10 kule ting fra IFA

Årets kuleste IFA-produkter

OLED-TV, kamera med mobil og gjennomsiktige skjermer er bare noen av de kule tingene som ble vist fram på IFA-messen i Berlin. Vi har plukket ut noen av de mest spennende nyhetene.

NYHETER: Det ble vist fram mye spennende på årets IFA-messe i Berlin.
NYHETER: Det ble vist fram mye spennende på årets IFA-messe i Berlin.
Publisert Oppdatert

Hvert år samles teknologiprodusentene i Berlin på IFA-messen for å vise fram sine nyeste og mest innovative produkter.

Dette er stedet man kan få et glimt av hva de forskjellige produsentene har å by på framover.

I år varer messen fra 30. august til 5. september.

Allerede har det blitt vist fram veldig mye spennende i Berlin, selv om noe av det også har gjort sin debutt på andre messer.

Vi har samlet sammen et knippe av de kuleste nyhetene vi har fått fra IFA så langt.

4K-TV-er fra LG og Sony

SUPEROPPLØSNING: Både LG og Sony hevdet å lansere markedt største TV-er med såkalt 4K-oppløsning. Det betyr 3840 x 2160 piksler, eller ca. 4 ganger så mange piksler som en TV med full HD-oppløsning har. 
Både Sony Bravia KD-84X9005 og LG 84LM960V er 84 tommer store.
Mens Sony unngår å si noe om pris og tilgjengelighet vil LG 84LM960V være i salg i løpet av oktober til den nette pris av 130.000 kroner.
SUPEROPPLØSNING: Både LG og Sony hevdet å lansere markedt største TV-er med såkalt 4K-oppløsning. Det betyr 3840 x 2160 piksler, eller ca. 4 ganger så mange piksler som en TV med full HD-oppløsning har. Både Sony Bravia KD-84X9005 og LG 84LM960V er 84 tommer store. Mens Sony unngår å si noe om pris og tilgjengelighet vil LG 84LM960V være i salg i løpet av oktober til den nette pris av 130.000 kroner.

55 tommer OLED-TV fra Samsung

Sony Personal 3D Viewer

ENDELIG: Det er mange som har ventet på skikkelige OLED-TV-er, og nå har Samsung vist fram en 55-tommer stor variant.
OLED er fremtidens TV-teknologi som er ventet å ta over for LCD og plasma, men foreløpig har de vært for dyre å lage. Dyr blir nok også ES9500, som TV-en heter. Prisen vil lande på rundt 60.000 kroner når TV-en havner i butikk over nyttår engang.
ENDELIG: Det er mange som har ventet på skikkelige OLED-TV-er, og nå har Samsung vist fram en 55-tommer stor variant. OLED er fremtidens TV-teknologi som er ventet å ta over for LCD og plasma, men foreløpig har de vært for dyre å lage. Dyr blir nok også ES9500, som TV-en heter. Prisen vil lande på rundt 60.000 kroner når TV-en havner i butikk over nyttår engang. Foto: Samsung

Kamera med mobiltelefon

Rå spill-PC for overklokkere

PERSONLIG 3D: Hvorfor kjøpe projektor når du kan feste din personlige storskjerm fast i panna.
Sony Personal 3D Viewer er oppgradert,  og HMZ-T2 har blitt lettere og mer behagelig enn forgjengeren. Den består av to små skjermer som sammen kan skape en overbevisende 3D-effekt enten du spiller eller ser på film.
Prisen vil ligge på 8.200 kroner når den kommer i salg i desember.
PERSONLIG 3D: Hvorfor kjøpe projektor når du kan feste din personlige storskjerm fast i panna. Sony Personal 3D Viewer er oppgradert, og HMZ-T2 har blitt lettere og mer behagelig enn forgjengeren. Den består av to små skjermer som sammen kan skape en overbevisende 3D-effekt enten du spiller eller ser på film. Prisen vil ligge på 8.200 kroner når den kommer i salg i desember. Foto: Sony

Kjempemobilen har blitt større

Rammeløs TV fra Philips

TELEFONKAMERA: Samsung Galaxy Camera er ikke en kameramobil, men et kamera med mobilfunksjon. Her får du Android 4.1 på en 4,8 tommer stor skjerm. Kameraet har 16 megapikslers oppløsning og 21x zoom. Nikon lanserte sitt eget Android-kamera, Coolpix S800c, rett før IFA, men da uten mobilfunksjonalitet.
Prisen for Samsung Galaxy Camera vil ligge på 4500 kroner og det er i salg fra oktober.
TELEFONKAMERA: Samsung Galaxy Camera er ikke en kameramobil, men et kamera med mobilfunksjon. Her får du Android 4.1 på en 4,8 tommer stor skjerm. Kameraet har 16 megapikslers oppløsning og 21x zoom. Nikon lanserte sitt eget Android-kamera, Coolpix S800c, rett før IFA, men da uten mobilfunksjonalitet. Prisen for Samsung Galaxy Camera vil ligge på 4500 kroner og det er i salg fra oktober. Foto: Samsung

Windows Phone 8 mobil

Sony med nytt nettbrett

SPILL-PC: Enda en kraftig spill-PC virker kanskje ikke som en veldig spennende nyhet, men Asus ROG TYTAN CG8890 har noen unike egenskaper. PC-en er bygget for overklokking. Med et trykk på en knapp felles sidene ut og alle viftene setter i gang jobben med å holde tempraturen nede. Selve hardwaren består blant annet av 16 GB RAM, en vannkjølt 3,3 GHz Intel Core i7-3960X-prosessor og skjermkortet Nvidia GeForce GTX 690.
Pris og tilgjengelighet er foreløpig ikke kjent.
SPILL-PC: Enda en kraftig spill-PC virker kanskje ikke som en veldig spennende nyhet, men Asus ROG TYTAN CG8890 har noen unike egenskaper. PC-en er bygget for overklokking. Med et trykk på en knapp felles sidene ut og alle viftene setter i gang jobben med å holde tempraturen nede. Selve hardwaren består blant annet av 16 GB RAM, en vannkjølt 3,3 GHz Intel Core i7-3960X-prosessor og skjermkortet Nvidia GeForce GTX 690. Pris og tilgjengelighet er foreløpig ikke kjent. Foto: Asus

Gjennomsiktig skjerm

GIGANTMOBIL: Det er mange som har ventet på Samsung Galaxy Note II. Hva skal man med nettbrett når man har en mobil med 5,5 tommer stor skjerm. Skjermen har fortsatt HD-oppløsning med 1280 x 720 piksler. Med den medfølgende pennen kan du skrible notater som om det var en skriveblokk du satt med.
Galaxy Note II er i salg fra oktober med en prislapp på ca. 5000 kr.
GIGANTMOBIL: Det er mange som har ventet på Samsung Galaxy Note II. Hva skal man med nettbrett når man har en mobil med 5,5 tommer stor skjerm. Skjermen har fortsatt HD-oppløsning med 1280 x 720 piksler. Med den medfølgende pennen kan du skrible notater som om det var en skriveblokk du satt med. Galaxy Note II er i salg fra oktober med en prislapp på ca. 5000 kr. Foto: Samsung
RAMMELØS: Hvorfor må TV-en ha en stor, sort ramme rundt TV-bildet? Philips fjernet like godt rammen i sin nye PFL6900 serie. De har i alle fall redusert den ned til en tykkelse på 1,2 mm.
TV-ene kommer i størrelser på 47- og 42 tommer. Det er selvsagt 3D-klare og har Smart-TV-funksjonalitet.
TV-ene skal være tilgjengelig umiddelbart.
RAMMELØS: Hvorfor må TV-en ha en stor, sort ramme rundt TV-bildet? Philips fjernet like godt rammen i sin nye PFL6900 serie. De har i alle fall redusert den ned til en tykkelse på 1,2 mm. TV-ene kommer i størrelser på 47- og 42 tommer. Det er selvsagt 3D-klare og har Smart-TV-funksjonalitet. TV-ene skal være tilgjengelig umiddelbart. Foto: Philips
WINDOWS PHONE 8: Samsung ATiV S blir Samsungs første Windows Phone 8 mobil. Denne har en 4,8 tommer stor AMOLED-skjerm og er bare 8,7 mm tykk.
Prisen vil ligge på 4500 kroner når den kommer i salg i november.
WINDOWS PHONE 8: Samsung ATiV S blir Samsungs første Windows Phone 8 mobil. Denne har en 4,8 tommer stor AMOLED-skjerm og er bare 8,7 mm tykk. Prisen vil ligge på 4500 kroner når den kommer i salg i november. Foto: Produsent
TYNNERE: Sony Xperia Tablet S er oppfølgeren til Tablet S som kom i fjor. Xperia Tablet S er tynnere enn forgjengeren, og er laget i et vannavstøtende matrialet slik at det ikke er krise om brettet blir litt vått.
Ellers kan brettet fungere som universalfjernkontroll med makrofunksjoner. Nyttig er det og at det kan opprettes flere profiler slik at brettet kan brukes av flere.
Prisen strekker seg fra 3300 kroner for wi-fi-versjonen med 16 GB lagring, til 5800 kroner for 3G-versjonen med 64 GB lagring. 
Brettet skal være i salg i løpet av september.
TYNNERE: Sony Xperia Tablet S er oppfølgeren til Tablet S som kom i fjor. Xperia Tablet S er tynnere enn forgjengeren, og er laget i et vannavstøtende matrialet slik at det ikke er krise om brettet blir litt vått. Ellers kan brettet fungere som universalfjernkontroll med makrofunksjoner. Nyttig er det og at det kan opprettes flere profiler slik at brettet kan brukes av flere. Prisen strekker seg fra 3300 kroner for wi-fi-versjonen med 16 GB lagring, til 5800 kroner for 3G-versjonen med 64 GB lagring. Brettet skal være i salg i løpet av september. Foto: Sony
GJENNOMSIKTIG SKJERM: Samsung NL22B er ikke akkurat beregnet på forbrukere, men tøff er den likevel. Det er et monter med en gjennomsiktig skjerm i front. Slik kan demonstrasjonsvideoer og annen info enkelt vises samtidig som man kan se selve produktet bak skjermen. Prislappen er på intet mindre enn 25.400 kroner.
GJENNOMSIKTIG SKJERM: Samsung NL22B er ikke akkurat beregnet på forbrukere, men tøff er den likevel. Det er et monter med en gjennomsiktig skjerm i front. Slik kan demonstrasjonsvideoer og annen info enkelt vises samtidig som man kan se selve produktet bak skjermen. Prislappen er på intet mindre enn 25.400 kroner. Foto: Samsung

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning