Surfing på 4G-nettet

Slik får du lynraskt internett på mobilen

Du trenger ikke forlate internett selv om du drar på tur. Med 4G får du med deg lynraskt internett på mobilen og nettbrettet. Vi viser deg hvordan du tar i bruk 4G.

VANNTETT 4G: Også Sonys supertelefon Xperia Z  har 4G-støtte. Hvordan 4G-dekningen er under vann tør vi dog ikke si noe om.
VANNTETT 4G: Også Sonys supertelefon Xperia Z har 4G-støtte. Hvordan 4G-dekningen er under vann tør vi dog ikke si noe om. Foto: Sony
Publisert Oppdatert
4G-TELEFONER: Nokia har to mobiler som støtter 4G ute nå. Lumia 920 og 820.
4G-TELEFONER: Nokia har to mobiler som støtter 4G ute nå. Lumia 920 og 820. Foto: Nokia

Påsketid er ferietid for veldig mange, og da bruker man gjerne anledningen til å dra til fjells eller andre steder hvor internettdekning ikke er noen selvfølge.

Men det betyr ikke at man må være uten nett.

At man får internett via mobilnettet er nok noe de fleste har fått med seg.

Nå er også utbyggingen av nestegenerasjons mobildatanett, kalt 4G, i full gang.

90% innen 2015

Utbyggingen av 4G-nettet i Norge går stadig fremover. Både Telenor og NetCom tilbyr 4G-rutere til sine kunder.

I øyeblikket får du 4G dekning fra Telenor i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Lørenskog, Sandnes, Lillestrøm, Asker, Bærum, Longyearbyen, Porsgrunn, Fredrikstad, Skien, Drammen og Kristiansand.

25% av Telenors kunder skal ha 4G dekning nå, og Telenor lover at tallet skal ha steget til 90% i 2015.

Netcom på sin side lover også rundt 90% 4G-dekning når utbyggingen er ferdig, og har allerede dekning en rekke steder.

Kun data hos NetCom

Hva er 4G?

4G står for 4. generation og viser til at dette er 4. generasjons oppgradering av mobilnettet. 4G skal gi deg mye raskere internettillgang på mobilen enn 3G.

Her i Norge vil 4G også kalles LTE siden det er teknologien som brukes for å gi deg høyere datahastighet. LTE står for "Long Term Evolution" og er utviklet av 3GPP-gruppen.

4G er et rent datanett og kan dermed ikke brukes til å ringe. Telenor har løst dette ved at mobilene sømløst skifter mellom 3G og 4G hver gang mobilen skal brukes til taleanrop.

NetCom har ennå ikke implementert noen lignende løsning og dermed funker deres 4G-nett bare sammen med rene dataabonnement. Dette skal i følge NetCom ordnes i løpet av sommeren.

LTE skal kunne gi hastigheter opp mot 100 Mbps, og kunne oppgraderes til å bli enda raskere. Foreløpig lover Telenor hastigheter opp mot 40 Mbps.

Forskjellen er at NetCom foreløpig bare har såkalte dataabonnement med 4G, altså får du ikke 4G-hastighetene på mobiltelefonen din. Dermed må du bruke en mobil 4G-ruter for å få superraskt mobilnett.

NetCom har lovet at dette skal være på plass innen sommeren.

Telenor på sin side tilbyr allerede 4G for mobiltelefoner i sitt nett, hvilket betyr at du kan surfe lynraskt med mobiler som har støtte for 4G.

Mobiler med 4G

Det finnes allerede en rekke mobiler på det norske markedet som støtter 4G. Felles for disse er at de ofte er litt dyrere high-end telefoner.

Med disse mobilene kan du utnytte hastigheten i 4G-nettet, så lenge du har Telenor-abonnement. Det finnes også flere nettbrett som støtter 4G.

Del nettet

Alle disse mobilene lar deg også dele internetttilkoblingen gjennom et såkalt wi-fi HotSpot.

Det vil si at mobilen oppretter sitt eget trådløse nettverk som andre kan logge seg på.

SPESIELL: iPhone er litt spesiell i forhold til 4G og trenger egne tilpasninger i mobilnettet. Derfor har iPhone 5 brukere i øyeblikket mye dårligere 4G-dekning enn konkurrentene.
SPESIELL: iPhone er litt spesiell i forhold til 4G og trenger egne tilpasninger i mobilnettet. Derfor har iPhone 5 brukere i øyeblikket mye dårligere 4G-dekning enn konkurrentene. Foto: Apple

Se etter Mobil Nettverksdeling (Android) eller Internettdeling (Windows Phone 8) i menyen.

Hva med iPhone?

iPhone 5 og nyeste ipad har også støtte for 4G-nettet, men er litt spesielle. Problemet er at disse er satt opp til å bruke en litt annen frekvens enn det som brukes her i Norge.

Telenor har likevel gjort tilpasninger som gjør at også iPhone 5 kan bruke 4G-nettet enkelte steder, og i løpet av 2013 skal iPhone ha like god 4G-dekning som andre mobiler.

I øyeblikket er det kun enkelte steder i Oslo, Lillestrøm og Tromsø som har mulighet til å surfe via 4G med iPhone og iPad.

Husk nytt SIM-kort

Selv om du har en mobil som støtter 4G og Telenor-abonnement, så er ikke påskeferien reddet riktig enda.

Du må også sørge for at SIM-kortet ditt støtter 4G. Det kan du enkelt sjekke. Er SIM-kortet 4G-klart skal det stå "4G" på selve kortet klart og tydelig.

Har du ikke fått nytt SIM-kort de siste månedene er det likevel liten sjanse for at du har dette. Du kan bestille nytt SIM enten hos Telenor.no eller på Telebutikken. SIM-kort-bytte skal være gratis.

SIM-KORT: Husk at du må ha et støttet SIM-kort for å få brukt 4G. SIM-kortet skal klart og tydelig være merket med "4G".
SIM-KORT: Husk at du må ha et støttet SIM-kort for å få brukt 4G. SIM-kortet skal klart og tydelig være merket med "4G". Foto: Lars Vidar Nordli

4G-ruter

Til tross for at det blir lansert stadig flere mobiler med 4G-støtte, vil nok en 4G-ruter fortsatt være et mer praktisk alternativ for de fleste. Da slipper du å kjøpe helt ny mobil, og ruteren kan plasseres der det er best dekning. Både Telenor, NetCom og Chess tilbyr egne 4G-rutere til sine kunder.

Vi har testet Telenors ruter som er produsert av ZTE. Vi har riktignok ikke prøvd ruteren på fjellet, men rundt om kring i Oslo gir den stadig vekk hastigheter på opp mot 40 Mbps, og noen ganger høyere enn det og.

  • Her kan du bestille 4G-ruter fra Telenor.
  • Her kan du bestille 4G-ruter fra NetCom.
  • Her kan du bestille 4G-ruter fra Chess.

Pass på datamengden

Med 4G har internett via mobilnettet endelig kommet opp i akseptable hastigheter, og overgår i enkelte tilfeller bredbåndsabonnementet folk har hjemme.

Problemet er at dataabonnementene fortsatt følger en mobil tankegang, altså at du skal betale for mengden data du bruker. Dermed er det lurt å passe på kostnadene.

Rene dataabonnement gir litt mer data pr. måned, men du må altså betale litt ekstra for det. Dessuten trenger du jo et SIM-kort å ha i 4G-ruteren.

DEKNING: Når du har 4G dekning vil du se "4G" eller "LTE" øverst på telefonskjermen.
DEKNING: Når du har 4G dekning vil du se "4G" eller "LTE" øverst på telefonskjermen.

Vi har laget en liten oversikt over tilgjengelige dataabonnement med 4G og sortert de etter hvilke som blir billigst pr. GB pr. måned. Hvis du ikke trenger de datamengdene som gir billigst pris er det bare å lete litt lenger ned på listen.

Abonnement

Månedspris

Inkludert data

Pris pr. GB

NetCom Mobilt Hjemmebredbånd

599 kroner

100 GB

5,99 kroner

Chess XXL

599 kroner

100 GB

5,99 kroner

NetCom X-Large

299 kroner

20 GB

14,95 kroner

Chess XL

299 kroner

20 GB

14,95 kroner

Telenor Mobilt Bredbånd XL

499 kroner

30 GB

16,64 kroner

Telenor Mobilt Bredbånd L

399 kroner

20 GB

19,95 kroner

NetCom Large

229 kroner

10 GB

22,90 kroner

Chess L

229 kroner

10 GB

22,90 kroner

NetCom Medium

149 kroner

5 GB

29,80 kroner

Chess M

149 kroner

5 GB

29,80 kroner

Telenor Mobilt Bredbånd M

299 kroner

10 GB

29,90 kroner

NetCom Small

79 kroner

1 GB

79 kroner

Chess S

79 kroner

1 GB

79 kroner

Legg merke til at NetCom og Chess tilbyr nøyaktig samme priser. Det er fordi Chess i bunn og grunn bare tilbyr NetComs dataplan til sine kunder.

Modnes

Mobilt internett begynner altså å bli modent.

Man kan nok oppleve at det er litt mer ustabilt enn å plugge en kabel rett inn i veggen, men samtidig mye mer fleksibelt.

I noen tilfeller er det til og med raskere enn nettet du har hjemme.

Nå mangler bare en fornuftig prismodell før man kan se at mobilt brebånd begynner å overta for kablet brebånd på samme måte som mobiltelefonene tok over for fasttelefonien.

Les også:

Bedre samtalelyd på mobilen

Vill iPhone 5 app

USB-MODEM: Vil du ha 4G bare på en PC kan du bruke et 4G USB-modem som er litt billigere enn en 4G-ruter.
USB-MODEM: Vil du ha 4G bare på en PC kan du bruke et 4G USB-modem som er litt billigere enn en 4G-ruter. Foto: Telenor

Nesten genial dings

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning