Acer Aspire S7

Noen tynnere?

Acer har begått en usedvanlig tynn Ultrabook med høyoppløst berøringsskjerm, som andre bærbare heretter må finnes seg i å bli målt mot.

TYNN: Acer Aspire S7 er en ekstremt slank Windows 8 PC med berøringsskjerm.
TYNN: Acer Aspire S7 er en ekstremt slank Windows 8 PC med berøringsskjerm. Foto: Acer
Publisert Oppdatert
TRANGT: Tastaturet på Aspire S7 er litt trangt og krever litt tilvenning.
TRANGT: Tastaturet på Aspire S7 er litt trangt og krever litt tilvenning. Foto: Acer

Det aller mest iøynefallende med Aspire S7 er at den er bare 11,9 millimeter. Det er usedvanlig tynt for en bærbar datamaskin. Dessuten ser den svært lekker ut.

Basen er i aluminium, mens skjermlokket er i såkalt gorillaglass.

Acer har ikke gjort like mye ut av berøringsskjermen som enkelte andre modeller vi har sett den siste tiden, for eksempel Lenovo Ideapad Yoga 13.

Her er det ingen vipping, snurring eller andre fancy funksjoner for å konvertere PC-en til nettbrett, men den kan vippes mer bakover enn vanlig for bærbare PC-er.

Acer har også laget hengslene slik at de går tregere når skjermen står i 110 graders vinkel eller mer. Det er fordi den ikke skal røre på seg når du bruker berøringsskjermen.

Lekker, men skjør

Maskinen er lekker å se på, men virker litt skjør. Basen er riktignok stiv og fin, men skjermen og skjermlokket virker tynt og fleksibelt.

Det skal ikke harde trykket til fra baksiden av skjermen før du ser gjennomslaget på skjermen, så dette er ikke maskinen du bør løfte ved holde i skjermen.

Designet er preget av aluminium og hvit plast. Kantene på basen er litt skarpe, uten at vi ser det som noe problem.

Fingermerker er ikke noe stort problem, bortsett fra på den blanke skjermen, der fingermerker er uunngåelig dersom man bruker touchfunksjonen.

Berøringssskjermen fungerer rett og slett upåklagelig, noe vi observerer på alle bærbare med berøringsskjerm som vi tester. Microsoft har virkelig lagd et bra rammeverk for touch i Windows 8, selv om manglende startknapp irriterer mange.

Acer Aspire S7

 • Prosessor: Intel Core i7 - 3517 U
 • Grafikk: Intel HD Graphics 4000
 • RAM: 4 GB
 • Lagring: 256 GB SSD
 • Skjerm: 13-tommer, IPS, touch
 • Oppløsning: 1920 x 1080 piksler
 • Trådløst: 802.11n, Bluetooth 4.0
 • Ethernet: Ja, via dongel
 • Kamera: 1 Megapiksel
 • Optisk stasjon: Nei
 • OS: Windows 8, 64-bit
 • Vekt: 1,3 kg

På en 13-tommers bærbar PC kommer berøringsskjermen absolutt til sin rett, og det føles naturlig å stadig bytte mellom skjerm, mus og tastatur.

Høyoppløst

Skjermen har oppløsning på 1920 x 1080, noe som er høyt på en 13-tommer. Bare Apple Macbooks Retina-skjerm har høyere pikseltetthet på en 13-tommer.

Skjermen er dessuten av IPS-type, så innsynsvinkel, kontraster og fargegjengivelse er meget bra. Skjermen er blank, men slik må det bli med en PC med berøringsfunksjonalitet.

Tastene er spredd utover med fliseprinsippet. Det er etter vår smak litt stor avstand mellom tastene, og vandringen på tastene er også i korteste laget. Tastaturet krever dermed mye tilvenning.

Musen fungerer stort sett bra. Hele museflaten kan brukes til venstreklikk, mens høyreklikk ligger nede til høyre. Dette krever naturligvis mye mer tilvenning enn om venstre og høyre musetast var adskilt fysisk.

Problematiske tilkoblinger

KRAFTIG NOK: Acer Aspire S7 er ikke noe spillmaskin, men er likevel kraftig nok til å dra rundt litt eldre spill.
KRAFTIG NOK: Acer Aspire S7 er ikke noe spillmaskin, men er likevel kraftig nok til å dra rundt litt eldre spill. Foto: Produsent

S7 har det du trenger av tilkoblinger, men maskinen er så tynn av VGA og kablet nettverk må skje via medfølgende adaptere. Det er helt OK, for vår del.

Men maskinen er også så tynn at en god del USB-minnepinner blir for tykke, og man må sette maskinen på noe for å unngå at det hele står og hviler på minnepinnen og USB-porten!

På tilkoblingssiden noterer vi for øvrig pluss i margen for Thunderbolt, mens vi savnet muligheten for Intel WiDi (wireless display).

På forhånd visste vi at S7 benytter seg av en kjøleteknikk der en vifte drar frisk luft inn i kabinettet mens en annen dytter varm luft ut. Vi var spent på hva det gjorde med viftestøyen.

I praksis er ikke forskjellen stor, men støyen har en annen karakter. Det høres ut som vindsus i større grad enn vifter som spinner rundt. Men det støyer altså her også, når maskinvaren presses.

Viftestyringen er imidlertid svært bra, så under mindre krevende bruk er maskinen veldig stille. Under hard bruk er varmen konsentrert på under- og baksiden, omtrent på midten, mens alle andre områder er kjølige.

Maskinen blir aldri varm ved håndleddsstøtten eller ved tastaturet, og det er det viktigste.

Benchmarks Acer Aspire S7

Benchmark

Resultat

3DMark Ice Storm

31.569

3DMark Cloud Gate

3599

PCMark

74.975

PCMark 7 - Entertainment

3522

PCMark 7 - Computation

16.285

PCMark 7 - System Storage

5366

x264 Benchmark HD (pass 1)

25,74 FPS

x264 Benchmark HD (pass 2)

5,23 FPS

Futuremark Pacekeeper

4171

WinRAR Benchmark

3590 KB/s

Windows Experience Index

5,4

Battery Eater - Classic

1t 30 min

Battery Eater - Reader

5t 07 min

Ytelse

Vår test-PC har en lavvoltsversjon av Intel Core i7, noe som sammen med en brikkedisk bidrar til god ytelse. Vi skulle imidlertid gjerne ha sett at RAM-mengden var det dobbelte.

Men det er selvsagt ingen spillmaskin. Til det er Intel-grafikken for slapp, selv om man naturligvis kan dra i gang et og annet eldre spill ved å gå ned på bildekvalitetsinnstillingene i spillet.

Batterikapasiteten er vi ikke helt fornøyd med.

Her er det mange konkurrenter som demonstrerer langt bedre resultater, men det er kanskje prisen man må betale når maskinen blir så tynn som her - det er jo ikke plass til noe stort batteri.

Litt dyr

Vi liker denne PC-en godt, men den er også kostbar. Om du kan greie deg med en Intel Core i5, finnes det en billigere versjon av S7 som sniker seg under 10.000 kronersgrensen.

Om tynnest mulig PC med høy skjermoppløsning står øverst på ønskelisten, er denne perfekt, men noen kompromisser må man altså gå med på.

Modellen vi har testet er Acer Aspire S7-391 (NX. M3EEG. 004). Den fant vi i øyeblikket billigst hos www.dustinhome.no til 10.629 kroner.

Les også:

10 ting du må kunne på iPhone

Billig toppmobil

Gir deg superlyd på TV-en

LEKKER: Acer Aspire S7 er slank og lekker. Den er bare 11,9 mm tykk.
LEKKER: Acer Aspire S7 er slank og lekker. Den er bare 11,9 mm tykk. Foto: Acer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning