ASRock Vision 3D 252B

Den perfekte stue-PC

ASRock Vision 3D er en super stue-PC, men den koster skjorta.

PERFEKT: Asrock Vision 3D er en nesten perfekt stue-PC. Den solide prisen gjør at PC-en burde vært utstyrt med en SSD fremfor en tradisjonell harddisk.
PERFEKT: Asrock Vision 3D er en nesten perfekt stue-PC. Den solide prisen gjør at PC-en burde vært utstyrt med en SSD fremfor en tradisjonell harddisk. Foto: Tron Høgvold, HjemmePC
Publisert Oppdatert

Kjappere prosessor, oppgradert grafikk og mer minne er nyhetene på denne modellen kontra den vi testet i mars i fjor.

Navnet er fremdeles Vision 3D, og kabinettet er akkurat det samme. Vi synes dette er det peneste kabinettet av ASRocks mini-PC-modeller, men vi heller nok mot at den hvite varianten vi testet i fjor var hakket penere enn dette svarte. Velg det du liker best selv - begge fargevarianter er tilgjengelige.

ASRock har oppgradert til andre generasjon Core-prosessor, og også puttet inn en I5-prosessor på 2,5 GHz. Den forrige Vision 3D vi testet hadde første generasjon Core i3, på 3,4 GHz. Forskjellen er ikke så stor, og strømforbruket er det samme, men i5-prosessoren denne gangen har et turbomodus på opptil 3,2 GHz som gir ekstra guffe når du trenger det. Raskere og mer RAM enn på forgjengeren gjør også sitt til å løfte ytelsen.

Brikkesettet, Intel HM65, støtter dessuten SATA III og 6 Gbps. Dette er imidlertid ikke utnyttet, siden det sitter en helt vanlig roterende harddisk under panseret. Vi hadde gjerne sett en rask SSD i stedet - det hadde fått Vision 3D til å fly!

3D-gimmick

Det med 3D er egentlig en gimmick. For at en PC skal støtte Nvidia 3D Vision, kreves nemlig bare et kompatibelt Nvidia-skjermkort. Kanskje har du en akkurat like 3D-kapabel PC hjemme. For å faktisk få 3D, må du ha en 3D-skjerm som kan synkronisere med Nvidias 3D Vision-briller, og selvfølgelig brillene.

For å se 3D Blu-ray, trenger du også en BD-ROM og en programvare som støtter 3D Blu-ray. Det har naturligvis ASRock Vision 3D, og med i esken følger Cyberlink PowerDVD 10 (vi synes kanskje de burde spandert på seg å legge ved PowerDVD 11 i stedet).

Ikke noe OS

Spesifikasjoner

Prosessor: Intel Core i5 2520M

RAM: 8 GB (2 x 4 GB)

Harddisk: 750 GB, 7.200 RPM

ODD: BD-leser, DVD-brenner

HDMI: 1.4a

USB 3.0: 4 stk

USB 2.0: 4 stk

eSATA: 1 stk

WLAN: 802.11 b/g/n

Ethernet: Gigabit

Maskinen kommer uten noen form for operativsystem. Det må du sørge for selv. Noen butikker selger imidlertid ferdiginstallerte maskiner mot pristillegg. Vi installerte Windows 7 Home Premium 64-bit.

På CD-en som følger med ligger det både nyttige og unyttige verktøy i tillegg til Windows-drivere. Her vil vi gjerne trekke fram ASRocks oppstartsbooster. Dette er et program som lagrer en «ren» Windows-oppstart i RAM eller på harddisk.

Lagrer du i RAM, som er den raskeste varianten, må du selvsagt ha maskinen tilkoblet strøm, men til gjengjeld er da maskinen klar på sekunder når du velger å slå den på.

Ulempen med dette verktøyet er at maskinen tar en restart hver gang du skrur den av - for å laste inn denne «rene» oppstarten som skal lagres. Likevel en svært nyttig funksjon for en stue-PC som du gjerne vil at skal være like rask å få på som en BD-spiller.

Fjernkontrollen som følger med fungerer utmerket med Windows Media Center, men kan heldigvis også brukes med medieløsninger som Boxee, Plex og XBMC (som vi etter hvert har begynt å foretrekke fremfor Windows Media Center).

Alt du trenger

Det er svært lite å sette fingeren på her rent tilkoblingsmessig. Det er totalt fire USB 2.0-kontakter og fire USB 3.0-kontakter.

Testresultater

3DMark Vantage: P4499

PCMark Vantage: 8481

- Memories: 5532

- TV and Movies: 4924

- Gaming: 6997

- Music: 8134

- Communications: 11113

- Productivity: 7178

- HDD: 5215

X264 1 pass: 59,23 FPS

X264 2 pass: 15,66 FPS

Windows opplevelsesindeks: 5,9

Det er HDMI 1.4, Dual-Link DVI og eSATA, det er flust med analoge lydutganger og en optisk digitallydutgang. Det er også minnekortleser for SDHC, MMC og Memory Stick. Det eneste som ikke er på plass er FireWire og CF-kortleser, så de fleste har det de trenger.

Maskinen er basert på mobilteknologi, og den yter da også på linje med en laptop med samme spesifikasjoner. Ytelsen er mer enn nok for stue- og mediebruk, men samtidig kraftig nok for mange til å fungere som en stasjonær PC.

Støynivået er lavt, men maskinen er ikke musestille. På avstand, med en film i gang, er den dog ikke hørbar i det hele tatt.

Alt i alt er dette en av de råeste ferdig-PC-en du kan kjøpe til stuebruk. Men prisen er høy, og vær oppmerksom på at du kan bygge kraftigere og rimeligere selv, om enn ikke like smått og stilig.

Les også:

Endelig en dokkinghøyttaler for Android-mobiler

Perfekt PC for kjøkkenet

Se DVD og Blu-ray på din iPad - slik gjør du det

Syv gode grunner for å kjøpe ny mobil

KONTAKTER: ASRock Vision 3D har det du trenger av tilkoblingsmuligheter.
KONTAKTER: ASRock Vision 3D har det du trenger av tilkoblingsmuligheter. Foto: Tron Høgvold, HjemmePC

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning