Windows 10

10 ting å glede seg til i Windows 10

Det er gode grunner til å oppgradere.

ENDELIG: Windows 10 er lansert. Nå kan alle med Windows 7 og Windows 8.1 oppgradere gratis.
ENDELIG: Windows 10 er lansert. Nå kan alle med Windows 7 og Windows 8.1 oppgradere gratis.
Publisert Oppdatert

Det er alltid en stor begivenhet når Microsoft lanserer ny versjon av operativsystemet som har dominert PC-markedet de siste 20 årene.

Selv om Windows sitt enevelde utfordres av mobil-OS som Android og iOS, er Microsoft fortsatt størst når det gjelder vanlige PC-er. Og i dag blir altså Windows 10 rullet ut i hele 190 land.

Last ned Windows 10 nå

Har du vært med i Microsofts Insider-program har du kunnet laste ned Windows 10 siden i fjor høst (som Technical preview). Insider-medlemmene fikk også tilgang til den ferdige versjonen av Windows 10 allerede forrige uke.

De som har reservert seg for oppgradering fra Windows 7 og Windows 8 skal få muligheten til å installere OS-et via Windows Update. Har du ikke meldt din interesse enda så har du et helt år på deg til å oppgradere.

Er du usikker på om du skal oppgradere? Her er 10 grunner til at du bør installere Windows 10.

1. Det er gratis

Har du Windows 7 eller Windows 8.1 får du også Windows 10.

Den største grunnen til å oppgradere er at Microsoft gir bort Windows 10 gratis til alle som kjører Windows 7 eller Windows 8.1 i dag, altså de aller fleste.

Mange trives nok med Windows 7, men det er tross alt et seks år gammelt OS.

Siden alle enheter som kjører Windows 7 eller Windows 8.1 får lov å installere Windows 10 gratis i løpet av det første året etter lansering, er det få grunner til å la være.

2. Startmenyen selvsagt

Startmenyen er tilbake!

GRATIS: I januar i år annonserte Microsoft at Windows 10 ville bli levert som en gratis oppgradering for alle som hadde Windows 7 eller Windows 8.1 fra før av.
GRATIS: I januar i år annonserte Microsoft at Windows 10 ville bli levert som en gratis oppgradering for alle som hadde Windows 7 eller Windows 8.1 fra før av. Foto: Microsoft

Fjerningen av startmenyen i Windows 8 er nok hovedårsaken til at OS-et ble så mislikt som det ble.

For bortsett fra en klønete håndtering av berøringsgrensesnittet er Windows 8 både et raskt og stabilt operativsystem.

Med Windows 10 har dette irritasjonsmomentet blitt fjernet, eller i alle fall minimert. For programflisene er der fortsatt, men bare som et vedheng til startmenyen som nå er tilbake.

Og skulle du være en av dem som faktisk likte startskjermen i Windows 8, så kan du få tilbake den samme følelsen i Windows 10 ved å maksimere startmenyen til fullskjermmodus.

3. Continuum

Fungerer like bra både på PC og nettbrett.

Continuum er Microsofts løsning for å gjøre Windows 10 like attraktivt for berøringsskjermer som for skrivebordsbrukere.

SAVNET: Mangelen på startmeny var nok det som gjorde at mange ikke likte Windows 8. I Windows 10 er den tilbake igjen.
SAVNET: Mangelen på startmeny var nok det som gjorde at mange ikke likte Windows 8. I Windows 10 er den tilbake igjen.

Windows 10 kan sømløst endre mellom vanlig skrivebordsmodus, og nettbrett-modus som minner mer om Windows 8.

I skrivebordsmodus vil alle programmer og apper oppføre seg som tradisjonelle Windows-programmer. De vil kunne forminskes til små vinduer istedenfor å ta opp hele skjermen.

Så snart du skifter til nettbrettmodus begynner Windows å oppføre seg litt annerledes.

Alle apper og programmer endres til fullskjermvisning og startmenyen fyller hele skjermen, mer slik vi er vant med fra Windows 8. Forskjellen er at et felt til venstre fortsatt vil gi tilgang til de vanlige Start-meny-elementene.

4. Universale apper

Samme app på alle platformer.

Med Windows 10 innfører Microsoft det de kaller universale apper.

Det vil si at utviklere kan lage programmer som er beregnet på å kjøre på alle plattformer, både PC, nettbrett og mobil.

HYBRID: Med Continuum i Windows 10 vil grensesnittet automatisk endre seg alt ettersom om du har tilkoblet mus og tastatur eller ikke.
HYBRID: Med Continuum i Windows 10 vil grensesnittet automatisk endre seg alt ettersom om du har tilkoblet mus og tastatur eller ikke. Foto: Microsoft

Disse vil se og føles ut som vanlige Windows-programmer på en PC, mens de vil oppføre seg mer som en app på en Windows-mobil.

Så snart du kobler mobilen til skjerm og tastatur vil derimot programmet se ut som et vanlig Windows-program igjen.

Det betyr at du skal kunne bruke de samme programmene både på PC, mobil og nettbrett, så lenge utviklerne benytter seg av muligheten.

Microsoft har allerede laget Office-pakken som universale apper.

5. Edge

Ny lettere og raskere nettleser.

Det virker som om Microsoft har gitt opp å forbedre ryktet til Internet Explorer.

IE vil fortsatt følge med i Windows 10, men standard nettleser vil være splitter nye Edge. Det er en mer minimalistisk, lettere og raskere nettleser.

Den har også ha noen fiffige funksjoner, som muligheten til å notere direkte på nettsider.

UNIVERSAL: Excel er et av programmene som er laget som såkalt universal app. Det vil si at opplevelsen skal være ganske lik både på PC, nettbrett og mobil.
UNIVERSAL: Excel er et av programmene som er laget som såkalt universal app. Det vil si at opplevelsen skal være ganske lik både på PC, nettbrett og mobil. Foto: Microsoft

Det gjenstår å se hvor mange som lar seg overbevise nok av Edge til å avstå å installere sin foretrukne nettleser, men førsteinntrykket er lovende.

6. Apper i vindu

Appene har blitt mer håndterlige.

At programmer kjører i fullskjerm i Tablet Mode er en ting. Langt mer gledelig er det at vanlige apper nå kan kjøre i vinduer i vanlig modus.

Apper ble innført med Windows 8 og var ment og forene mobil og PC-verdenen.

Problemet var bare at disse appene bare kunne kjøres i fullskjerm. Det føltes som et skritt bakover å ikke kunne arbeide med flere apper synlig på skrivebordet på en gang.

I Windows 10 er dette heldigvis endret på, og det er like enkelt å forholde seg til en app som til et hvilket som helst annet program.

7. Flere skrivebord

ARVTAKER: Blir Edge mer populær enn Internet Explorer? Microsoft håper i alle fall det.
ARVTAKER: Blir Edge mer populær enn Internet Explorer? Microsoft håper i alle fall det.

Nå kan du fordele programmene på flere skrivebord.

Windows følger etter OSX og Linux og gir deg muligheten til å bruke flere skrivebord. Det kan fort være praktisk om du holder på med flere forskjellige prosjekter samtidig, eller bare liker å holde det litt ryddig.

Med en ny Task View-knapp på oppgavelinjen kan du legge til flere skrivebord like enkelt som du legger til flere startskjermer på mobilen din.

Oppgavelinjen vil vise akkurat de samme programmene på alle skrivebordene, men om du henter opp et program vil det automatisk vises på skrivebordet du står på.

Bruker du berøringsskjerm vil et sveip inn fra venstresiden gi deg muligheten til å velge mellom de forskjellige skrivebordene dine.

8. Xbox integrasjon

Xbox One og Windows 10 skal fungere godt sammen.

VINDUS-APPER: I Windows 8 kunne apper fra Windows Store bare kjøres i fullskjerm. I Windows 10 oppfører de seg mer som vanlige programmer og kan kjøres i vinduer.
VINDUS-APPER: I Windows 8 kunne apper fra Windows Store bare kjøres i fullskjerm. I Windows 10 oppfører de seg mer som vanlige programmer og kan kjøres i vinduer.

Det er ikke rart at Microsoft vil gi spesielle fordeler til sin egen spillkonsoll Xbox One i Windows 10. Xbox One skal få tilgang til såkalte universale apper.

Word, Excel og PowerPoint vil komme som universale apps, og også en ny fotoapp, musikkapp og kartapp.

Det skal også bli mulig å spille multiplayerspill mellom Xbox og Windows. Du kan altså spille sammen med kameraten din selv om bare en av dere har Xbox One, og den andre sitter på en Windows 10-PC.

I tillegg skal du kunne streame spill fra Xbox One til et Windows 10-nettbrett. Dermed kan du spille Xbox One ute i hagen om du skulle ønske det.

9. Klipp og lim kommandoer

Enklere klipp-og-lim i kommandovinduet.

En av de mer nerdete forbedringene er muligheten for klipp-og-lim direkte i komandolinjevinduet.

PRODUKTIVITET: Det kan være praktisk å fordele programmene på flere skrivebord.
PRODUKTIVITET: Det kan være praktisk å fordele programmene på flere skrivebord.

De som har brukt kommandolinjen i Windows vet at for å lime inn en kommando i komandolinjevinduet, så må du først høyreklikke med musen i vinduet framfor å bare kunne bruke tastekombinasjonen CTRL+C.

Med Windows 10 er dette endelig mulig, noe som burde spare de mer avanserte Windows-brukerne noen sekunder.

I tillegg har kommandolinjen fått noen eksperimentelle funksjoner. Blant annet kan du gjøre vinduet delvis gjennomsiktig om du ønsker.

10. Cortana

Stemmestyring, men foreløpig bare på engelsk.

Microsofts stemmestyring, Cortana, kommer til alle Windows 10-enheter, men foreløpig ikke på norsk. Du kan likevel aktivere Cortana om du velger Engelsk språk (USA).

Cortana gjør det mulig å styre PC-en ved hjelp av stemmekommandoer, noe som gjør sidestiller Windows 10 med mobile OS som Android og iOS  som også har stemmestyring gjennom henholdsvis Google Now og Siri.

SPILL: Windows 10 og Xbox One skal snakke godt sammen. Om utviklerne tillater det kan man spille og streame mellom Xbox og Windows 10.
SPILL: Windows 10 og Xbox One skal snakke godt sammen. Om utviklerne tillater det kan man spille og streame mellom Xbox og Windows 10.
BEDRE KOMMANDOLINJE: Til glede for alle som liker å skrive inn en kommando i ny og ne så får kommandolinjen noen flere muligheter i Windows 10.
BEDRE KOMMANDOLINJE: Til glede for alle som liker å skrive inn en kommando i ny og ne så får kommandolinjen noen flere muligheter i Windows 10.
DIGITAL ASSISTENT: Cortana er Microsofts stemmestyringsprogramvare. Den er allerede tatt i bruk på Windows Phone 8, og følger også med Windows 10. Vil du helst prate norsk med PC-en din må du likevel smøre deg med tålmodighet.
DIGITAL ASSISTENT: Cortana er Microsofts stemmestyringsprogramvare. Den er allerede tatt i bruk på Windows Phone 8, og følger også med Windows 10. Vil du helst prate norsk med PC-en din må du likevel smøre deg med tålmodighet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning