USB 3.1 Type-C

Alt du må vite om den nye USB-pluggen

Med nylanseringer fra både Apple og Google har startskuddet endelig gått for en ny USB-standard.

NYE MACBOOK: Nå som Apple har lansert en bærbar med kun en eneste port, blir du nødt til å forholde deg til en helt ny type USB-plugg.
NYE MACBOOK: Nå som Apple har lansert en bærbar med kun en eneste port, blir du nødt til å forholde deg til en helt ny type USB-plugg. Foto: Produsent
Publisert Oppdatert
GOOGLE: Mens Apple gikk for en eneste USB-C-kontakt på Macbook, har Chromebook Pixel 2 fått en USB-C-kontakt på hver side av maskinen.
GOOGLE: Mens Apple gikk for en eneste USB-C-kontakt på Macbook, har Chromebook Pixel 2 fått en USB-C-kontakt på hver side av maskinen. Foto: Produsent

Hvis du fulgte med på Apple-lanseringen i forrige uke observerte du kanskje et nytt begrep: USB-C.

Google har også tenkt å bruke USB Type-C på Chromebook, for også de dro sløret av en ny USB Type-C-basert bærbar i forrige uke: Chromebook Pixel 2.

Det er en stund siden den nye USB 3.1-standarden og den nye Type-C-pluggen var ferdigutviklet, men med Apple og Googles lanseringer gikk startskuddet for noe som kan komme til å forenkle vår kabelhverdag.

Bedre brukervennlighet

Det sies at det trengs minst tre forsøk på å få på plass en USB-støpsel: Riktig vei, feil vei og til slutt riktig vei igjen.

Den passer bare én vei, men til og med om du setter den riktig vei kan den være vrien å få på plass.

Dermed snur man den, bare for å konstatere at den heller ikke passer da, for så å snu den riktig vei igjen og så lirke den på plass.

Dette er felles for en lang rekke datakontakter. Hvem har vel ikke strevd med å få på plass en HDMI-kabel eller en DVI-kabel?

Apples Lightning-kontakt er enklere, og smetter på plass uansett hvilken vei man dytter den inn.

Den sitter godt, og det funker alltid. Man kan nesten tro at Lightning-kontakten var forbildet da USB Type-C ble utviklet, for den ligner veldig.

USB Implementers Forum

Bak USB-standarden står en sammenslutning av en rekke selskaper som i sin tid etablerte standarden og som videreutvikler den og promoterer dens fortreffelighet.

USB Type-A: Denne pluggen kjenner alle. Den blå varianten av kabelen er kompatibel med USB 3.0. A-pluggen går i verten, altså en PC, Blu-ray-spiller, TV eller hva det måtte være.
USB Type-A: Denne pluggen kjenner alle. Den blå varianten av kabelen er kompatibel med USB 3.0. A-pluggen går i verten, altså en PC, Blu-ray-spiller, TV eller hva det måtte være. Foto: Tron Høgvold
USB Type-B: De ulike Type-B-pluggene går i periferiutstyret, for eksempel ekstern harddisk, skriver, kortleser, kamera eller mobil. Standard B-plugg til høyre, 
deretter Mini-B, Micro-B og ytterst til venstre en Micro-B USB 3.0.
USB Type-B: De ulike Type-B-pluggene går i periferiutstyret, for eksempel ekstern harddisk, skriver, kortleser, kamera eller mobil. Standard B-plugg til høyre, deretter Mini-B, Micro-B og ytterst til venstre en Micro-B USB 3.0. Foto: Tron Høgvold

Da en ny kontakt skulle designes, var forbedret brukervennlighet, størrelse og ytelse de viktigste målene.

Det de da har kommet opp med er altså USB Type-C, som da blir del av den nye, raskere USB 3.1-standarden.

Siden det nå kommer en USB Type-C, tenker du sikkert at det finnes en Type-A og en Type-B, og det er helt riktig.

USB, slik vi kjenner det, går ut på at en kabel har to ulike støpsler i hver ende. En Type-A i ene enden og en Type-B i andre enden.

Type-A er da den type støpsel som sitter på PC-en eller på USB-laderen din. Type-B er den enden som går inn i den eksterne harddisken, mobiltelefonen, kameraet etc.

Men Type-B finnes det flere ulike versjoner av.

Vi har den opprinnelige Type-B, som nå stort sett bare er å finne på printere (i den grad printere brukes over USB, nå som de alle er trådløse).

Så har vi Type-B Mini, som gjerne er å finne på diverse kameraer, og Type-B Micro, som brukes på alt av mobiler og nettbrett, bortsett fra Apple, som altså har sin Lightning.

Det finnes også en helt spesiell Micro-B USB 3.0, som du kanskje har sett på en ekstern USB 3.0-harddisk.

I tillegg til prinsippet om en Type-A og -B-kontakt og alle de ulike kontakttypene, har du sikkert lagt merke til at USB 3.0-kontakter og -støpsler er markert med blått.

Ny forenkling

Da USB kom på slutten av 1990-tallet skulle det forenkle koblingen mellom PC-en og periferiutstyr.

Om du husker seriell- og parallell-portene, husker du sikkert også hvor mye enklere alt ble med USB.

Det som skjer med USB 3.1-standarden er en ny forenkling gjennom Type-C-pluggen.

USB Type-C skal nemlig kunne erstatte alle de nevnte Type-A og -B-kontaktene.

Det vil nemlig være mulig å bruke USB Type-C i begge ender av kabelen, og selve støpselet kan snus. Det passer begge veier i kontakten, akkurat slik som Apples Lightning-plugg.

Rent fysisk er USB Type-C omtrent like stor som en Micro-USB-plugg, 8,4 x 2,6 mm, for å være nøyaktig. Det betyr at den er litt større enn en Lightning-plugg, som er 7,7 x 1,7 mm.

Mer fart og mer strøm

USB 3.1 er også realt mye raskere enn USB 3.0 – dobbelt så rask, faktisk!

Dette er riktignok teoretiske hastigheter, men USB 3.0 kan maksimalt overføre 5 Gbps.

USB 3.1 dobler dette til 10 Gbps, hvilket er 4 Gbps raskere enn den raskeste SATA-porten i PC-en din, og like raskt som den opprinnelige Thunderbolt-standarden.

Mens USB 3.0 med sine 5 Gbps kalles for USB Superspeed, kalles USB 3.1 med sine 10 Gbps for USB Superspeed+.

USB 3.1: Kabelprodusenten Elecom har kablene klare. En kabel med den nye C-type-pluggen i begge ender vil være kompatibel med USB 3.1 og 10 Gbps og de nye strømprofilene.
USB 3.1: Kabelprodusenten Elecom har kablene klare. En kabel med den nye C-type-pluggen i begge ender vil være kompatibel med USB 3.1 og 10 Gbps og de nye strømprofilene. Foto: Produsent
USB 3.0: Du vil også komme til å finne kabler med A-type i ene enden og C-type i andre enden. Blåfargen på A-pluggen forteller at denne kabelen er kompatibel med  USB 3.0 og dermed 5 Gbps.
USB 3.0: Du vil også komme til å finne kabler med A-type i ene enden og C-type i andre enden. Blåfargen på A-pluggen forteller at denne kabelen er kompatibel med USB 3.0 og dermed 5 Gbps. Foto: Produsent
USB 2.0: Her mangler A-pluggen blåfargen, hvilket betyr at den er kompatibel med USB 2.0-standarden. En slik kabel gjør det mulig å koble til periferiutstyrmed den nye C-kontakten også til en eldre PC med USB 2.0.
USB 2.0: Her mangler A-pluggen blåfargen, hvilket betyr at den er kompatibel med USB 2.0-standarden. En slik kabel gjør det mulig å koble til periferiutstyrmed den nye C-kontakten også til en eldre PC med USB 2.0. Foto: Produsent

MSI, som nylig lanserte flere hovedkort med USB 3.1 (de har valgt Type-A og ikke Type-C, antakelig for å gjøre det enklere å koble til eldre USB-enheter), illustrerer hastighetsforskjellene slik:

En Blu-ray-film tar 20 minutter å overføre over USB 2.0, to minutter på USB 3.0 og 58 sekunder på USB 3.1.

Sist men ikke minst får USB 3.1 tre såkalte strømprofiler: 2A ved 5V, 5A ved 12V eller 5A ved 60V, noe som betyr strømforbruk på henholdsvis 10 watt, 60 watt og 100 watt.

På denne måten kan produsenter av periferiutstyr lage produkter som kan trekke strøm fra USB-porten på for eksempel en PC uten å måtte ha en separat strømforsyning.

I tillegg kan porten brukes til lading av bærbare PC-er, slik som nye Apple Macbook og Google Chromebook Pixel 2.

Det betyr også at mobiltelefoner vil kunne lades raskere enn i dag.

Man kan også godt tenke seg at den store overføringskapasiteten kan erstatte HDMI og DisplayPort, siden den har kapasitet nok til 4K, og ha nok strømførende kapasitet til å drive PC-skjermen i tillegg.

3.1-standarden er laget for både dagens og morgendagens produkter, så ingen vet helt hva standarden kan muliggjøre på produktsiden ennå.

Det som ser ut til å være sikkert, er at USB Type-C er noe du kommer til å stifte bekjentskap med. Google mer enn antyder at USB Type-B micro kommer til å bli erstattet av USB Tybe-C i Android-mobiler og -nettbrett.

Overgangsperiode

Både USB 3.1-standarden og den nye C-type-pluggen er bakoverkompatibel med alle tidligere USB-standarder, slik at alt kan brukes om hverandre, bare man har rett kabel eller adaptere.

Selv om man kan gå over på USB Type-C allerede nå, tipper vi at veldig mange PC-er kommer til å bruke Type-A-kontakten en god stund framover. Men etter hvert vil vi nok kunne gå helt og holdent over på USB Type-C på alle produkter, og dermed gå over på en eneste type kabel med USB Type-C i hver ende.

Youtube

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning