Hurtigguide: OS X Mavericks

Slik er din nye Mac

Apple rullet nylig ut en ny versjon av operativsystemet til Mac, OS X Maverics. Her er noen av de viktigste nyhetene.

NYTT OG GRATIS: Apple oppdaterte operativsystemet OS X. Her er de viktigste nyhetene i din _nye_ Mac.
NYTT OG GRATIS: Apple oppdaterte operativsystemet OS X. Her er de viktigste nyhetene i din _nye_ Mac. Foto: Apple
Publisert Oppdatert

Tiden hvor operativsystemene til Mac har fått navn etter store kattedyr er tydeligvis over, denne gangen startet Apple en ny navnetrend: Stedsnavn i hjemstaten California. Først ut er surfeplassen Mavericks, som ligger like sørvest for San Francisco.

Men det er ikke bare navnevalget som er nytt denne gangen, nytt er det også at det er kostnadsfritt for Mac-brukere å oppdatere til siste versjon. Dermed skulle det være få grunner for ikke å ta i bruk nyeste versjon, dersom du er i besittelse av en datamaskin fra Apple.

Det nye operativsystemet kan kjøres på maskiner tilbake til iMac og MacBook Pro fra 2007, Macbook og MacBook Air fra 2008 eller Mac Mini fra 2009.

Hvis du ikke allerede har gjort det, kan du laste ned OS X Mavericks gratis fra App Store.

Her er noen av nyhetene du finner i Apples nye operativsystem:

Bedre dobbeltskjermløsning.

Apple har forbedret løsningen for to skjermer i OS X Mavericks. Hver skjerm får nå sin egen verktøylinje, og du kan også få dock (hurtigstartlinjen nederst) på hver enkelt skjerm. En app kan nå kjøres i fullskjerm på den ene skjermen, mens du fortsatt kan bruke den andre. En annen artig mulighet er å sette opp TV-en som en ekstra fullverdig skjerm via Apple TV.

Klikk på sakene under for flere tips eller bruk piltastene på og over bildet øverst i saken.

Bakgrunnsoppdatering av apper

Apple har lansert en ny metode for å oppdatere apps i bakgrunnen. Gjennom innstillinger kan du tilpasse ganske nøyaktig hvordan du vil at dette skal håndteres, og det er fullt mulig å slå det av dersom du ikke liker at maskinen gjør ting uten å informere deg først.

Les også:

Slik er iPhone 5

Her er Apples nye iPad Air og iPad mini

Slik er Microsoft Surface 2 og Surface 2 Pro

Faner i Finder

Finder, Apples filutforsker, har nå fått fanevisning, slik man er vant til fra nettleseren. Dermed kan du ha opp flere visninger samtidig, og for eksempel gjøre et nytt søk uten å måtte lukke det forrige.

Bedre HD-video

Under panseret har Apple gjort visning av HD-video gjennom iTunes mer strømgjerrig. Dette skjer ved at videospilleren effektiviserer bruken av harddisken. Også grafikkortet brukes mer effektiv, noe som skal spare mye batteritid.

iBooks på Mac

Apples egen e-bokleser, iBooks, har nå for første gang kommet i egen versjon for Mac. iBooks synkroniserer bøker og notater mellom de ulike enhetene, og holder også styr på hvor langt du har kommet i boka uavhengig av hvor du leser.

Ny design på kalenderen

Kalenderen i OS X har fått helt nytt utseende og noen nye funksjoner. Du kan se Facebook-arrangementer i kalenderen, og du kan også se vær, kart og veibeskrivelser direkte.

Apple Maps til Mac

Apples egen kartløsning fikk mest kjeft da den dukket opp i iOS, men har nå også tatt veien til OS X. Versjonen for Mac fungerer omtrent likt som den mobile versjonen for iPhone og iPad.

Meldingssenter

Meldingssenteret har blitt nytt, og du får nå blant annet svare på iMessages, Facetime og e-post direkte fra meldingen som dukker opp i det øvre høyre hjørnet på maskinen.

Nøkkelring og kredittkorthåndtering

Apple har nå (re)lansert sin egen nøkkelring, som synkroniseres mellom alle enhetene via iCloud. Alle enhetene bruker felles passord for å få tilgang, og kan også lagre kredittkortene dine. Ifølge Apple skal krypteringen være helt sikker.

Mer strømgjerrig nettleser

Nettleseren Safari har fått en egen strømsparingsfunksjon, som hindrer at strømhungrige nettlesertillegg bruker opp den dyrebare batteritiden på Mac-en. Funksjonen forsøker å forstå hva du egentlig er ute etter på en nettside, og blokkere det du sannsynligvis ikke er interessert i.

App Nap

App Nap er en ny funksjon som gjør at apps tar seg en hvil når de ikke er i bruk. Hvis appen ikke vises på skjermen og heller ikke gjør noe nyttig som å spille musikk, blir den midlertidig koblet ut. Dette er enda en funksjon for å spare strøm og øke batteritiden i Mavericks.

Tagging av filer

I OS X Mavericks har du mulighet til å tagge filer med fargekoder og egendefinerte ord, slik at du kan systematisere dem uten å måtte bruke filnavnet eller mapper til det. På den måten blir det mye raskere å finne riktig fil gjennom Finder.

Les også:

Slik er iPhone 5

Her er Apples nye iPad Air og iPad mini

Slik er Microsoft Surface 2 og Surface 2 Pro

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning