Havets superhelt

Hvithaien er fryktet av mange, men har mange av superheltens egenskaper.

<b>STOR: </b>De aller største hvithaiene kan bli over seks meter lange.
STOR: De aller største hvithaiene kan bli over seks meter lange. Foto: Getty
Sist oppdatert

Hvithaien er på mange måter havets superhelt. Den er stor, sterk, rask, lever lenge og den helbreder seg selv svært raskt. I tillegg ser det ut til at den svært sjelden får kreft. En analyse av haiens arvemateriale gir noen nye forklaringer på haiens unike egenskaper.

En hel generasjon lærte å frykte hvithaien via filmen Haisommer (Jaws), der Steven Spielberg lot en hvithai terrorisere en amerikansk ferieøy. I virkeligheten er det menneskene som terroriserer hvithaien, men det er en annen historie.

<b>TO TONN:</b> En normal hvithai veier i underkant av to tonn.
TO TONN: En normal hvithai veier i underkant av to tonn. Foto: Getty

En voksen hvithai er omtrent like lang som en Ford Focus, men veier noe mer. En normal hvithai veier omtrent 1,9 tonn.

Ifølge en artikkel i Vi Menn (juli 2015), fanget man på Cojima på Cuba i 1945 en hvithai som målte 6,4 meter og veide 3,3 tonn.

LES OGSÅ: Slik fungerer blokkjedeteknologien, som er teknologien bak kryptovalutaer som Bitcoin

Det ligger i genene

Årsaken til hvorfor haien er et «superhelt»-dyr, kan ligge i genene. I et forskningsprosjekt i regi av «Save Our Seas Foundation Shark Research Center» og «Guy Harvey Research Institute» er arvematerialet til hvithaien blitt sekvensert for å få tilgang til den genetiske koden.

Genomet til hvithaien består av 4,63 milliarder par, noe som er 1,5 ganger større enn menneskets genom, skriver LiveScience.

Forskerne fant at arvematerialet til hvithaien inneholdt en mengde gener som har ansvaret for å holde det genetiske materialet stabilt, inkludert gener for DNA-reparasjon og gener som undertrykker svulster. Forskerne fant også små endringer i genrekkefølgen, noe som forskerne foreslår kan være en slags evolusjonistisk finjustering av arvematerialet.

LES OGSÅ: Jegerlegenden Otto Schulz felte 112 elg, men hjemme gikk tamelgen "Hans"

– Man har spekulert i at hvithaien har langt lavere forekomster av kreft enn andre dyr, men det finnes ikke mye reell data som kan bekrefte dette, sier marin-molekylær-forskeren, Dovi Kacev, til LiveScience. Kacev har ikke har vært involvert i den omtalte studien.

Han peker likevel på at mengden av spesielt tilpassede gener som jobber for stabilitet i arvematerialet kan forklare noe av hvithaiens motstandsdyktighet mot kreft.

Heles raskt

En annen ting som forklarer med arvematerialet, er hvithaiens egenskaper når det kommer til raskt å «reparere» skader. Et spesielt gen er oppdaget og dette genet forbindes med egenskaper for rask heling av sår og andre skader.

En ting som arvematerialet ennå ikke har gitt svar på er hvithaiens egenskaper når det kommer til å «lukte» at det er mat i nærheten. Myten vil ha det til at hvithaien på lang avstand kan lukte om det kommer en dråpe blod i vannet. Denne myten har vist seg å ikke stemme, ifølge LiveScience

Nøyaktige hva det er som gir hvithaiens dens gode egenskaper til å «lukte» at det er mat i nærheten, har man ikke funnet ut. Forskerne ventet å finne en stor mengde gener, som er koblet til luktesansen hos andre virveldyr, men hos haien fant man eksepsjonelt få av akkurat disse genene.

Det man fant var en annen type gener, som kan være knyttet hvordan man oppfatter lukt. Disse genene bruker virveldyr normalt ikke å ha mange av, mens det hos haien fantes mange gener av denne typen. Forskerne tror derfor at disse genene kan ha en kobling til haiens gode egenskaper når det kommer til å finne mat.

LES OGSÅ: Polestar 2 blir en direkte konkurrent til Tesla Model 3

Mennesket farligst for haien

Hvithaiens største fiende finnes ikke i havet, men på landjorden.

– Menneskene dreper mange millioner haier hvert år for å lage dumme, falske medisiner, haifinnsuppe og for mange andre teite årsaker, sier evolusjonærbiolog Michael Stanhope til LiveScience. Han håper studiene de har gjennomført kan bidra til at man får større forståelse for den bemerkelsesverdige biologiske tilpasningen til haien og at kanskje man på den måten kan verdsette disse dyrene høyere enn i dag.

Svømmer med haier

I 2013 filmet dykkeren og haieksperten Mauricio Hoyos Padilla det som man antar er en av verdens største hvithaier. Opptaket ble gjort utenfor øya Guadalupe i Mexico, nesten 240 kilometer utenfor Californiahalvøya.

Den gigantiske hvithaien man fanget på film ble antatt å være seks meter lang og ha en alder på minst 50 år.

Deep blue

Tidligere i år ble det tatt noen fantastiske bilder av en gigantisk hvithai som går under betegnelsen «Deep Blue». Det var haientusiasten Ocean Ramsey sammen med dykkerteamet i One Ocean Diving som fikk seg en opplevelse for livet på Hawaii. Selv om Ocean Ramsy dykker med hvithaier over hele verden, så gjorde «Deep Blue» inntrykk.

Den cirka seks meter lange hvithaien svømte opp og gned seg mot båten gjentatte ganger. Store hvithaier er relativt sjeldne på Hawaii, men man har en teori om at gravide hvithaier kommer til området for å spise hval. I nærheten av dykkerne ble det observert en død spermhval som «Deep Blue» forsynte seg av med jevne mellomrom.

GRATIS NYHETSBREV: Meld deg på vårt nyhetsbrev her!

Denne saken ble første gang publisert 01/03 2019, og sist oppdatert 01/03 2019.

Les også