Slank kraftpakke

Toshiba R630/R830

Kampen er hard blant de ultraportable. Med R630/R830 prøver Toshiba å være kompromissløse, men lykkes ikke helt.

SLANK: Den tynne skjermen og et chassis med myke områder gjør at R630 har det best i en bæreveske.
SLANK: Den tynne skjermen og et chassis med myke områder gjør at R630 har det best i en bæreveske. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC
Publisert Oppdatert
SLANK: Den tynne skjermen og et chassis med myke områder gjør at R630 har det best i en bæreveske.
SLANK: Den tynne skjermen og et chassis med myke områder gjør at R630 har det best i en bæreveske. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC
LETT: Toshibas Satellite R630 er lett, tynn og ser bra ut med et design som ligner børstet metall.
LETT: Toshibas Satellite R630 er lett, tynn og ser bra ut med et design som ligner børstet metall. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

Spesifikasjoner Toshiba Satellite R630-14T

Prosessor: Intel Core i5-480M, 2.66 GHz (2,93 GHz Turbo)

Chipset: Mobile Intel HM55 Express

Minne: 4 GB DDR3, 1066 MHz

Skjermkort: Intel GMA HD

Skjerm: 13.3 tommer TFT

Skjermoppløsning: 1366 x 768

Harddisk: 500 GB, 5400 rpm

Optisk drev: Ja

Nettverk: 802.11 B/G/N + Bluetooth

Lyd: Realtek ALC269Q

Batteri: 6-cell, 10,8V, 5800 mAh

Operativsystem: Windows 7 Home Premium 64-bit

Porter etc.

Venstre side: Strøm, viftegrill, VGA, eSATA/USB 2.0, USB 2.0, HDMI

Høyre side: Minnekortleser, DVD-brenner, hodetelefonkontakt, mikrofonkontakt, USB 2.0, nettverkskontakt.

Forside: Systemindikatorer

Bakside: Batteri

Dimensjoner: 316 mm x 227 mm x 18,3-26,6 mm

Vekt: 1.45 kg

Annet: Webcam

Testresultater: Tohiba R630

PCMark Vantage: 5338

PCMark Vantage - Gaming: 3098

PCMark Vantage - HDD: 3378

x264 Benchmark HD (pass 1): 45.36

x264 Benchmark HD (pass 2): 12.42

Futuremark Peacekeeper: 2965

WinRAR Benchmark: 1588

Windows Experience Index: 4.4

Batteritid hard bruk: 1t 30min

Batteritid lett bruk: 8t 08min

Bærbare med 13,3-tommers skjermer er populære, og det er ikke så rart. Bærbare i den størrelsen er lette å ta med seg, og de har tidligere vært sett på som eksklusive siden prisen var høy. I klassen får man nå maskiner i nesten hele prisspekteret, og i den kostbare enden finner vi MacBook Air 13. Den er tynnere, lettere, har svakere ytelse og er vesentlig dyrere enn Satellite R630. I den andre enden finner vi den rimeligere Asus U31JG, som også er noe større og tyngre. Den har kvassere skjermkort, men litt svakere prosessor.

I denne testen har vi testet maskinen R630-14T, mens den du vil finne i butikkene nok heter R830. R830 er i bunn og grunn en oppgradert versjon av R630. R830 er oppgradert med Intel Sandy Bridge og har fått USB 3.0. Vi har likevel valgt å ta med R630 i testen, siden maskinen nesten er identisk med R830.

Snadder

Satellite R630 en slank maskin. Den har et mørkt dempet design, med en overflate som ligner børstet metall. Det gjør at den er lite utsatt for fingermerker og flekker, samtidig som det ser bra ut.

Byggkvaliteten er preget av flere myke områder, men under normal sofabruk har dette lite å si. Skal den være med rundt omkring bør den ha en bæreveske som beskytter.

Varierende ergonomi

Tastaturet har glatt overflate, og med et utseende inspirert av Scrabble-brikker. Det passer resten av designet bra, men om man liker å skrive på dem er en smakssak. Glatte, flate taster gjør at noen mister følelsen med tastene, mens andre synes det går helt greit. Uansett hva man foretrekker har tastene kort og presis vandring, med lite skrivestøy.

Pekeplaten er eksemplarisk, med fin presisjon og en lett ru overflate. Det hele toppes med at Toshiba har to museknapper for venstre- og høyreklikk, ikke én hel for begge funksjonene.

God ytelse

Under skallet på Satellite R630-14T finner vi en saftig Core i5 fra Intel. Grafikkytelsen besørges av integrert Intel HD-grafikkbrikke. Den er ikke spesielt kraftig om man sammenligner med brikker fra AMD eller Nvidia, men ytelsen er vesentlig bedre enn på tidligere generasjoner. Nå er det mulig å kjøre video i full HD og spille eldre eller mindre krevende spill på lave oppløsninger.

Batteritiden er meget god, og ved lett surfing holder batteriet i overkant av åtte timer. Ved hard bruk gikk det ikke mer enn halvannen time før det var slutt.

Kronglete tilkoblinger

Toshiba har latt viftegrillen få den beste plasseringen bak på venstre side, og de har flyttet HDMI, eSATA og en USB-port plagsomt langt frem. Heldigvis finner vi strømkontakten bakerst på venstresiden, og hodetelefonkontakten og en USB-port godt plassert bakerst på høyresiden.

Har man litt sære lagringsbehov og vil ha dette på en liten og lett maskin, så kan R630 friste med integrert DVD-brenner.

Lyd og skjerm

Skjermen er en lyssterk 13,3 tommer med LED-bakgrunnslys og glanset overflate. Det sikrer fyldig fargegjengivelse, men man vil lettere få reflekser i skjermen. Kontrasten og lysstyren er god, men vi skulle ønsket oss litt bedre innsynsvinkel. Særlig den vertikale er følsom, og det ser man ved at detaljer forsvinner. Dette er i hovedsak tydelig ved visning av bilder og video, for tekst vises bra selv med relativt stor innsynsvinkel.

De innebygde høyttalerne har klar og tydelig lydgjengivelse, selv om de mangler evne til å gjengi lave frekvenser. Det er helt som forventet. Skal man lytte til musikk eller se en film, og ønsker et visst nivå av fyldig lyd, er eksterne høyttalere eller hodetelefoner påkrevet.

Varme gir støy

Den kraftige prosessoren gjør naturligvis Satellite R630-14T varm når den presses, og med en beskjeden størrelse er den ikke enkel å kjøle. Viften er svært hørbar når den jobber som verst, og med luftinntaket plassert på undersiden låter maskinen omtrent som en halvkvalt støvsuger når den ligger på snei i fanget.

Likevel må det sies at den er stillegående under musikkspilling og surfing, på tross av at viften snurrer konstant og varierer i hastighet. Trenger man ytelsen har man den tilgjengelig, og da må man leve med at ytelsen høres. Den blir for øvrig temmelig varm på undersiden ved full belastning, så den bør uansett stå på et bord for å ha nødvendig kjøling. Under normal bruk er den ikke plagsom å ha i fanget.

R630-familien

Satellite R630-14T er størst i en søskenflokk på fem, der R630-13R er minst. Forskjellene består i at de andre modellene har andre kombinasjoner av svakere prosessorer, mindre minne og harddisk. Ellers er de like og alle har DVD-brenner.

Konklusjon

Toshiba har laget en kompakt kraftpakke, med høyt ytelse, lav vekt og bra batteritid, til en pris som er svært konkurransedyktig. Tåler du litt støy og ønsker kraft og DVD-brenner er Satellite R630-familien verdt en kikk.

Tilbake til hovedtesten

Les også:

Slik er HTCs Facebook-mobil

Mobilkupp til under 1.500 kroner

Bærbar PC: Suveren spillmaskin

FØLGER TRENDEN: Toshiba har gjort som mange andre produsenter og gitt R630 et Scrabble-inspirert tastatur.
FØLGER TRENDEN: Toshiba har gjort som mange andre produsenter og gitt R630 et Scrabble-inspirert tastatur. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning