Slik gjør du det

Sikker PC på 1-2-3

Usikker på om PC-en er sikker? Slik blir du sikker.

SIKKER PC: Noen få forholdsregler er alt som skal til for at du kan være rimelig sikker på å ha en trygg PC.
SIKKER PC: Noen få forholdsregler er alt som skal til for at du kan være rimelig sikker på å ha en trygg PC. Foto: iStockphoto/Marc Dietrich
Sist oppdatert

Av og til kan man få inntrykk av at det kan medføre livsfare å surfe på nettet.

Selv om livet ikke er i fare, kan en usikret PC bli infisert av virus, ormer, spionprogramvare eller PC-en din kan bli bruk til uønsket aktivitet.

Angrepet på Dagbladet denne uken ble trolig utført av et såkalt botnett. Et botnett består av et stort antall PC-er som uten eierens viten og vilje brukes for å sende ut kommandoer. En slik kommando kan for eksempel være å belaste en viss nettside så mye at andre ikke får tilgang - eller at serveren rett og slett slutter å virke.

Lett å sikre seg

Den gode nyheten er at det er relativt enkelt å sikre seg slik at mulighetene for å bli skadelidende er små.

De fleste "angrep" utføres nemlig av automatiserte søk og skanninger som leter etter usikrede PC-er. Det betyr at om du har en PC som er sikret har du stor grunn til å føle deg trygg.

Slik gjør du det:

1. Riktig programvare

Antivirus og en brannmur er basisingrediensene i en sikker PC. Mange av oss har tilgang til gratis sikkerhetspakker fra leverandører som Symantec, Trend Micro, Norman eller andre via internettleverandøren vår.

Har du ikke det finnes det mye god og gratis programvare du kan prøve.

En liste med gratis antivirusprogrammer finner du her.

Brannmur er neste skritt på veien til en sikker PC. Har du Windows 7 eller Windows Vista eller en nyere installasjon av Windows XP er brannmurfunksjonen slått på som standard.

Du kan sjekke om du faktisk har en aktiv brannmur med å klikke: Start-> Kontrollpanel -> Sikkerhet og deretter Windows Brannmur.

Sjekk at brannmuren er slått på.

Alternativt kan du finne og laste ned et gratisprogram som gjør samme nytten. Prøv for eksempel ZoneAlarm Free Firewall.

Det tredje du bør gjøre er å installere et program som kan stoppe, finne og oppdage spion- og reklameprogrammer som kan være svært plagsomme i tillegg til å potensielt være skadelige.

På denne listen finner du 20 god og gratis sikkerhetsprogrammer.

Her vil vi spesielt anbefale Spybot Search & Destroy og Ad Aware.

2. Slå på automatiske oppdateringer

Windows Update er en funksjon i Windows som du bør slå på. Det sørger for at du alltid har de seneste oppdateringene til operativsystemet inkludert feilrettinger og tetting av nyoppdagede sikkerhetshull.

Du kan starte Windows Update ved å trykke Start -> Alle Programmer -> Windows Update.

Du bør også sørger for at du mottar automatisk oppdateringer via Windows Update. Det kan du gjøre ved å velge innstillinger" i Windows Update.

3. Oppdater andre programmer

Kjente feil og mangler i andre programmer du har installert på PC-en din kan også være potensielle kilder til problemer. Du bør derfor sørge for at du sjekker at du har de seneste oppdateringene til ditt program.

Ekspertens beste tips

Sikkerhetsekspert i Microsoft, Ole Tom Seierstad, har gitt oss disse tre tipsene for å få best sikkerhet på PC-en:

1) Ha alltid PC-en oppdatert med siste oppdateringer fra dine leverandører - Skru på Microsoft Update og andre automatiske oppdateringer der de finnes (Adobe og Sun Java er på plass). Vi vet at de aller fleste angrep på en brukes PC benytter seg av sikkerhetshull som allerede er fikset av leverandørene. Det er spesielt viktig å oppdatere mer en bare operativsystemet, det vil si også de programmene du kjører som Microsoft Office, Nettlesere, Adobe Flash og Adobe Reader, iTunes og andre musikkprogram. (I fjor var top 9 av 10 angrep på Windows Vista rettet mot programvaren til brukeren, 1 var rettet mot nettleser/operativsystem)

2) Bruk brannmur (Firewall) og Anti-Virus/Anti-spionprogramvare (Microsoft Defender er med i Vista/Win7 og kan lastes ned til Windows XP) - det er like viktig å holde disse oppdatert som all annen programvare.

3) Ikke åpne opp dokumenter og internettkoblinger du får uten først å sjekke om dette faktisk er noe som noen ville sende deg - typisk ormer sprer seg vis for eksempel via e-post eller lynmelinger. En stor trussel i Norge siste år, var falske sikkerhetsprogram som dukker opp i nettleseren din - forteller at du er infisert og ber deg installere (gjerne gratis) et oppdatert antivirus program (som da skjuler ormer/trojanere eller virus) - punkt 1) og 2) vil i de fleste tilfellene beskytte deg her - men noe av det viktigste vi som brukere kan gjøre, er å tenke oss om før vi klikker oss videre. Et annet eksempel er ormen Koobface som benyttes på sosiale nettsteder som Facebook for å spre seg.

En oversikt over hvilke type skadelig programvare vi fant i Norge siste periode finner du på www.microsoft.com/SIR

Enkelte leverandører har funksjoner for automatiske oppdateringer eller varslingsfunksjoner for at nye oppdateringer er tilgjengelige.

Men, siden de færreste av oss har lyst eller tid til å sjekke at alle programmene er oppdatert, kan vi overlate denne jobben til et eget program.

Programmet PSI - Personal Security Inspector - er gratis og sjekker at du har de seneste oppdateringene. Programmet sorterer også på hvor kritiske oppdateringene er.

Du kan lese mer om PSI her.

Har du andre tips? Del dem med oss i kommentarfeltet.

Les også:

Alle batteriladeres mor

De kuleste kjendis-Twitter-trynene

100 nyttige gratisprogram

Hjemmekino - billigere enn du tror

Denne saken ble første gang publisert 12/02 2010, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også