Samsung 5-serie Ultra (540U3C-A01SE)

Stram ultrabook med berøringsskjerm

5-serien til Samsung en stilren, kompakt ultrabook. Nå har den fått berøringsskjerm.

UTRADISJONELL: Pekeplaten er ganske god i bruk, men etter å ha hatt noen berøringsbærbare på testbenken la vi merke til at det ofte er mer naturlig å ta direkte på skjermen fremfor å bruke pekeplaten.
UTRADISJONELL: Pekeplaten er ganske god i bruk, men etter å ha hatt noen berøringsbærbare på testbenken la vi merke til at det ofte er mer naturlig å ta direkte på skjermen fremfor å bruke pekeplaten. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Stillegående

+ Design

+ Tastatur

+ Batterilevetid

+ Lydkvalitet og lydtrykk

- Blank skjerm

- Lyssvak sjkerm

- Batterilevetid

- Eldre USB og Ethernet

Samsungs ultrabook fra 5-serien har vært på markedet en god stund, og nå er den oppgradert med berøringsskjerm.

Den nye berøringsskjermen gjør skjermfronten blank, men bortsett fra det er få endringer på designen. Her er temaet sølvfarget aluminium og plast, kombinert i en stilren pakke som ser meget bra ut. Da vi testet forgjengeren mente vi blant annet at det manglet litt på kvalitetsfølelsen og at basen var litt lite avstivet. Det kan det virke som om Samsung har gjort noe med. En litt hardhendt runde viser nemlig at basen er stiv og ikke har noen påtagelig myke områder. Det er også fritt for knirkelyder og skjermlokket er av det solide slaget, med matchende hengsler.

Tastaturet er lagt ut som fliser og er ganske romslig. Dette er en løsning vi også finner på Samsungs 9-serie. Tastene er helt flate med en litt ru overflate. De kommer uten lys og nesten uten lyd også. Tastemotstanden, trykkpunktet og vandringen passet vår smak godt, så skrivekomforten er meget god.

Pekeplaten er stor med en ganske glatt overflate og helt separate museknapper. Den virker av og til ørlite treg, men stort sett er responsen og presisjonen meget god. Museknappene gir en skarp klikkelyd som er lett å høre.

METALL: Lokket er i metall og det ser bra ut samtidig som det beskytter mot press. Hengslene er såpass solide at de holder posisjonen når man trykker på skjermen. Basen er også ganske tung, så det er liten fare for at den vipper.
METALL: Lokket er i metall og det ser bra ut samtidig som det beskytter mot press. Hengslene er såpass solide at de holder posisjonen når man trykker på skjermen. Basen er også ganske tung, så det er liten fare for at den vipper. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

HD med bra berøring

Spesifikasjoner: Samsung 5-serie Ultra

 • Prosessor: Intel Core i5 3317U
 • Grafikk: Intel HD Graphics 4000
 • RAM: 6 GB
 • Lagring: 500 GB/5400 opm + 24 GB SSD
 • Skjerm: 13,3 tommer, TN, blank, touch
 • Oppløsning: 1366*768 piksler
 • Trådløst: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth
 • Ethernet: 1000 Mbps
 • Kamera: 1,3 megapiksel
 • OS: Windows 8 64-bit
 • Vekt: 1,7 kg

Den berøringsfølsomme skjermen er på 13-tommer med blank front og HD-oppløsning. Den ser ut til å ligge midt på treet i lysstyrke, og det kan gjøre den utsatt for refleksjoner under enkelte lysforhold. Farger gjengis med kraft, og kontrast og svartnivå ser ut til å ligge på et nivå som er vanlig for hjemmemaskiner. Innsynsvinklene er midt på treet, og utbrente eller mørke områder kommer ganske kjapt vertikalt. Berøringsdelen fungerer upåklagelig, og med en base som er så tung at maskinen ikke har noen tendens til å tippe og hengsler som klarer å holde skjermen stabil er det lite å sette fingeren på.

Lyden fra de innbygde høyttalerne er slett ikke verst, og både musikk og stemmer gjengis noe bedre enn på resten av hopen. Lydtrykket er nok til å fylle et lite rom, og noen blir kanskje så fornøyd at de lar de minste eksterne høyttalerne ligge hjemme.

Ytelsen er besørget av en lavvoltskjenning med to kjerner og integrert grafikk fra Intel. Den jobber sammen med mye minne og stor snurredisk som er koblet til en liten brikkedisk for at responsen skal være god. Resultatet blir lettbeint i daglig bruk, samtidig som man har mye lagringsplass. Den har krefter nok til vanlige hjemmebruk, også videoredigering, men spilling trives den ikke så godt med. Det er den integrerte grafikkbrikken som tar seg av slikt og nye titler må ofte ned i kvalitet og oppløsning for å få spillbar bildefrekvens. Men det meste går på et vis og jo eldre et spill er, jo bedre går det.

TOUCH: Samsung har gitt 5-Serien en ny berøringsfølsom skjerm slik at du kan bruke Windows 8 mer effektivt.
TOUCH: Samsung har gitt 5-Serien en ny berøringsfølsom skjerm slik at du kan bruke Windows 8 mer effektivt. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

5-Serien er så godt som lydløs under normal bruk, og blir ikke mer enn lunken. Ved last blir den varmest på undersiden til venstre mot skjermen, og samme sted blir også varmt på tastaturet. Den blir så varm at det er ubehagelig å ha den i fanget. Viften girer gradvis opp og blir etter hvert ganske så hørbar. Heldigvis er lyden lett å overse, for det er ingen høye ulyder å spore. Batteritiden er fin og men holder godt for dem som ikke altfor høye krav til produktivitet på farten.

Tilkoblingene er fint plassert på hver side, godt tilbaketrukket fra håndleddsstøtten. Her er det meste man trenger, men det er verdt å merke seg at den bare har en USB3-port og at man trenger overgang til VGA-porten.

Konklusjon

Berøringsfunksjonen på 5-serien fungerer ypperlig og basen og hengslene er solide nok til at maskinen er i ro når man tar på skjermen. Den er kanskje litt dyr med tanke på at man ikke får mer enn HD-oppløsning på skjermen, men det er den ikke alene om. Den er uansett gjennomført bra og de som liker det de ser, og er villige til å bla opp, vil finne en god partner i Samsuns berøringsfølsomme femmer.

Les også:

Nå kan du se iTunes-filmer på alle enheter - både iPod, iPad, iPhone, Macbook og iMac og PC.

Få startknappen tilbake! Slik får du en startmeny i Windows 8

Test: Slik er Microsoft Surface

Test: Asus Nexus 7 (Google-nettbrettet)
TESTRESULTATER: Tabellen viser testresultatene til Samsun 5-Serie Ultra.
TESTRESULTATER: Tabellen viser testresultatene til Samsun 5-Serie Ultra.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning