Apple iMac 27 3,2 GHz

Toppkarakter til lekker iMac

Ventetiden er over. Vi har endelig fått kloa i 27-tommersversjonen av iMac-en som Apple dro sløret av allerede i november.

Lekker: I denne vinkelen ser iMac veldig, veldig tynn ut. Sannheten er at den buler ut på baksiden, men den er fortsatt den lekreste alt-i-ett-maskinen på markedet.
Lekker: I denne vinkelen ser iMac veldig, veldig tynn ut. Sannheten er at den buler ut på baksiden, men den er fortsatt den lekreste alt-i-ett-maskinen på markedet. Foto: Produsent
Publisert Oppdatert

Den siste tiden har vi hatt alt-i-ett-PC-er på 27 tommer fra både Acer, Asus og Samsung inne til test. Noen av dem har kostet så mye at det har vært naturlig å sammenligne dem med iMac, altså 15.000 kroner og mer.

Om iMac mangler det Windows 8-PC-ene har, berøringsskjerm, så tar den til gagns igjen på design. Materialvalg og utforming er i en klasse for seg selv, og selv Samsungs iMac-killer blekner i forhold. Her er det aluminium og glass skrudd og limt sammen på en imponerende måte - myke plastdeler finnes ikke.

Bildene du har sett av nye iMac gir inntrykk av at den er veldig tynn.

Det er den også, men bare langs kantene. I praksis tenker man ikke mye på tykkelsen. Den største endringen rent bruksmessig er at iMac ikke lenger har noen optisk enhet, noe som nesten er oppsiktsvekkende for en stasjonær maskin.

Det er ingen knapper i front, kun en på-knapp på venstre bakside. Alle tilkoblingene - nettverk, thunderbolt, USB, minnekort og headset - sitter på venstre bakside.

Dette er lekkert og diskret, men ikke praktisk. Å koble til noe er et knot, særlig om maskinen er plassert trangt og mot en vegg.

Smått: Ingen leverer mer forseggjort mus og tastatur med datamaskinene sine enn Apple. Dog synes vi tastaturet er litt snaut i størrelse..
Smått: Ingen leverer mer forseggjort mus og tastatur med datamaskinene sine enn Apple. Dog synes vi tastaturet er litt snaut i størrelse.. Foto: Produsent

Best på skjerm

iMac-ens 27-tommer har en oppløsning på 2560 x 1440. Dette er etter vår mening perfekt for en 27-tommer.

Skjermoverflaten er blank, men Apple hevder å ha redusert gjenskinnet med 75 %. Tallet kan vi ikke kommentere, men skjermen gir utvilsomt mindre refleksjoner enn andre blanke skjermer vi har prøvd.

Paneltypen er IPS, som gir gode kontraster og fargegjengivelse og gode innsynsvinkler. Dessuten har Apple flyttet glasset og panelet nærmere hverandre, som igjen skal være med på å forbedre bildekvaliteten. I sum er dette ikke bare en knallgod skjerm alene, men også den desidert beste skjermen vi har sett på en alt-i-ett-datamaskin.

Finesser

Kanten under skjermen har luftehull og åpninger for lyden. Den er faktisk overraskende bra for å komme fra et så lukket og lite kabinett. Legg til webkameraet, som gir 720p-opptak, og doble mikrofoner som nuller ut omgivelsestøy på en effektiv måte, har du et glimrende verktøy for Facetime-samtaler med andre Mac-er eller iOS-enheter. Eller med Skype, for den saks skyld.

Tastatur og mus er også et par hakk kvassere enn hva som følger med PC-konkurrentene. Tastaturet er litt lite etter vår smak, men usedvanlig velbygd. Magic-musen har en egen trackpad på oversiden, som også fungerer upåklagelig når man først blir vant med den.

Vanlig snurredisk

Det er den største grunnmodellen på 3,2 GHz vi har fått levert. Det er også en grunnmodell med 2,9 GHz prosessor og noe slappere grafikkort. Begge kan oppgraderes ved bestilling.

En høyaktuell oppgradering er Fusion Drive i stedet for 7.200 RPM snurredisk.

Fusion Drive er en harddisk Apple tilbyr som kombinerer roterende platelager med SSD-teknologi. OSX Mountain Lion vil da putte det meste av systemet og de mest brukte filene på SSD-delen, og resten på det harddiskdelen.

Vi savner nemlig den raske, responsive SSD-en vi er vant med. Fusion Drive ville nok gitt tilbake denne SSD-følelsen.

Buler: iMac er ikke like tynn i virkeligheten, siden den buler ut på midten bak.
Buler: iMac er ikke like tynn i virkeligheten, siden den buler ut på midten bak. Foto: Tron Høgvold

Ulempen er at Apple tar hele 2000 kroner for denne oppgraderingen! Derfor kan det være smart å vurdere å gå for 2,9 GHz-versjonen i stedet, og heller oppgradere den med Fusion Drive.

At snurredisken holder maskinen tilbake vises også i testene vi har gjort. For å sette ting i perspektiv er det likevel verdt å merke at Samsungs 700A7D har en 5.200 RPM snurredisk som holder igjen enda mer.

Konklusjon

Siden vi må sammenligne denne maskinen med andre alt-i-ett-PC-er, har vi gjort testene med Windows 7, installert via Apples egen Bootcamp (som for øvrig er en usedvanlig smertefri og velfungerende løsning for å kjøre to samtidige operativsystemer på Mac).

Tallene viser at iMac-en yter meget bra. Skal vi fortsette å sammenligne med Samsung 700A7D, ser vi en langt bedre grafikkytelse i tillegg til en bedre harddiskytelse. Prosessoren er også litt kvassere. Denne iMac-en drar det meste av spill med høye kvalitetsinnstillinger. Samsungens grafikk ligger for øvrig på nivå med grafikkløsningen til 2,9 GHz-versjonen av iMac.

Når vi tar ytelse og pris i betraktning og sammenligner med alt-i-ett-PC-er til rundt 15.000 kroner, fremstår iMac 27 3,2 GHz som et mer attraktivt valg. Den har bedre skjerm, bedre byggekvalitet og stiligere design, bedre grafikkytelse og bedre mus- og tastaturpakke. Den eneste grunnen vi ser til å velge PC-ene fra Acer, Asus eller Samsung, er et innstendig ønske om touch.

Les også:

Test: Billig og bra Windows-PC med berøringsskjerm

Test: Super billigmobil

Spesifikasjoner: Apple iMac 27 3,2 GHz

 • Prosessor: Intel Core i5 - 3470
 • Grafikk: Nvidia GeForce GTX 675MX
 • RAM: 8 GHz
 • Lagring: 1 TB 7.200 RPM
 • Skjerm: 27 tommer, 2560 x 1440
 • Trådløst: 802.11b/g/n
 • Ethernet: Gigabit
 • Kamera: 1280 x 720*
 • TV-tuner: Nei
 • OS: Mac OS X Mountain Lion
 • Laveste nettpris: 16.490 kroner
 • hos www.apple.no

Test: Smart og rimelig handsfri til bilen

Her får du en gratis fullversjon av Ashampoo Burning Studio
Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning