skal fungere optimalt, må flyet først oppnå minst Mach 4 (fire ganger lydens hastighet).

Fremfor å bruke tradisjonelle rakettmotorer for å komme opp i denne hastigheten, mener Bombardier at det kan være en mulighet å bruke en magnetisk utskytningsrampe for å dytte flyet opp i nødvendig hastighet før scramjet-motoren tar over.

Ideen er ikke ulikt det som benyttes på mange berg- og dalbaner, maglev-lyntog og railgun.

Les også: Nå vil de bygge toget som går i 6000 km/t

Utfordringen er lengden på utskytningsrampen.

- Systemet må være langt nok til å oppnå overlydshastigheter uten å påføre passasjerene for mye G-krefter, påpeker han.

Han sier ingenting om hvor lang rampent vil måtte kunne være. Vanlige passasjerfly bruker gjerne 1-2 kilometer for å oppnå take-off-hastigheter på rundt 250-300 km/t. Uten en vesentlig økning i G-kreftene, snakker vi rolig om flere mil med magnetisk utskytningsrampe.

Miljøvennlig transport mellom kontinenter

Utover den fantastiske hastigheten på Mach 10, som gjør at du kan komme deg fra Oslo til New York på omtrent en halvtime, fremhever Bombardier en annen stor fordel:

Både strømmen til utskytningsrampen og produksjonen av den flytende hydrogenen kan være helt fornybar.

Vi snakker dermed om overlydstransport uten klimagassutslipp.

Et alternativ i mellomtiden?

Bombardiers visjon er interessant, men ligger trolig et godt stykke inn i fremtiden.

I mellomtiden kan det se ut til at britiske Reaction Engines Limited (REL) kan ha løsningen. Selskapet har nettopp sikret utviklingsmidler fra giganten BAE Systems for videreutvikling av en motor som har fått navnet SABRE (Synergistic Air-Breathing Rocket Engine).

Dette er en hybrid jet/rakett-motor som både vil fungere i og utenfor atmosfæren. Dermed vil motoren både kunne fungere som romturisme, og som motor for svært, svært høytflyvende passasjerfly - uten behov for utskytningsrampe.

REL håper på å gjennomføre fullskala testing allerede i 2020.

Fra stillestående til 20 ganger lydens hastighet

I likhet med konseptet til Bombardier, benytter motoren flytende hydrogen som drivstoff - som altså kan fremstilles ved hjelp av fornybar energi.

Når motoren er i atmosfæren benytter den oksygen fra luften til å drive forbrenningsprosessen. I tillegg har den egen oksygenreserve for bruk i verdensrommet - noe som vil generere enorme krefter.

Eller sagt på en annen måte: Enorme hastigheter.

- Motoren er designet for å kunne fungere i hastigheter fra stillestående til fem ganger lydens hastighet innenfor atmosfæren. SABRE kan så bytte over til rakettmodus, noe som vil åpne for hastigheter opp til omtrent 20 ganger lydens hastighet, hevder REL og BAE i en felles pressemelding.

Yepp, godt over 20.000 kilometer i timen!

Selskapet melder at den største utfordringen de har stått overfor har vært å kjølesystemer, som nå skal være løst.

- Et nøkkelelement ved SABRE-motoren er et gjennombrudd i utviklingen av et ultralavvekts kjøleelement som muliggjør kjøling av svært varme luftstrømmer på over 1000 grader ned til minus 150 grader på under et hundrenedels sekund, samtidig som en hindrer at det generes iskrystaller.

Dette skal en ha løst ved å benytte metanol.

Selskapet har allerede på tegnebrettet et konseptfly, kalt Skylon, som de ser for seg kan bruke motoren. Flyet er i utgangspunktet et ubemannet fraktfly som skal kunne brukes til å flytte 15 tonn med utstyr opp i verdensrommet.

Men når motoren først er på plass, er bruksområdene ubegrenset.

Kilder: BAE, Reaction Engines, The Globe and Mail,IFLScience, Rocketeers