Toshiba Portégé Z30

Superportabel proff bærbar PC

Toshiba har kommet med ny versjon av sin letteste lette for proffene, og den har suveren utholdenhet.

En glimrende styrepinne er et godt pekeredskap, bare man blir vant til å bruke det.
En glimrende styrepinne er et godt pekeredskap, bare man blir vant til å bruke det. Foto: Foto: Andreas Jahren, HjemmePC
Publisert Oppdatert

Toshiba har holdt på med ekstremt tynne og lette bærbare i mange år før Ultrabook ble et begrep. Deres bedriftsserie Portégé har alltid vært blant de letteste og tynneste, og det nyeste tilskuddet heter Z30. Den er noen gram tyngre enn forrige versjon men det merker nok ingen.

Dekslene er laget i en magnesiumlegering. Det sparer vekt, men gir mer plastfølelse enn konkurrentene med aluminium. Byggekvaliteten er god, og basen er stabil og solid uten påtagelige myke områder. Skjermlokket er lett å bøye, men vi klarte ikke å få gjennomslag på skjermen ved hardhendt håndtering, så panelet er godt beskyttet.

Utseendet gjør den ikke til en designbombe, men for å være en proffmaskin er designen relativt spenstig og de sølvfargede flatene gjør seg godt utenfor møterom og kontor.

God pekeplate

Tastaturet har helt flate taster lagt ut som fliser med mellomrom, og lys er på plass. Tastevandringen er litt kort, men trykkpunktet er godt, så skrivekomforten er grei.

Pekeplaten fungerer bra og Toshiba har slengt på en presis styrepinne. Med litt trening vil nok mange foretrekke den fremfor platen. Museknappene er helt separate og sitter overfor av platen. Selve platen er også av klikketypen, så man er godt dekket.

Skjermen har matt front og et TN-panel på 13-tommer. Innsynsvinklene er smale så da må man sitte temmelig rett på for at skjermbildet ikke skal bli utbrent. Bildekvaliteten er grei til å være på en kontormaskin, men TN-panelet har fargegjengivelse, kontrast og svartnivå som ikke er i nærheten av å matche de beste med IPS-panel.

Lysstyrken ligger midt på treet, men den matte fronten gjør at refleksjoner ikke er noe problem.

Toshiba sparer vekt ved å bruke en magnesiumlegering. Ulempen er at det gir litt mer plastfølelse enn hos konkurrentene 
i aluminium.
Toshiba sparer vekt ved å bruke en magnesiumlegering. Ulempen er at det gir litt mer plastfølelse enn hos konkurrentene i aluminium. Foto: Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

Kraftig innmat

Spesifikasjoner: Toshiba Portege Z30

 • Prosessor: Intel Core i7 4500U
 • Grafikk: Intel HD Graphics 4400
 • RAM: 8 GB
 • Lagring: 265 GB SSD
 • Skjerm: 13,3 tommer, TN, matt
 • Oppløsning: 1366*768 piksler
 • Trådløst: 802.11 ac, Bluetooth
 • Ethernet: 1000 Mbp/s
 • Kamera: 2 megapiksel
 • OS: Windows 7 PRO 64-bit
 • Vekt: 1,2 kg

En kraftig, men likevel strømsparende Core i7-prosessor gir flott ytelse, mens en svært rask brikkedisk sørger for lite ventetid og glimrende respons. Mye minne bidrar også til at dette er kraftkar som tåler tunge oppgaver på farten. Batteritiden er dessuten eksepsjonelt god, så dette er en god venn for dem som ofte er et stykke unna lademuligheter. Spilling er vel siste aktuelle bruksområdet for dem som kjøper Z30, men som vanlig gjelder jo eldre jo bedre på Intels integrerte grafikk.

Det skal godt gjøres å få Z30 mer enn lunken. Selv ved tung belastning over tid blir den knapt varmere enn kroppstemperatur. Bare et lite område bak ved skjermen kan føles litt varmere.

Viftestøy er stort sett helt fraværende, og det skal mye til før viften når en hastighet som kan være irriterende. Men når det skjer, så er viftelyden godt hørbar med en smått hvinende overtone. Da er vi langt over nettsurfing og filmtitting.

Prosjektoravhengige businessbrukere vil nok sette pris på VGA i full størrelse, mens HDMI holder for de fleste andre. Tre USB3-porter, trådløst AC-nett, Ethernet uten adapter og smartkortleser gjør maskinen godt utstyrt, særlig når vi ser hvor slank basen er.

Fingeravtrykksleser øker sikkerheten siden det blir lett å ha lange passord.

Konklusjon

Portégé Z30 er en perfekt følgesvenn for den som vil ha en superportabel og kraftig maskin, som også har topp batteritid.

Prisen gjør nok at mange hjemmebrukere vil skjele mot de tilsvarende prisede designbombene i segmentet.

Vi skulle gjerne sett en skjerm med IPS, for TN-panelet gir ikke særlig bedre bildekvalitet enn det man finner i budsjettmaskiner som koster under halvparten.

Les mer:

SOLID: Dekslene på Toshiba Portege Z30 er laget i en magnesiumlegering.
SOLID: Dekslene på Toshiba Portege Z30 er laget i en magnesiumlegering. Foto: Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

Test av Nokia Lumia 1320

Test av Lenovo ThinkPad X1 Carbon Touch

Slik er Chromebook

Testresultater: Toshiba Portege Z30
Testresultater: Toshiba Portege Z30

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning