Spartan

Arvtageren

Spartan skal arve tronen til Internet Explorer når Windows 10 ser dagens lys.

SOM FØR: Visuelt ser du ingen forskjell på IE før og etter Spartan, men her er selve nettlesermotoren fra gode gamle IE byttet ut med Spartan-motoren.
SOM FØR: Visuelt ser du ingen forskjell på IE før og etter Spartan, men her er selve nettlesermotoren fra gode gamle IE byttet ut med Spartan-motoren. Foto: Skjermbilde
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Bedre hastighet enn IE i V8 Benchmark Suite-testen

- Skårer dårlige i øvrige hastighetstester

- Fortsatt en betaversjon

Spartan er en nettleser fra Microsoft som skal erstatte Internet Explorer i Windows 10, men denne nettleseren er ikke lansert ennå, og er derfor med som en liten "outsider" for å se hva vi har i vente fra Microsoft og Windows 10.

Last ned Windows 10 og test Spartan

Det finnes likevel en mulighet, og det er å laste ned og installere Windows 10 Technical Preview, og aktivere Spartan-nettlesermotoren i Internet Explorer. Dette kan vi gjøre ved å skrive about:flags i adressevinduet i Internet Explorer, og deretter velge «Enabled» under «Enable Experimental Web Platform Features». Dette kan ikke direkte sammenlignes med andre nettlesere i denne testen, fordi testmaskinen er en annen, men det gir likevel en viss forsmak på ytelsen.

Ytelsestester

Tallene i parentesene er test for Internet Explorer på samme maskin, det vil si uten at Spartan-motoren er aktivert.

  • Sunspider JavaScript: 128 ms (127 ms)
  • V8 Benchmark Suite: 16356 (10350)
  • Peacekeeper Futuremark: 2065 (2060)
  • Octane: 10884 (9469)

Spartan får dårlige resultater i disse testene, men vi ser at resultatet i V8 Benchmark Suite-testen viser en kraftig forbedring fra Internet Explorer.

Spartan får problemer med både Peacekeeper Futuremark og Octane, selv om begge testene blir fullført.

Du finner detaljene fra ytelsestestene her.

Konklusjon

Spartan har ikke blitt lansert ennå og er ikke er 100 prosent ferdig produkt. Vi har likevel valgt å ta den med i testen for å se hvordan den ligger an i forhold til de etablerte nettleserne.

Spartan skal ta over for Internet Explorer når Windows 10 lanseres sommeren 2015.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen