Tips til bedre trådløst nettverk

Unngå disse nettverkstabbene

Babycall, mikrobølgeovn og naboens nettverk kan være en av årsakene til at ditt nettverk oppfører seg rart. Her er åtte klassiske «nettverkstabber».

NETTVERK: Det er mye som kan ødelegge for ditt trådløse nettverk.
NETTVERK: Det er mye som kan ødelegge for ditt trådløse nettverk. Foto: Illustrasjon/HjemmePC
Publisert Oppdatert

De fleste av oss opplever problemer med det trådløse nettverket. Det kan være at nettet er uforståelig tregt, det faller ut med ujevne mellomrom eller du har problemer med dekningen.

Noen ganger er forklaringen enkel, mens andre ganger kan det være vanskelig å forstå hvorfor nettverket plutselig ikke virker.

I denne guiden lister vi opp noen klassiske feil/problemer mange opplever med sine trådløse nettverk.

Ofte er det små justeringer som skiller god og stabil nettverksdekning fra et nettverk som oppleves som ustabilt og tregt.

Her følger åtte klassiske feil og tabber man gjør med det trådløse nettverket.

Opp og fram!

Ruteren skal ikke gjemmes bak et skap.

Den vanligste tabben de fleste av oss gjør med ruteren, er å begrave den i et skap eller gjemme den bak stereobenken.

Ruteren trives best om den får stå fritt og gjerne litt høyt, slik at den har færrest mulige hindringer. Tenk også på hvilke vegger du har rundt ruteren din.

Står ruteren din inne på et rom som har betongvegger, kan det lønne seg å flytte den til stua, gangen eller et annet rom. Gjerne et rom som ligger på et sentralt sted i forhold til der du ofte bruker nettbrett/mobil/PC – gjerne med klare «siktelinjer» fra ruteren og fram til der du bruker de trådløse enhetene.

Trådløse forstyrrelser

Stopper ruteren hver gang du bruker mikrobølgovnen?

OPP OG FREM: Ikke gjem ruteren din under og bak et skap.
OPP OG FREM: Ikke gjem ruteren din under og bak et skap. Foto: Hallvard Lunde

En trådløs ruter jobber på 2,4 GHz frekvensbåndet. Det gjør også en del andre apprater du har i huset ditt, som mikrobølgeovnen, enkelte analoge babycaller, trådløse telefoner og selvsagt andre trådløse rutere.

En babycall kan ha stor rekkevidde, så om ruteren din plutselig stopper å virke, kan det være at naboen har tatt i bruk babycallen sin. Vi har selv opplevd at både en babycall og mikrobølgeovnen har stoppet det trådløse nettet vårt.

Løsningen er ofte å endre WiFi-kanal eller forsøke å bruke 5 GHz-nettet om du har en ruter som støtter det. I tillegg bør du ikke la ruteren stå i nærheten av andre trådløse produkter.

WiFi Analyzer

Unngå trafikkerte kanaler

Ruteren din har normalt 11 eller 13 kanaler å velge mellom når den snakker med en trådløs enhet. Nyere rutere har som regel en løsning som automatisk velger den beste kanalen, men det er ikke alltid det virker. Dersom alle nettverkene rundt deg bruker den samme kanalen, så se om du kan bytte til en kanal som er mindre «befolket».

PROBLEMBARN: En babycall kan faktisk sette ditt trådløse nettverk ut av spill.
PROBLEMBARN: En babycall kan faktisk sette ditt trådløse nettverk ut av spill. Foto: Produsent

Du kan lese en guide på hvordan du endrer WiFi-kanal på ruteren din. I praksis bør du foretrekke kanal 1, 6 eller 11, fordi de andre kanalene overlapper med hverandre.

Har du en Android-mobil kan du bruke en app, som WiFi Analyzer, for å se hvilke kanaler nettene rundt deg bruker.

Passord?

Hva var passordet til ruteren min igjen?

Har du glemt passordet til ruteren din eller, kanskje enda verre, du bruker standardpassordet fra da ruteren var ny?

Da er det på tide å skifte passord. Bruker du standardpassordet og naboen gjør det samme på sin ruter, kan naboen styre din ruter og vice versa.

SKIFT KANAL: Har du mange nettverk rund det bør du velge en kanal som er lite brukt.
SKIFT KANAL: Har du mange nettverk rund det bør du velge en kanal som er lite brukt. Foto: HjemmePC

Husker du ikke passordet for å komme inn på ruteroppsettet? Hold inne resettknappen i cirka 10 sekunder og ruteren starter på nytt. Nå kan du bruker standardpassordet for å logge deg på. Standardpassordet står i bruksanvisningen, som du som regel finner på nett (så finn det før du starter denne operasjonen).

Døde nettverkspunkter?

Mangler yndlingsplassen din nettverksdekning? Sjekk hvor god nettverksdekning du egentlig har.

Har du områder i huset ditt som ikke har trådløs dekning, kan du avsløre disse «dødpunktene» med programmet Ekhau Heatmapper. Her kan du også legge inn en tegning av huset ditt, slik at du relativt nøyaktig kan finne ut hvor disse dødpunktene befinner seg. Ekhau Heatmapper er fin å bruke for å kunne analyser om det har skjedd uønskede endringer i nettverksdekningen din, om endringer du gjør med ruteren din har effekt og ikke minst kunne dokumentere at en ny ruter gjør en langt bedre jobb enn en gammel.

Eldgammel ruter?

Er ruteren din mer enn 5-6 år bør du vurdere å kjøpe en ny.

Før du klager for mye over at ruteren din er treg, bør du kanskje forsøke å huske hvor gammel den er. Er den mer enn 5–6 år gammel, bør du vurdere å bytte den ut.

GLEMT PASSORD: Har du glemt passordet på ruteren din, kan du resette den og logge på med standardpassordet.
GLEMT PASSORD: Har du glemt passordet på ruteren din, kan du resette den og logge på med standardpassordet.

Lurer du på hva du skal se etter, så les vår kjøpeguide til rutere her.

Nye rutere er laget for å tåle mer trafikk og kan levere langt større hastigheter. En ny ruter har også to bånd, slik at du kan bruke 5 GHz-nettet til enheter som trenger mye båndbredde. Bare husk at rekkevidden på 5 GHz-nettet ikke er like bra som den 2,4 GHz-nettet leverer.

En ny ruter var blant triksene da vi hjalp denne familien med bedre trådløsdekning i hele huset.

Gammel ruter, nytt håp

DØDPUNKTER: Du kan bruke et program for å finne områder i huset ditt som har dårlig nettverksdekning.
DØDPUNKTER: Du kan bruke et program for å finne områder i huset ditt som har dårlig nettverksdekning. Foto: HjemmePC

En gammel ruter kan reddes - om du er litt teknisk anlagt.

Ønsker du ikke å bruke penger på en ny ruter – eller du har en nyere ruter som ikke fungerer optimalt. Sjekk om det finnes en firmwareoppdatering for din ruter. Gå til produsentens hjemmeside og let på support-sidene. Ofte kan en firmwareoppgradering løse kjente problemer, og i noen tilfeller kan du få nye funksjoner via en oppdatering av ruterens programvare. Dersom ikke produsenten har noe å by på, kan du eventuelt sjekke om du kan bruke den uavhengige ruterprogramvaren DD-WRT. Sjekk ut http://www.dd-wrt.com/.

Forleng nettverket

Visste du at du kan forlenge rekkevidden av ditt trådløse nettverk?

Har du et stort hus eller spesielt vanskelige WiFi-forhold, kan en ekstender være en god løsning. Her bør du primært forsøke å sette opp en vanlig ruter som et ekstra aksesspunkt. Har du mulighet så bør det gå en kabel fra hovedruteren til dette aksesspunktet. Hvis ikke det går, kan du sette opp en ekstra ruter som et trådløst aksesspunkt. I tillegg finnes det en rekke «extendere» som kan forlenge rekkevidden på nettverket ditt.

Vi testet tre nettverksforlengere tidligere i år.

GAMMEL: Er ruteren din mer enn fem år gammel? Da bør du vurdere å kjøpe en ny.
GAMMEL: Er ruteren din mer enn fem år gammel? Da bør du vurdere å kjøpe en ny. Foto: HjemmePC
NY RUTER: Du kan forsøke å oppgradere en gammel ruter med ny programvare. dd-wrt.com er en mye brukt programvare.
NY RUTER: Du kan forsøke å oppgradere en gammel ruter med ny programvare. dd-wrt.com er en mye brukt programvare. Foto: Skjermbilde.
FORLENGER: Det finnes brukbare løsninger om du ønsker å forlenge nettverket ditt.
FORLENGER: Det finnes brukbare løsninger om du ønsker å forlenge nettverket ditt. Foto: Produsent

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning