Nye Nigeria-brev:

Er du dum nok til å gå på denne?

En klassiker innen søppel-epost er tilbake. Nå også på norsk.

PEST OG PLAGE: Begrepet spam om uønsket e-post skal være inspirert av en Monthy Python-sketsj fra 1970, der denne kjøttfarsen har en sentral rolle.  Bildet er av en amerikansk Spam-reklame fra 1960-tallet.
PEST OG PLAGE: Begrepet spam om uønsket e-post skal være inspirert av en Monthy Python-sketsj fra 1970, der denne kjøttfarsen har en sentral rolle. Bildet er av en amerikansk Spam-reklame fra 1960-tallet.
Publisert Oppdatert

Nigeria-brevene er tilbake. Og nå har svindlerne lært seg norsk.

Slik lyder meldingen i en ny epost som ifølge VG er i ferd med å spre seg til norske innbokser:

« Jeg har en lukrativ forretning forslaget av gjensidig interesse å dele med deg. Det innebærer å overføre en stor sum penger. Alt om dette Transaksjonen skal være gjennomført lawfully uten hendelsen. Jeg foretrekker du kontakte meg på min private e-post adresse nedenfor ([email protected])

Jeg skal gi deg mer informasjon om denne operasjonen.»

LES OGSÅ: Spammer truer med drap

En klassiker

Nigeria-brevene har nærmest klassikerstatus i spam-genren. Tiggerbrevene skriver seg helt tilbake til 1970-tallet:

"Det «klassiske» Nigeriabrev som skriver seg fra 1970-tallet, ble sendt enten i form av et vanlig brev, telex eller telefax. Mottakers navn hadde avsender vanligvis hentet fra en alminnelig bedriftskatalog. Avsender utga seg for å være en høyt betrodd Nigeriansk statstjenestemann som hadde klart å tilegne store pengebeløp på ulovlig vis, og som bad om assistanse for å få disse omsatt i vestlig valuta. Oftest skulle mottaker få halvparten av beløpet mot å samarbeide ved å stille sin bank-konto til disposisjon", skriver Wikipedia.

Svindelen gikk gjerne ut på at mottakeren skulle oppgi sin bankkonto og sende sitt firmas brevpapir, kun med en underskrift.

Fra midten av 1990-årene begynte brevene å komme som e-post, og siden har fantasifulle løfter om pengegevinster blandet med tåredryppende historier om sykdom og elendighet versert i brevene.

Store pengepremier i vente, bare du oppgir kontonummeret ditt.

Bruker Google

Sikkerhetseksperter har tidligere pekt på at vi i Norge er relativt heldige, fordi så få kan språket vårt. Dermed er vi også mindre utsatt for svindel, fordi svindlerne oftest opererer fra andre land.

LES OGSÅ: - Vi har kidnappet babyen din

Heldigvis ser det ikke ut til at oversettelsestjenester som Google Translate ikke hjelper nevneverdig.

Vi kjørte den aktuelle teksten over gjennom Google Translate tilbake til engelsk:

"I have a lucrative business proposal of mutual interest to share with you. It involves transferring a large sum of money. Everything about this transaction should be completed LAWFULLY without incident. I prefer to contact me on my private e-mail address below ([email protected])

I'll give you more information about this operation"

Dette viser hvilket verktøy som ser brukt.

Nå er innholdet tvilsomt uansett, men den lett komiske norsken som kommer ut i den andre enden bør gjøre det rimelig enkelt for norske mottakere å fastslå temmelig kjapt hva for noe visvas de har mottatt.

LES OGSÅ: Derfor blir vi ikke kvitt epost-søpla

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning