Intel Haswell er lansert

Slik blir din nye PC

Intel nye generasjon prosessorer kommer til å gjøre din neste PC kraftigere, mer energieffektiv og den vil få nye funksjoner.

FJERDE GENERASJON: Haswell er fjerde generasjon Core-prosessorer fra Intel. Denne prosessoren, Core i7-4770K, har vi så smått begynt å teste.
FJERDE GENERASJON: Haswell er fjerde generasjon Core-prosessorer fra Intel. Denne prosessoren, Core i7-4770K, har vi så smått begynt å teste. Foto: Jason Kinch
Publisert Oppdatert
KONVERTIBEL: Dell XPS Duo 12 er et eksempel på en såkalt konvertibel laptop. Dette blir det mer av framover, skal vi tro Intel.
KONVERTIBEL: Dell XPS Duo 12 er et eksempel på en såkalt konvertibel laptop. Dette blir det mer av framover, skal vi tro Intel.

Det er den fjerde generasjonen Core-prosessorer som nå lanseres. Sammen kommer nye brikkesett, nye trådløskort og nye krav til hva Intel tillater PC-produsentene å klistre Ultrabook-navnet på.

Plattformen har gått under kodenavnet Haswell, og den endelige lanseringen bekreftet mye av det vi visste fra før:

Batterikapasiteten vil øke på grunn av mer energieffektive prosessorer, grafikkytelsen vil øke takket være nye integrerte grafikkløsninger, og plattformen vil gi produsentene muligheter til å lage enda tynnere bærbare PC-er.

Et annet forhold som Intel liker å fronte nå er at PC-en i større grad vil bli 2-i-1-produkter framover.

Vi skal kunne forvente produkter som kombinerer nettbrettets mobilitet med PC-ens ytelse.

Vi har allerede sett på en del bærbare med berøringsskjerm, for eksempel ASUS VivoBook og Samsung 5-serie Ultra.

Skal vi tro Intel vil imidlertid de bærbare PC-ene i enda større grad bli konvertible, slik som Dell XPS Duo 12, Lenovo IdeaPad Yoga 13 og ASUS Taichi21.

Bærbare med avtagbar skjerm vil det også komme mer av, sier Intel.

Se på modellnavnet

HASWELL: Dette Intel-hovedkortet sammen med prosessoren Core i7-4770K har vi nettopp fått inn til test. Førsteinntrykket er meget bra.
HASWELL: Dette Intel-hovedkortet sammen med prosessoren Core i7-4770K har vi nettopp fått inn til test. Førsteinntrykket er meget bra. Foto: Jason Kinch

For å ta det tekniske først: Lanseringen av Haswell innebærer at Intel har krympet produksjonsteknikken til 22 nm, noe som først og fremst betyr bedre energieffektivitet.

Prosessorene bruker mindre strøm ved samme ytelsesnivå sammenlignet med forrige generasjon, Ivy Bridge.

Ytelsesøkningen kan man betrakte på tilsvarende måte, ved at man får bedre ytelse når strømforbruket er det samme som på en tilsvarende Ivy Bridge-prosessor.

Prosessorene vil fremdeles smykke seg med navnene Core i3, Core i5 og Core i7, men for å avsløre om du har med Haswell-familien å gjøre skal du se på modelletternavnet.

Det skal nå begynne med tallet 4, for eksempel Intel Core i7-4650U.

Som et eksempel viser tall som Intel har presentert for akkurat denne prosessoren, i7-4650U, for øvrig at batterikapasiteten under avspilling av full HD vil øke fra 6 til 9 timer, og stand-by-tiden vil øke fra 4,5 dager til 10-13 dager, sammenlignet med Ivy Bridge-prosessoren i7 - 3667U.

Oppkoblet stand-by

STANDARD: Selv om Intel spår en eksplosjon av konvertible bærbare PC-er, vil den tradisjonelle bærbare PC-en leve videre, med og uten berøringsskjerm. Acer har nettopp lansert Haswell-PC-en, Aspire E1, som kommer for salg nå i juni.
STANDARD: Selv om Intel spår en eksplosjon av konvertible bærbare PC-er, vil den tradisjonelle bærbare PC-en leve videre, med og uten berøringsskjerm. Acer har nettopp lansert Haswell-PC-en, Aspire E1, som kommer for salg nå i juni.

En nyhet som også er med på å forbedre batterikapasiteten er et nytt stand-by-nivå der PC-en fortsetter å være tilkoblet nettet, men at den tilsynelatende er avslått.

Dette er vi allerede vant med på nettbrett og mobil, der vi får varsler om epost og hendelser på sosiale medier selv om enheten er i stand-by.

Dette gjør at vi slipper å ha PC-en på bare for å være oppkoblet, og maskinen kan heller gå i stand-by oftere enn før.

Epost-varsler og Skype-anrop vil kunne komme gjennom selv i stand-by.

Bedre grafikkytelse

Integrert grafikk vil få et stort hopp i ytelse. Iris er navnet på en helt ny grafikkløsning som skal kunne doble spillytelsen for Ultrabooks.

Iris vil ha delt minne, mens Iris Pro får dedikert EDRAM-minne.

NYE BRIKKESETT: Ny Core-plattform betyr også nye brikkesett. Skal du ha nytt hovedkort til Haswell-bygget ditt er det 8 Series-brikkesettene du skal se etter.
NYE BRIKKESETT: Ny Core-plattform betyr også nye brikkesett. Skal du ha nytt hovedkort til Haswell-bygget ditt er det 8 Series-brikkesettene du skal se etter.

Her blir det støtte for opptil tre skjermer med såkalt daisy-chaining med Display Port 1.2.

Dermed slipper du tre skjermkabler ut av PC-en, men linker skjerm nummer 2 med skjerm nummer 1, og skjerm nummer 3 med skjerm nummer 2.

Det blir forbedret støtte for 2K og 4K (to og fire ganger full HD-oppløsning). Intel spår for øvrig at høyere oppløsning på skjermene blir en stor greie i året som kommer.

HD Graphics, som vi kjenner fra før, fortsetter imidlertid.

De kraftigste prosessorene til stasjonære vil nemlig ikke få Iris, siden Intel antar at disse prosessorene i hovedsak blir brukt sammen med dedikerte spillkort fra AMD og Nvidia.

Nye Ultabook-krav

Troen på nye typer PC-er gjenspeiles også i de oppgraderte kravene til Ultrabook-konseptet.

For å bruke navnet Ultrabook skal PC-ene nå ha det Intel kaller "Robust WiFi + Intel Wireless Display".

I praksis betyr det at trådløskortet i Ultrabooks skal være fra Intel og at de skal støtte WiDi. WiDi er en teknologi for å overføre bildet fra PC-en og over på TV-er og projektorer trådløst.

ASPIRE S7: Acer har allerede presentert sin nye Haswell-Ultrabook, Aspire S7. Den kommer i september.
ASPIRE S7: Acer har allerede presentert sin nye Haswell-Ultrabook, Aspire S7. Den kommer i september.

Noen TV-er har allerede støtte for dette, og WiDi-adaptere som kobles til HDMI-inngangen finnes.

Vi tror de nye kravene vil gjøre WiDi mer utbredt enn det har vært til nå, som antakelig også er Intels intensjon, siden WiDi ikke har slått an i særlig stor grad til nå.

Videre skal Ultrabooks ha berøringsskjerm, og konvertible løsninger anbefales. Intel har også tro på talekommandoer, og dermed skal Ultrabooks også ha minst to innebygde mikrofoner.

Kravet til oppvåkningstid er krympet fra 7 sekunder til 3 sekunder, og standby-tiden skal være mer enn 7 dager.

Ultrabooks skal kunne spille av HD i minst 6 timer, og batteritiden med Windows 8 på tomgang skal være mer enn 9 timer.

Det er også nye krav til hvor tykke Ultrabooks får lov til å være. Overraskende nok skal de nå få lov til å være tykkere, og det er først og fremst fordi man krever berøringsskjermer, som er noe tykkere enn vanlige skjermer.

23 millimeters tykkelse er nå kravet til en Ultrabook. Tidligere var kravet til f.eks. en 13-tommers Ultrabook noe strengere enn dette.

AC-nettverk

Verdt å merke seg er at noen av trådløs-kortene til Intel nå får støtte for den nye AC-standarden. Det vil bety bedre rekkevidde og raskere trådløs overføringshastighet.

Det er imidlertid ikke krav til at en Ultrabook skal ha AC-nettverk, så her bør du sjekke spesifikasjonene før du kjøper.

Trenger du det?

De første produktene med Haswell du vil se i butikkene er high-end-løsningene. De første Core i7-prosessorene til stasjonære er allerede i salg i nettbutikkene.

Det store raset av nylanseringer med Haswell vil i følge Intel komme ved skolestart.

Mange spør seg sikkert om det nå er lurt å vente med å kjøpe ny PC.

Det er et spørsmål det ikke finnes et enkelt svar på, men for mange vil selvsagt bedre energieffektivitet være attraktivt, enten det gir mer ytelse ved samme strømforbruk, eller det gir økt batterilevetid ved samme ytelse, når vi sammenligner med Ivy Bridge.

Når det er sagt, så er Ivy Bridge-plattformen fremdeles svært bra, og du kjøper ikke katta i sekken om du kjøper en slik PC nå.

Det vi anbefaler er å forvisse deg om hvorvidt det er Ivy Bridge eller Haswell som sitter i PC-en du vurderer - se på modelletternavnet til prosessoren.

Om du må ha en ny PC akkurat nå og ikke kan vente, vit at det antakelig er en utgående modell. Når utvalget av Haswell-PC-er øker, kan det være duket for rabatter og PC-kupp på Ivy Bridge.

Akkurat nå og en del måneder framover, er det altså god grunn til å følge ekstra godt med på spesifikasjonene på den PC-en du vurderer å kjøpe.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning