Internett

Å flytte hit ble et mareritt - og årsaken er ikke til å tro

Nærmest døgnet rundt dukket det opp sinte folk og politi på døra.

Paret hadde noj ikke regnet med mye besøk da de flyttet til denne gården midt i ingenmannsland. Overraskelsen var derfor stor når politiet og sinte etterforskere dukket opp på døren til alle døgnets tider med de mest utrolige anklager.
Paret hadde noj ikke regnet med mye besøk da de flyttet til denne gården midt i ingenmannsland. Overraskelsen var derfor stor når politiet og sinte etterforskere dukket opp på døren til alle døgnets tider med de mest utrolige anklager. Foto: (Google Maps)
Publisert

I 2011 flyttet et par inn på en gård i Butler County i delstaten Kansas, i det som er nærmest definisjonen av «the middle of nowhere».

En skulle da tro at de fikk være i fred, men den gang ei.

Les også: Det ser rart ut, men dette er internetts verdenskart

Raskt opplevde de at politi og sinte folk dukket opp på gården til alle døgnets tider med til dels svært alvorlige anklager mot paret. Truslene begynte også å hagle fra forskjellige svindelofre.

Gården ligger svært avsidesliggende til.
Gården ligger svært avsidesliggende til. Foto: (Google Maps)

Anklages for alt mulig

De ble blant annet anklaget for å holde kvinner fanget for å lage pornofilmer. Det var anklager om stjålne biler, skattesvindel og Bitcoin-svindel. De ble anklaget for å stjele kredittkortinformasjon, og noen ganger skulle nødetatene stoppe selvmord som de trodde var i ferd med å skje på gården..

Privatetterforskere dukket opp for å undersøke forskjellige former for kriminalitet, de ble anklaget for å hacke kontoer på sosiale medier, for å drive ulovlige innsamlingsaksjoner og masse annet.

De burde kanskje arresteres, tenker du? Greia er at de er uskyldig i alle anklager.

Les også: Hvorfor gir trenings-appen deg forskjellig resultat hver gang?

Ukjent nettselskap skyld i problemene

Problemene til paret kom som en følge av en tjeneste som nettselskapet MaxMind utvikler: De prøver å spore en IP-adresse tilbake til en faktisk fysisk adresse.

En tjeneste av denne typen er noe politiet synes er praktisk når de får utlevert IP-adresser fra kriminelle fra for eksempel Google og Facebook. Ifølge selskapet har de rundt 5000 forskjellige bedriftskunder som lager tjenester basert på kartinformasjonen de har.

Men selskapet hadde gjort en tabbe: Tjenesten tar utgangspunkt i en «standardlokasjon» som er nesten det geografiske midtpunktet i USA - nærmere bestemt 38.000,-97.000. Dette var en avrunding i forhold til det faktiske midtpunktet.

Det geografiske midtpunktet av USA er et greit sted å ha som utgangspunkt når du lager en karttjeneste.
Det geografiske midtpunktet av USA er et greit sted å ha som utgangspunkt når du lager en karttjeneste. Foto: (Google Maps)

Problemet er at hver gang tjenesten ikke klarer å finne den faktiske adressen til en IP-adresse, viser tjenesten bare frem standardlokasjonen - og det er tilfeldigvis gården midt ute i ingenmannsland.

1 av 7 treff går til gården

Og resultatet er at rundt 600 millioner IP-adresser - rundt 14 prosent av alle verdens IP-adresser - gir parets gård som lokasjon. Dermed dukker politiet og sinte etterforskere til stadighet opp for å etterforske kriminalitet som de ikke har noe som helst med.

Paret har nå gått til søksmål mot tjenesten etter at nettstedet Fusion oppdaget hvorfor de hadde så store problemer. De ber om 75.000 dollar i erstatning og at feilen rettes opp.

Ifølge ArsTechnica har nå selskapet rettet feilen, og satt sin standardlokasjon midt ute i et vann i nærheten. Men fordi oppdatering av kartdata gjerne ikke blir gjort så ofte, antar man at det kan ta flere år før problemene opphører på gården.

Les også: Har du noen anelse om hva som skjer i løpet av ett minutt?

Denne saken ble første gang publisert 11/08 2016.

Les også