6 av 7 Telenor-kunder mister bredbåndet sitt

Bredbånd er ikke det det en gang var.

I en verden der streaming og nedlasting av store filer er blitt en vane, holder ikke hastigheten på det man før kalte bredbånd.
Publisert

Side3 har tidligere skrevet om at teknologien som satt igang bredbåndsrevolusjonen, og som fortsatt er den mest utbredte i Norge, har møtt veggen.

Bredbånd levert over telefonlinja - ADSL og VDSL - er basert på en teknologi som ikke kan oppgraderes mer. Det 36 prosent av alle norske hjem som benyttet nettopp denne teknologien til internett.

Les også: Norges mest brukte bredbånd er utdatert

Ny definisjon av bredbånd

Men selv om du har en gammel teknologi, så har du vel fortsatt «bredbånd»?

Nei, det amerikanske teletilsynet FCC (Federal Communication Commission) har nå satt strengere krav til hva de mener kan kalles bredbånd.

Denne endringen betyr at 85,9 prosent av bredbåndskundene til Telenor med xDSL ikke lenger kan kalle nettlinjen sin for bredbånd.

FCC mener at kravene til internett har utviklet seg mye de siste årene. Nå er det vanlig at mange i familien er på nett samtidig med både datamaskiner, mobiler og nettbrett - laster vi ned tunge spill og streamer underholdning i både HD og 4K.

Det øker kravene til hastighet på bredbåndet. Det som var godt nok for noen år siden, er ikke godt nok i dag.

ADSL2 (tregt) vs VDSL (raskere)

Har du fast bredbånd gjennom telefonlinjen din, kalles det for  xDSL. Dette er en samlebetegnelse for flere teknologier som fungerer gjennom fastlinjen din, og i dag brukes primært to av disse teknologiene: ADSL2 og VDSL.

Den store majoriteten av kundene har tilgang til ADSL2. Det vil i praksis oppleve hastigheter på rundt 6-20 megabit ned, og rundt en megabit opp - 20/1.

På papiret kan likevel xDSL-kunder får mye høyere hastigheter. Da brukes en videreutvikling kalt VDSL. Telenor melder at 30 prosent av norske hjem i teorien kan få VDSL.

På papiret skryter NextGenTel av maksimale hastigheter opp mot «30-40 megabit» ned og «10-20» megabit opp. Superbredbånd kaller det det. Telenor snakker om hyggelige 50 megabit.

For å få tilgang til denne typen hastigheter må to ting være på plass:

  1. Sentralen du er koblet til må være oppgradert til VDSL2 - noe mange sentraler ikke er.
  2. Du må være så heldig å bo fysisk svært nær sentralen. Hvis ikke blir signalkvaliteten så dårlig at VDSL ikke fungerer.

Litt forenklet er en telefonlinje en fysisk kabel som går i en løkke fra sentralen til Telenor, innom en lang rekke hus og helt tilbake til sentralen. Denne løkken er typisk 2-3 kilometer lang.

Signalene som sendes i denne løkken blir progressivt svakere jo lenger ut på kabelen. Best kvalitet får du i starten, og på slutten av løkken er signalene av svært dårlig kvalitet.

VDSL er svært sensitiv for kvaliteten på signalene, og fungerer bare hvis huset ditt er plassert innen de 500 første meterne av denne løkken, og topphastighetene Telenor og NextGenTel skryter av får du i en enda kortere avstand fra sentralen.

Om du ikke er plassert på de ca. 500 første metrene, vil du som regel bli koblet til med ADSL2 i stedet. Og jo lenger unna sentralen du er, jo tregere blir det.

Ifølge Telenor er det i underkant av 20 prosent av deres xDSL-kunder som har VDSL. Av de som faktisk har VDSL, har færre enn 1 av 4 hastigheter over 25 Mbps.

- Standarden med 4/1 Mbps som vi satt i 2010 er utdatert og utilstrekkelig for å avgjøre om avansert bredbånd rulles ut, skriver FCC i en melding.

FCC har kommet frem til at et en nettlinje må kunne være på minst 25 megabit ned og 3 megabit opp (25/3) for å kunne kvalifisere som bredbånd.

Det er den faktiske hastigheten som avgjør om det er bredbånd - ikke teoretiske hastigheten.

Kraftige reaksjoner

Etter at forslaget ble fremmet i fjor, har nettleverandørene protestert voldsomt. De liker ikke at de dårligste produktene de selger ikke lenger skal kunne kalles bredbånd.

De har hevdet at for mange brukere er det ikke nødvendig med så høye hastigheter, om en bare skal surfe og sjekke epost.

Noen påpeker også at det er vanskelig å finne enkelttjenester som krever mer enn 6-10 Mbps netthastighet.

Disse protestene har ikke fått gehør, og FCC-sjef Tom Wheeler valgte å latterliggjøre argumentene til nettleverandørene rett før de offisielt vedtok de nye reglene. Han var irritert på telegigantenes dobbeltkommunikasjon.

Han plukket frem hver enkelt av de store nettgigantene, og beskrev hvordan de på den ene siden hevdet at 4 Mbps var mer enn raskt nok for bredbånd, og hvordan de på sine nettsider beskrev at betydelige høyere hastigheter var å anbefale for den jevne bruker.

Norge mener ikke noe om hastigheter

I Norge har det ikke vært noen definisjon av hva bredbånd egentlig er. Det nå nedlagte Høikom sa i sin tid at 2 Mbps måtte kunne være en grei definisjon av bredbånd, noe som passet bra med datidens trege ADSL, og siden har ingen tenkt noe mer på det.

Til sammenligning bør en ha minst 6 Mbps for å få god kvalitet på en Netflix-film.

I 2013 mente regjeringen at 90 prosent av innbyggere i Norge har «bredbåndstilknytning», men definisjonen ser ut til å være så vid som internettilkobling av «grunnleggende god kvalitet».

Kraftig økte krav

Da ADSL kom en gang i tiden, var de fleste av oss vant til modem (du husker vel den boksen som lagde de rare lydene?) - eller i beste fall ISDN. På denne tiden var «folkelinjen» fra Telenor på 0,7 megabit per sekund. Det betydde nedlasting av én megabyte tok rundt 12 sekunder - og én MP3-fil tok typisk 30-60 sekunder - 10-15 ganger raskere enn med modem.

Den gangen var det kult. Men i dag ville en slik hastighet fremstå som noe var galt.

Grafen viser en oversikt over teoretisk maksimal nedlastingshastighet på de vanligste bredbåndsteknologiene i dag. Med FCCs nye definisjon er ikke lenger ADSL definert som bredbånd, og heller ikke deler av VDSL.

Du kunne glemme å se på YouTube eller Netflix i noe i nærheten av akseptabel kvalitet - og i en verden der det ikke er uvanlig å laste ned både 10 og 20 GB om gangen hvis man for eksempel skal prøve et spill, blir det håpløst.

Skulle du satt i gang nedlastingen på 20 GB, ville det tatt nær tre døgn. Med en god nettlinje i dag er det gjort på 5-20 minutter.

Hva mener du bør være et minstekrav for bredbånd i dag?