Flickr-triks

Få mer ut av Flickr

Flickr er navnet på en av verdens mest brukte fotogalleritjenester på nett. Slik bruker du tjenesten enda smartere.

Publisert Oppdatert

Det finnes mange fotogalleritjenester på nett der du kan laste opp bilder for å dele dem med andre.

Men få, om noen, fungerer like bra som Flickr med tanke på samtidig å fungere som inspirasjonskilde for hobbyfotografen, som alltid er på jakt etter å ta bedre bilder.

Har du ikke allerede en konto, anbefaler vi det på det sterkeste.

Det er helt gratis, og alt du trenger for å registrere deg er en Yahoo-ID.

Gratiskontoen gir deg mulighet til å opprette tre såkalte sets og lagre opptil 200 bilder.

Gratiskontoen er også begrenset til maks 100 MB med bilder i måneden.

Betaler du 24,95 dollar i året for Pro-konto, får du lagre ubegrenset antall bilder, sets og gallerier, og du kan få lagre originalbildene i full oppløsning.

Månedens Flickr-tips forutsetter at du har en Flickr-konto, men det spiller ingen rolle om du har gratis- eller Pro-konto.

Enklere opplasting

Standardmåten å laste opp bilder til Flickr på er å bruke grensesnittet på selve nettsiden og bla fram ett og ett bilde for så å laste opp.

Den smarte måten å gjøre det på er via programvare på PC-en i stedet.

www.flickr.com/tools finner du Flickrs eget opplastingsprogram, Flickr Uploadr.

Last ned og installer dette. Første gangen du starter programmet må du autorisere det til bruk med kontoen din på Flickr (dette er standardprosedyre for alle programmer og plugins du måtte ta i bruk for Flickr), deretter er det bare å dra bilder inn i programmet og redigere titler, beskrivelser og tags før du laster opp.

OBLIGATORISK: Flickrs eget opplastingsprogram bør være obligatorisk for alle Flickr-brukere. Men vær obs på andre alternativer.
OBLIGATORISK: Flickrs eget opplastingsprogram bør være obligatorisk for alle Flickr-brukere. Men vær obs på andre alternativer. Foto: Skjermbilder

Windows Live Fotogalleri, er også et kjekt verktøy for opplasting til Flickr.

Hvis Live Fotogalleri samtidig er det programmet du hovedsakelig bruker for å bla i og organisere bildene dine, er kanskje dette det aller beste verktøyet for å holde orden på Flickr-opplastingen også.

Det finnes også en egen opplastningsplugin til nettleseren FireFox, Fotofox . Er du ukjent med FireFox får du noen tips her til hvordan du kan bruker nettleseren mer effektivt.

WINDOWS LIVE: Nye Live Fotogalleri har integrert mulighet for å laste opp bilder direkte til Flickr. Den er absolutt verdt å sjekke ut.
WINDOWS LIVE: Nye Live Fotogalleri har integrert mulighet for å laste opp bilder direkte til Flickr. Den er absolutt verdt å sjekke ut. Foto: Skjermbilder

Du kan velge å bruke Fotofox i eget vindu eller som sidepanel i selve FireFox.

Selve opplastingen fungerer omtrent som med Flickrs eget program, ved at du drar bilder inn i Fotofox og legger til tittel, tags (nøkkelord/merkelapper) og så videre, før du laster opp.

En fin ting med Fotofox er at du i innstillingene kan bestemme at filnavn eller EXIF-informasjon automatisk skal være Flickr-tittel på bildet.

Glem heller ikke at du kan laste opp ved å sende bilder som vedlegg på mail.

Hver Flickr-konto har sin egen mailadresse som man kan sende bilder til.

FOTOFOX: Som alternativ til Live Fotogalleri og Flickrs eget opplastingsverktøy, kan du sjekke ut denne utvidelsen til FireFox.
FOTOFOX: Som alternativ til Live Fotogalleri og Flickrs eget opplastingsverktøy, kan du sjekke ut denne utvidelsen til FireFox. Foto: Skjermbilder

Dette er først og fremst praktisk hvis du er ute og har knipset et bilde med mobiltelefonen som du vil ha publisert med en gang.

Det du skriver i emnefeltet på mailen blir tittelen på bildet.

Selve teksten du eventuelt skriver i mailen, blir beskrivelsen av bildet.

På Flickr-nettsidene kan du også skrive inn tags som alle bilder sendt pr. mail skal merkes med, for eksempel mobiltelefon.

I tillegg kan du skrive inn tags i enten emnefeltet eller i selve mailen på denne måten: tags: "trafikkaos", "rush", "kø"

Se på bilder

Flickr er ikke bare et nettsted for å dumpe dine egne bilder.

Flickr er også et sosialt nettverk der du kan legge til kontakter, delta i grupper for spesielle typer foto, diskutere både utstyr og teknikker, motta og gi tilbakemeldinger på bilder og delta i forskjellige fotogrupper.

Sist men ikke minst er Flickr et fantastisk sted for å la seg inspirere av andres fotoferdigheter og -teknikker.

Å bla seg gjennom fotostrømmer med museklikk er selvsagt en måte å gjøre det på, men lysbildefunksjonen er absolutt å foretrekke.

Når du står inne i en Collection, et Set eller et Gallery, kan du klikke på linken Slideshow.

Dette kan du også gjøre med Groups - fotogrupper.

Dette vil åpne et Flash-basert lysbildeshow i nettleseren.

Lysbildeshowet vises dessuten på svart bakgrunn, som ofte yter bildene litt mer rettverdighet enn når du ser dem på en hvit bakgrunn.

Lysbildeshowet kan også åpnes i fullskjerm, og du kan navigere rundt med piltastene eller musa.

En enda bedre lysbildefunksjon er Cooliris.

Dette er en plugin for Internet Explorer 7 og 8, Firefox 3 og 3.5 og Safari for Mac.

Når Cooliris er installert, vil et nytt ikon dukke opp til høyre for søkefeltet oppe i høyre hjørnet i nettleseren.

LYSBILDER: Flickrs egen lysbildefunksjon kan med fordel brukes til å titte på bilder, gjerne i fullskjerm. Ulempen er at det er Flash-basert, noe som gjør at enkelte bilder virker litt mindre skarpe enn de egentlig er.
LYSBILDER: Flickrs egen lysbildefunksjon kan med fordel brukes til å titte på bilder, gjerne i fullskjerm. Ulempen er at det er Flash-basert, noe som gjør at enkelte bilder virker litt mindre skarpe enn de egentlig er. Foto: Skjermbilder

Når du surfer fram til en Collection, Set, Gallery eller en Group på Flickr, får dette symbolet farge.

Det betyr at bildene kan vises med Cooliris.

Trykk på symbolet, og en ny fane åpner seg med en ganske heftig lysbildefunksjon.

Med Cooliris installert, kan du også gå direkte til www.cooliris.com og søke direkte i lysbildevisningen.

I søkefeltet oppe til høyre, kan du søke ikke bare i Flickr, men også i Picasa.

Cooliris kan også vise video, og det går an å i YouTube direkte fra lysbildevisningen.

Det er også TV-klipp, nyheter, sport osv. tilgjengelig under Channels-menyen.

Cooliris kan også brukes for å kjøre lysbildeshow av bildene du har lagret på PC-en, så Cooliris er verdt å sjekke ut for mange andre grunner enn bare Flickr. Cooliris har også en egen App for iPhone.

Søkeverktøy

Creative Commons (CC) er en stor greie på Flickr.

CC er et sett lisenser som en del brukere setter på bildene sine og som beskriver hva du kan gjøre med dem (les mer om de forskjellige CC-lisensene på Flickr og på Wikipedia).

Dette betyr at du kan finne tonnevis av bilder på Flickr som du fritt kan bruke på for eksempel din egen blogg.

PLUGIN: Cooliris er et tøft tillegg til nettleseren, og gir tøffe lysbildeshow for Flickr-bilder, YouTube-videoer og mye mer.
PLUGIN: Cooliris er et tøft tillegg til nettleseren, og gir tøffe lysbildeshow for Flickr-bilder, YouTube-videoer og mye mer. Foto: Skjermbilde

Søkeverktøyet på Flickr er greit nok, men andre har laget langt bedre søkeverktøy, for eksempel www.compfight.com.

Her kan du for eksempel filtrere søk på om bildene har CC-lisens eller ei og om brukeren har gjort originalbildet (full oppløsning) tilgjengelig for andre brukere.

Treffene dukker opp som thumbnails i nettleseren, og klikker du dem åpnes Flickr-siden for det aktuelle bildet i en annen fane i nettleseren.

Et annet søkenettsted som er verdt å sjekke ut er http://color.slightlyblue.com/. Her kan du nemlig velge en farge i en fargepalett, så vil søkemotoren servere deg bildetreff der de dominerende fargene matcher fargen du har valgt.

Dette kan være veldig praktisk dersom du trenger et bilde til å matche fargeprofilen på bloggen eller nettsiden din. Også her kan du filtrere treff etter om bildene har CC-lisens eller ei.

FireFox

Som nevnt tidligere i artikkelen, finnes det et opplastingstillegg til Flickr for FireFox.

Det finnes også en lang rekke andre Flickr-tillegg til FireFox.

BEST PÅ SØK: Flickrs egen søkefunksjon har riktignok blitt bedre med tiden, men den aller beste søkefunksjonen for Flickr-bilder finner du på www.compfight.com
BEST PÅ SØK: Flickrs egen søkefunksjon har riktignok blitt bedre med tiden, men den aller beste søkefunksjonen for Flickr-bilder finner du på www.compfight.com Foto: Skjermbilder

En av de beste heter Better Flickr, som er en samling ulike Flickr tillegg samlet i ett.

Du simpelthen krysser av hvilke av dem du ønsker å bruke i FireFox.

En av de mest praktiske av disse, er Photo Magnifier, som legger til et nytt menyelement over bildet på Flickr: Instant Zoom.

SØK PÅ FARGE: Av og til kan man være ute etter bilder dominert av en bestemt farge. Flickr Color Selectr ordner den biffen. Prøv den på http://color.slightlyblue.com/.
SØK PÅ FARGE: Av og til kan man være ute etter bilder dominert av en bestemt farge. Flickr Color Selectr ordner den biffen. Prøv den på http://color.slightlyblue.com/. Foto: Skjermbilder

Klikker du dette elementet, kan du zoome inn på deler av bildet med musa, noe som ofte gjør det unødvendig å klikke seg inn på en versjon med høyere oppløsning for å sjekke detaljkvaliteten på bildet.

Flickr Original er en annen FireFox-favoritt.

Denne sørger for enklere tilgang til den høyest oppløste versjonen som er tilgjengelig av et bilde, ved å gi to ekstra valg når man høyreklikker bildet: «View Original Flickr Image» og «Download Original Flickr Image».

Særlig førstnevnte gir deg en kjapp tilgang til et bedre oppløst versjon av bildet, og med den glitrende nedlastingsfunksjonen i FireFox gjør nedlasting av «originalene» lekende enkelt.

Den siste FireFox-anbefalingen for denne gang er Flickr Gallery Plus.

Dette er et skript som endrer forbedrer gallerifunksjonen på Flickr, blant annet ved å gjøre lysbildeshow tilgjengelig uten å kjøre det i fullskjerm med Flash.

Flickr Gallery Plus krever imidlertid at du har Greasemonkey installert.

Greasemonkey er et tillegg til FireFox som gjør det mulig å endre måten nettsider ser ut på ved hjelp av enkle Java Scripts. Flickr Galler Plus er da et slikt skript, som fungerer med

TILLEGG: Better Flickr er et veldig kjekt tillegg til FireFox. Du kan selv velge hvilke av funksjonene i tillegget du vil bruke. Better Flickr finner du på http://tinyurl.com/2m38yu/
TILLEGG: Better Flickr er et veldig kjekt tillegg til FireFox. Du kan selv velge hvilke av funksjonene i tillegget du vil bruke. Better Flickr finner du på http://tinyurl.com/2m38yu/ Foto: Skjermbilde
FORSTØRRELSESGLASS: Photo Magnifier gir deg mulighet til å zoome inn på deler av et Flickr-bilde når du bruker FireFox. Photo Magnifier er del av Better Flickr-tillegget.
FORSTØRRELSESGLASS: Photo Magnifier gir deg mulighet til å zoome inn på deler av et Flickr-bilde når du bruker FireFox. Photo Magnifier er del av Better Flickr-tillegget. Foto: Skjermbilde

Les også:

Slik blir du en bedre fotograf

10 kule dingeser fra CES 2010

Denne TV-en går på trådløs strøm

ORIGINAL: Tillegget Flickr Original gir deg enda enklere tilgang til originalbildene på Flickr ¿ original i den forstand at det er den høyest oppløste versjonen som brukeren har gjort tilgjengelig.
ORIGINAL: Tillegget Flickr Original gir deg enda enklere tilgang til originalbildene på Flickr ¿ original i den forstand at det er den høyest oppløste versjonen som brukeren har gjort tilgjengelig. Foto: Skjermbilde

Dette må du vite om Blu-ray på PC

Subaru med 2 hjul

GALLERI: Hvis du er hardcore FireFox-bruker, kjenner du kanskje Greasemonkey. Flickr Gallery Plus er et Greasemonkey-skript som gir deg en ny og bedre gallerifunksjon når du surfer på Flickr.
GALLERI: Hvis du er hardcore FireFox-bruker, kjenner du kanskje Greasemonkey. Flickr Gallery Plus er et Greasemonkey-skript som gir deg en ny og bedre gallerifunksjon når du surfer på Flickr. Foto: Skjermbilde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning