Kampanje mot Internet Explorer 6:

Sjekk om nettleseren din er utdatert

Noen bruker fortsatt en nettleser som er åtte år gammel. Bytt i dag.

Foto: FOTO: Dawn Villella/ AP Photo
Publisert Oppdatert

Som du kanskje har merket, pågår det en kampanje blant nettavisene for å få deg til å bytte nettleser, dersom du fortsatt bruker Internet Explorer 6.

Dersom du ser et grønt felt under denne setningen, er nettleseren din gammel. Ser du ingenting, kjører du en oppdatert nettleser.

Les også: Slik får du raskere nettleser

Den snart 8 år gamle nettleseren er teknologisk datert og en hemsko for utviklere av moderne nettsider, fordi de må bruke tid og ressurser for å tilpasse innholdet sitt til den.

Internet Explorer 6 er, som det bemerkes i bloggen iedeathmarch.org, eldre enn første generasjon iPod, Nintendo Gamecube og angrepet mot tvillingtårnene i New York.

Startet på Twitter

Utvikler Erlend Schei i Finn.no startet den nå omfattende kampanjen for en uke siden.

I løpet av uka har Schei fått mange støttespillere, blant andre VG og Aftenposten som nå oppfordrer sine lesere til å bytte nettleser.

- Det startet som en liten Twitter-melding, for å se om det ga noen respons. Det gjorde det jo til gagns.

Les også: 9 grunner til å vrake Iphone

Stjeler ressurser

Problemet med Internet Explorer 6.0 er at den gamle nettleseren fra Microsoft på mange områder ikke følger web-standardene.

Utviklere av nettinnhold må dermed bruke mye tid og penger på å kode innhold bort fra standardene.

- Vi har irritert oss over dette lenge. Det var greit nok så lenge IE6 hadde 60 prosent av brukerne. Vi har målt andelen til 17 prosent nå, og den går altfor sakte nedover. 17 prosent er litt for mye til at vi kan gi blaffen i denne ekstrajobben, sier Schei.

På jobben

Statistikk fra så vel Finn Labs som A-Pressen viser at bruken av den gamle nettleseren er opp mot det dobbelte på dagtid. Tilsvarende grafer for IE7 og Firefox 3 viser at bruken er langt mindre avhengig av tiden på døgnet.

Mange store bedrifter har intranett eller andre egne programmer som er integrert med og tilpasset Internet Explorer 6.0. Det er ikke gjort i en håndvending å endre på dette.

".. jeg tipper at norske bedrifter med systemer som ikke virker på andre browsere enn IE6 nødig vil oppgradere", skriver Pål Nedregotten, leder for nettjenester i A-pressen på sin blogg.

Les også: Her er årets nye mobiler

Prøv noe annet!

Men det går kan kanskje an å tilby ansatte å laste ned en annen nettleser i tillegg, så de kan få lov til å skaffe seg litt morsommere og mer moderne weberfaringer når de beveger seg utenfor bedriftsdomenet?

Prøv for eksempel IE8, Firefox, Opera, Safari eller Google Chrome.

Her kan du laste dem ned:

Internet Explorer 8 (betaversjon)

Firefox 3

Opera 9.6

Safari

Google Chrome

PS: Også på klikk.no er det 16.7 prosent som kjører den utdaterte versjonen av Internet Explorer.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning