Asus Taichi21

Dyr og deilig

Asus er nytenkende og det har sin pris. Men for dem som er villige til å punge ut er det kanskje verdt innhugget i sparekontoen.

BLANK: Berøringsskjermen er blank og det følger med en aktiv penn.
BLANK: Berøringsskjermen er blank og det følger med en aktiv penn. Foto: Andreas Jahren
Sist oppdatert

Asus er drevne når det kommer til små og lette bærbare. Med Eee PC sparket de i gang den nylig avsluttede æraen med minibærbare, og i dag har de noen av bransjens beste ultraportable. De er heller ikke til å kimse av når det kommer til nettbrett.

Derfor er det ingen overraskelse at de legger bredsiden til og kjører på med to skjermer når de lager en bærbar, som også kan brukes som nettbrett.

Taichi 21 er en snerten maskin som deler mye av designen med Zenbook-serien. Det er utstrakt bruk av aluminium, og baksiden av skjermlokket er dekket av glass.

Den kommer i mørke toner med innslag av stilige detaljer. Kvalitetsfølelsen er stort sett meget god og ligger på nivå med Zenbook. Basen kjennes solid og vridningsstabil, med få myke områder. Skjermlokket er like velkonstruert og beskytter skjermene godt.

Det eneste vi la merke til var at håndleddsstøtten av og til ga fra seg litt lyd når vi klemte på den. Lyden var omtrent som klister, og kanskje er dette en liten feil på vår modell, men et lite trekk på kvalitetsinntrykket gir det.

Overflatene er ganske motstandsdyktige mot fingermerker, unntatt rammen rundt skjermen og det glassdekte skjermlokket.

Tastaturet har lys og er av filtypen med helt flate taster. Et fast trykkpunkt og grei vandring gir en skrivekomfort som er god nok for de fleste. Tastelyden er dessuten temmelig lavmælt.

Pekeplaten er stor, men presisjonen kunne vært litt bedre. Overflaten er behagelig glatt og lett å skille fra håndleddsstøtten.

Knappene er helt integrert i platen, og det fungerer utmerket. De er dessuten like stillegående som tastaturet.

BRA: Det opplyste tastaturet er meget bra til å sitte på en såpass slank maskin. Dessuten er det lavmælt og det gjelder også trykkfunksjonen på pekeplaten.
BRA: Det opplyste tastaturet er meget bra til å sitte på en såpass slank maskin. Dessuten er det lavmælt og det gjelder også trykkfunksjonen på pekeplaten. Foto: Andreas Jahren

Dobbel lykke

Spesifikasjoner: Asus TAICHI21-CW001H

  • Prosessor: Intel Core i7-3517U
  • Grafikk: Intel HD Graphics 4000
  • RAM: 4 GB
  • Lagring: 256 GB SSD
  • Skjerm 1: 11,6 tommer, IPS, blank, touch
  • Skjerm 2: 11,6 tommer, IPS, matt
  • Oppløsning: 1920*1080 piksler
  • Trådløst: 802.11b/g/n, Bluetooth
  • Ethernet: 10/100 via USB
  • Kamera: 1 megapiksel
  • OS: Windows 8 64-bit
  • Vekt: 1,25 kg

Laveste nettpris: 13.490 kroner hos www.proshop.no

Taichi har to skjermer og de kan brukes samtidig om man ønsker det. Begge skjermene kommer med FullHD, IPS-panel og 11,6-tommer.

Skjermen på lokket er følsom for berøring og er dekket av glass. Den er blank, mens skjermen som er tradisjonelt plassert inni lokket er matt. Den støtter ikke berøring.

Berøringen fungerer utmerket på den utvendige skjermen, og det følger også med en aktiv penn. Pennen har ikke plass i selve maskinen, men har eget hylster i den medfølgende tasken.

Som vanlig på IPS-panel er bildekvaliteten god, med svart som ser ut som svart, bra kontrast og fargegjengivelse. Skjermen har dessuten innsynsvinkler man ikke trenger å ta hensyn til. Lysstyrken ser ut til å ligge midt på treet og det gjør at nettbrettbruken kan hindres av reflekser i den blanke skjermen.

Den vanlige, matte skjermen er ikke like plaget av gjenskinn, men lysstyrken er ikke nok til at den styrer helt klar av refleksjoner.

Ytelsen er meget god og det skyldes en kombinasjon av rask brikkedisk og en lavvolts Intel-prosessor av i7-tapning. Dette gjør den skikkelig lettbeint med flott respons til alle vanlige hjemmedataoppgaver.

Unntatt spill. Vi opplevde nemlig struping av prosessoren ved tung belastning av både prosessoren og den integrerte grafikken. Noen praktisk betydning har ikke dette for vanlig bruk.

Viften surrer av gårde hele tiden, men den er stillegående og lett å overse. Det gjelder stort sett også ved last. Den blir ikke mer enn lunken ved normal bruk og når den jobber tungt blir den varmest i bakkant ved skjermen, så det går fortsatt an å ha den i fanget.

Taichi21 er kanskje litt snaut utstyrt med tilkoblinger, men kommer med to USB3-porter og HDMI i full størrelse. Man får nettverk og VGA gjennom medfølgende omformere.

Batteritiden er svak og ligger langt bak de beste konkurrentene. Lyden fra de innebygde høyttalerne er faktisk god til å komme en så slank maskin.

Konklusjon

MATT: Vi synes det er en stor fordel at den vanlige skjermen på Taichi er matt. Ingen av dem er spesielt lyssterke, så den matte fronten gjør maskinen mer brukbar enn mange konkurrenter når lysforholdene blir vanskelige.
MATT: Vi synes det er en stor fordel at den vanlige skjermen på Taichi er matt. Ingen av dem er spesielt lyssterke, så den matte fronten gjør maskinen mer brukbar enn mange konkurrenter når lysforholdene blir vanskelige. Foto: Andreas Jahren

Asus har både tenkt nytt og tatt den helt ut med Taichi21. Den er markedets eneste med to skjermer og vi setter også stor pris på at skjermen inni lokket er matt. Det øker bruksnytten for oss som plages av gjenskinn når vi skal bruke maskinen til noe som krever konsentrasjon. Den er litt tykk og litt tung som nettbrett, men den er ikke verst i klassen.

Ytelsen er god og den har et bra tastatur som de fleste vil trives med. Det største ankepunktet for den jevne bruker er nok den labre batteritiden og den stive prisen. Men er man villig til å bla opp og kan leve med en batteritid som bare er middels, blir man nok godt fornøyd med Taichi21.

Les også:

Test av Asus Transformer AiO P1801

Her får du et gratis brenneprogram

Samsung 5-serie Ultra

TEST: Testresultater for ASUS Taichi.
TEST: Testresultater for ASUS Taichi. Foto: HjemmePC

Denne saken ble første gang publisert 18/04 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også