Oppgradert proff

Apple MacBook Pro 13 2,7 GHz

MacBook Pro har blitt oppgradert med Sandy Bridge, og leverer merkbart bedre ytelse.

ALUMINIUM: Fordelen med aluminium er at det håndterer hverdagsslitasje veldig bra. Våre gamle Unibody-maskiner ser omtrent ut som nye, bare vi tørker av de med klut.
ALUMINIUM: Fordelen med aluminium er at det håndterer hverdagsslitasje veldig bra. Våre gamle Unibody-maskiner ser omtrent ut som nye, bare vi tørker av de med klut. Foto: Nicholas Paulik
Sist oppdatert
</head>
SLOT-IN: Det optiske drevet er av slot-in-varianten, sånn at du slipper å forholde deg til en skuff.
SLOT-IN: Det optiske drevet er av slot-in-varianten, sånn at du slipper å forholde deg til en skuff. Foto: Nicholas Paulik
ELEGANT: Mac har støttet høyreklikk i en årrekke. På museflaten gjør du det ved å ha en ekstra finger på flaten når du trykker.
ELEGANT: Mac har støttet høyreklikk i en årrekke. På museflaten gjør du det ved å ha en ekstra finger på flaten når du trykker. Foto: Nicholas Paulik

Spesifikasjoner: Macbook Pro 13 (2011)

Prosessor: Core i7 2620M

Minne: 4 GB DDR3

Skjermkort: HD Graphics 3000

Skjerm: 13,3 tommer (matt)

Oppløsning: 1280 x 800 (16:10)

Harddisk: 500 GB, 5.400 RPM

OS: Mac OS X Snow Leopard

Vekt: 2,04 kg

Det skulle gå ti måneder før Apple fikk oppdatert MacBook Pro 13, og vi var derfor spente på ytelsesøkningen. For å gi en pekepinn på hvordan den ligger i forhold til den råeste 13-tommeren fra 2010, har vi inkludert PCMark Vantage-resultatene fra den gang. Her ser vi at Core i7-prosessoren definitivt sparker hardt fra, og byr på en vesentlig forbedring fra sin Core 2-forgjenger.

På grafikksiden er ytelsen noe bedre enn GeForce 320M. Intel HD Graphics 3000 er integrert på Core i7-prosessoren. Som vi har påpekt før, er dette Intel-grafikk som har blitt stueren, og fungerer helt greit til multimedia og lett 3D. Proffbrukere vil nok allikevel savne muligheten for OpenCL. OpenCL brukes for å kjøre kode på grafikkortet, og støttes blant annet av ulike bilde- og videoprogrammer for å få utført oppgaver raskere.

Fremdeles Unibody

Apple klokt nok beholdt Unibody-chassiset i aluminium, og ved første øyekast er det veldig lite som skiller 2011-modellen fra tidligere versjoner. Noe småtteri er det. Helst burde USB-portene hatt mer plass rundt seg, slik at det ikke ble trangt bare man skulle ha i en litt tykk minnepinne. Hullet til lås kunne også med fordel vært litt lenger fra sprekken til det optiske drevet. Estetikk har tydeligvis gått foran funksjon her, noe vi også ser på ladepluggen. Denne magnetiske ladepluggen har vi tidligere sett på som en genial innretning, og den har reddet våre egne MacBooks fra turer i gulvet en del ganger.

Ladepluggen er fremdeles magnetisk, men på et eller annet tidspunkt begynte Apple å lage de slik at kabelen peker bakover istedenfor rett ut. I praksis betyr det at snublesikringen ikke er så effektiv i alle tilfeller lengre, da maskinen kan bli dratt et stykke før kabelen kommer i rett vinkel til å falle ut.

Thunderbolt

En av de store nyhetene er Thunderbolt, som er en ekspansjonsport med enorm båndbredde. DisplayPort-funksjonalitet er bakt inn, og porten er dermed formet som en Mini DisplayPort-inngang du også plugger skjermer i. Foreløpig ser det ut til å være sparsomt med periferiutstyr som støtter Thunderbolt, noe som gjør det enda mer synd at Apple ikke har prioritert å få med USB 3.0 på maskinene sine. Den knappeløse museflaten er videreført fra tidligere. Vi synes dette er blant markedets beste museløsninger, og slår helt definitivt clickbar-løsningen mange andre produsenter har forkjærlighet for om dagen.

På grunn av de velfungerende gesturene i Mac OS X, er det ofte vi dropper ekstern mus. Tastaturet er også veldig godt å bruke, og layouten virker ganske fornuftig straks du blir vant med forskjellene fra Windows til Mac.

Vi har alltid likt at MacBook Pro er relativt stillegående ved normal bruk, og ikke spinner opp vifta for hver minste ting.

Du må allikevel regne med en del lyd hvis du kjører systemet på full guffe, og også en del varme. Vi merket oss også noe sporadisk piping ved full last på batteristrøm. Viftegrillen sitter bak ved festet på skjermen, og det er også her mesteparten av varmen er. Så lenge vi ikke satt med beina helt inntil hverandre gikk det dog helt fint å ha den i fanget, så lenge det ikke er snakk om timevis med tung belastning. Batterilevetiden er testet i Windows, fordi BatteryMark ikke finnes til Mac. Vi har allikevel kjørt en manuell test i begge operativsystemene med skriving og lett suring. Mac OS X er veldig hissig på strømsparingen og fikser dette automatisk, og vi opplevde at maskinen holdt de lovede syv timene og litt til.

Konklusjon

Apple MacBook Pro 13 er definitivt en maskin som er over snittet hva bærbare angår, og den vil passe for mange proffbrukere, studenter og andre som vil ha en lekker arbeidsmaskin med god batterilevetid og rask prosessor. Allikevel, vi føler at Apple overser noen viktige detaljer, og vi kan derfor ikke si oss helt fornøyde med den oppgraderte versjonen selv om den har blitt raskere.

Tilbake til hovedtesten

Les også:

Ni mobiler det er verdt å vente på

Suveren bærbar spill-PC

Denne PC-en er perfekt til kjøkkenet

Testresultater

2011 modellen av Macbook Pro 13 versus 2010 modellen.

 

MacBook Pro 13 2,4 GHz (2010)

MacBook Pro 13 2,7 GHz (2011)

3DMark Vantage

E7072

E8512

PCMark Vantage

3977

6366

- Memories

2591

3591

- TV and Movies

2480

3858

- Gaming

3050

4231

- Music

4565

5535

- Communications

4243

7716

- Productivity

3280

5405

- HDD

2222

2606

Batteri - lett bruk

~ 8t 0m

~ 7t 30m

BatteryEater - Reader

4t 47m

5t 49 m

 



TRANGT: De fleste av portene har små plugger og gjør ikke noe at sitter litt tett, men når det kommer til USB-portene kunne vi foretrukket at de hadde litt mer plass mellom seg.
TRANGT: De fleste av portene har små plugger og gjør ikke noe at sitter litt tett, men når det kommer til USB-portene kunne vi foretrukket at de hadde litt mer plass mellom seg. Foto: Nicholas Paulik

Denne saken ble første gang publisert 02/08 2011, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også