Vi har testet PlayStation 4 - PS4

Tilbake til røttene for Sony

Tilbake til røttene for Sony.

I SALG NÅ: Nå kommer PS4 til Norge. Forvent lange køer og/eller utsolgte butikker frem mot jul.
I SALG NÅ: Nå kommer PS4 til Norge. Forvent lange køer og/eller utsolgte butikker frem mot jul. Foto: Produsent
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Smidig og intuitivt operativsystem og godt grensesnitt

+ Gode delings- og sosiale funksjoner

+ Sterkt forbedret håndkontroll

+ Mye kraft for pengene

- Online-spilling krever nå at du har Playstation Pluss-abonnement

- Vifta bråker en del når man spiller grafisk avanserte spill lenge

Etter å ha solgt en million maskiner i USA på et døgn, lanseres Playstation 4 i Norge i fredag, 29. november.

Maskinen omtales som en rendyrket spillmaskin, med støtte fra alt fra de store utgiverne som Electronic Arts til de smale indie-utviklerne, som Braid-utvikleren Jonathan Blow. I og med at maskinen er bygd opp som en PC er det langt enklere å lage spill til denne konsollen.

Lurer du på hvordan de nye PlayStation 4-spillene er, så les vår vurdering av fem nye PS4-spill.

Playstation 3 gjorde seg bemerket med sin CELL-prosessor, en spesialutviklet prosessor som bød på hodebry for spillutviklere. Kreftene var til stede, men det var langt fra strømlinjeformet å konvertere spill fra Xbox 360 eller PC til Playstation 3.

Med Playstation 4 har Sony satset på mindre eksperimentell innmat. En åttekjerners AMD X86-prosessor sitter i kjernen av opplevelsen sammen med et spesiallaget Radeon-grafikkort. 8 GB minne og en 500 GB harddisk fullfører pakken. På papiret mindre imponerende enn en dedikert spill-PC, men komponentene er spesialsydd til å kommunisere med hverandre og selv om PS4 rent grafisk ikke kan prestere like bra som en topptrimmet spill-PC overgår den en gjennomsnittlig spill-PC per i dag.

Bra inntrykk

- Regn med kø

Fredag 29. november, kommer PS4 i salg i Norge. Men du må trolig være tidlig ute om du skal være blant de aller første til å prøve Sonys splitter nye spillkonsoll. Hos Elkjøp mener de at du bør stå tidlig opp i morgen.

- Alle Elkjøps varehus vil ha konsoller til lanseringen fredag. Imidlertid vil vi dessverre ikke kunne møte den forventede etterspørselen. De av våre kunder som ønsker seg Playstation 4 bør stå opp tidlig og stille seg i kø ved en av våre butikker, men selv da vil det ikke være noen garanti for at man får med seg en konsoll hjem. Vi forventer å være utsolgt innen kort tid, sier administrerende direktør i Elkjøp Norge, Andreas Niss.

Først i midten av førstekvartal neste år forventer Elkjøp at de har god tilgang på PlayStation 4. Det kan bety at du bør være rask om PlayStation 4 står på noens ønskeliste før jul.

Også hos Spaceworld har etterspørselen etter PlayStation 4 vært stor:

- Vi har ventelister som overskrider mange ganger det volumet vi har fått inn til lanseringen. I utgangspunktet er vi altså utsolgt, men det kan jo hende at noen ombestemmer seg i siste liten og at det dermed vil bli lokal tilgjengelighet. Det lønner seg uansett å sette seg opp på liste i butikk eller på spaceworld.no, sier Christer Alexander Hansen

Det hjelper heller ikke å kjøpe via nettet i første omgang heller. På prissøket til Prisjakt er det kun Platekompaniet av totalt 19 butikker som oppgir å ha spillkonsoller tilgjengelig.

Etter en uke med Playstation 4 er inntrykket bra.

Operativsystemet har fått seg en solid overhaling siden sist, først og fremst merkes dette ved at maskinen takler flere oppgaver på en gang langt mer effektivt enn før. Å bytte fra spill til menyene for å sende en melding eller dele et skjermbilde er smidig og smertefritt.

Oppdateringer lastes automatisk ned i bakgrunnen eller om natten mens maskinen står i stand by-modus, og brukeropplevelsen er langt smidigere enn før. Det er tydelig at Sony har brukt langt mer tid på grensesnitt og dedikert prosessorkraft til bakgrunnsoppgaver.

De som brukte PS3 som et mediesenter vil nok skuffes av Playstation 4.

I utgangspunktet støtter maskinen ulike strømmetjenester som f.eks. Netflix og Viaplay, i tillegg til fysiske filmer på DVD eller Blu-ray (ikke 3D-filmer), men det er ingen mulighet til å strømme filer over hjemmenettverket sitt, verken film- eller musikkfiler. Maskinen spiller ikke engang av CD-plater.

Bedre kontroller

En gedigen forbedring er håndkontrolleren, som er den mest behagelige Sony har laget så langt. Den har blitt litt bredere og ligger langt bedre i hånda. I tillegg har de analoge spakene fått et gummibelegg som gjør de langt mer behagelige å bruke. Håndkontrolleren inneholder en trykksensitiv flate i midten som åpner for innovative nye spillopplevelser. En egen inngang for hodetelefoner og mikrofon gjør det enkelt å koble til den medfølgende ørepluggen for voice chat i spill.

En håndfull nye funksjoner imponerer og, spesielt muligheten til å dele videoer eller strømme video mens man spiller. Maskinen tar automatisk opp de siste 15 minuttene fra spillet ditt, og det er enkelt å klippe og legge ut filmklipp på Facebook eller Twitter. Her har Sony tatt det populære Let's Play-fenomenet på kornet, dette kan bli en svært populær funksjon på PS4.

Sosiale funksjoner har rett og slett blitt en sentral del av Playstation-opplevelsen. Profilen din kan kobles til Facebook (du velger selv om du vil la maskinen automatisk poste beskjeder på veggen din), og du kan også bruke ditt ekte navn og profilbildet ditt fra Facebook på Playstation 4-profilen din. For spillene sin del betyr det at hvert spill får en vegg med oversikt over hva du og vennene dine har prestert i spillet siden sist, blandet med nyheter fra utgiveren om spillet.

Snakker med PS Vita

En annen finurlig funksjon er samspillet mellom Playstation 4 og Playstation Vita. Har du Sonys håndholdte konsoll kan du spille PS4-spillene dine på Vita-maskinen ved å strømme lyd og bilde via nettverket ditt. Nyttig når andre i familien bruker TV-apparatet mens du vil spille litt.

Det er for øvrig verdt å ha i bakhodet at Playstation 4 ikke spiller av Playstation 3-spill.

I tillegg krever Sony at du har et Playstation Plus-abonnement for å spille online med PS4.

Utvalget av lanseringsspill er ikke det mest imponerende, her får man for det meste servert kjente og trygge opplevelser man kjenner godt fra foregående konsollgenerasjon mens de virkelige innovative stortitlene som skal selge den nye maskinvaren uteblir. Dette er dog ikke uventet, de fleste konsoller trenger ett år eller to før de virkelig essensielle titlene dukker opp.

KRAFTIG: PS4 har valgt en mindre spektakulær innmat enn på PS3, men det gjør det langt enklere for spillutviklere å lage spill for Sonys nye spillkonsoll.
KRAFTIG: PS4 har valgt en mindre spektakulær innmat enn på PS3, men det gjør det langt enklere for spillutviklere å lage spill for Sonys nye spillkonsoll. Foto: Produsent

Playstation 4 imponerer først og fremst fordi den fremstår som en langt mer dedikert spillkonsoll enn Playstation 3, med et gjennomtenkt grensesnitt og operativsystem i bunnen. Sony har gjort maskinvaren mer tilgjengelig for utviklere og jobber hardt for å få både store og små utviklere til å gi ut spillene sine på konsollen. Listen over annonserte PS4-spill er lang og lovende, vi spår en lys fremtid for Sonys dedikerte spillkonsoll.

Karakteren ender i utgangspunktet på en svært sterk firer. Siden det fortsatt er mange funksjoner som ikke er tilgjengelige (direktestreaming av spill, muligheten til å ta over kontrollen når en annen spiller over nett, etc) åpner vi for å justere karakteren når vi har fått testet alle funksjonene på PS4.

Les også:

Test av 6 trådløse hodesett

Logg inn med et smil

Så bra er Samsungs "rimelige" 4K TV

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning