LANGTIDSVARSEL:

Lavtrykk står i kø: Dette tror meteorologen om høstferie-været

– De to neste uken er i hvert fall ikke de ukene det er størst sjanse for bra vær.

LAVTRYKK I KØ: Et bilde tatt i Bismo viser kraftig nedbør. Denne uken er høsten også for alvor i gang på Østlandet, og føstferieværet ser ikke lovende ut, advarer meteorologen.
LAVTRYKK I KØ: Et bilde tatt i Bismo viser kraftig nedbør. Denne uken er høsten også for alvor i gang på Østlandet, og føstferieværet ser ikke lovende ut, advarer meteorologen. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Nord-Norge har virkelig fått kjenne på høstlavtrykkenes vrede de siste dagene.

– Høsten er i full gang, og det har vært storm og orkan på fjelltoppene i Nordland det siste døgnet, sier meteorolog i StormGeo, Olav Krogsæter til klikk.no.

Søkkvåt torsdag

Han forteller at Nordland tirsdag har fått en liten pause fra det verste ruskeværet, men at det fortsatt blåser kuling i Troms og Finnmark.

– Onsdag kan det bli ny storm i Nordland. I tillegg vil et kraftig lavtrykk treffe Sør-Norge og gi store nedbørsmengder med 30-50 mm i hele Sør-Norge på ett døgn torsdag. Det er mye når man snakker om Østlandet.

– Resten av landet har nok tatt det frem for lengst, men nå må også østlendingene finne frem regntøyet, konstaterer Krogsæter.

Meteorologen beskriver vær-regimet vi er inne i som «en stim med høst-lavtrykk».

Det ustabile været er ventet å fortsette i store deler av landet i dagene fremover. Også helgen ser ut til å bli grå de fleste steder.

– Troms og Finnmark er unntaket. De får en pause fra ruskeværet og får best helgevær med opphold og rolige vindforhold, sier han.

Neppe mye finvær

Men hva så med været for høstferien?

Oslo, Viken, Agder, Odda og Svalbard har høstferie allerede neste uke, altså uke 40.

Roar Teigen, som ser på langtidsprognoser i StormGeo, understreker at været er svært ustabilt og at prognosene endrer seg fra dag til dag.

Det som imidlertid er sikkert er at det ikke er noen grunn til å tro på knallvær i høstferien.

– Jeg har ikke tro på at oktober skal bli noen fin høstmåned i år, men det vil selvfølgelig ikke bli regn og ruskevær hele tiden. De to neste uken er i hvert fall ikke de ukene det er størst sjanse for bra vær, sier Teigen til Klikk.no.

Les også: (+) Plutselig svarer ikke piloten. Kursen er mot Narvik. Er det mulig å vekke den bevisstløse piloten i tide?

Høstferie-prognose

Han har følgende prognose for Østlandet uke 40:

– Det er umulig å gi detaljer. Det er veldig lite sannsynlig med mange dager på rad med fint vær. Mest sannsynlig blir det en grå uke på Østlandet neste uke. Men er man heldig kan man få noen hele eller halve dager med oppholdsvær innimellom. Temperaturene vil imidlertid holde seg relativt milde, sier Teigen.

I uke 41 har resten av landet, det vil si Vestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge høstferie.

Heller ikke den uken har man grunn til å håpe på praktvær, mener Teigen.

– Det er veldig lite som tyder på at vi skal få høytrykk og lengre perioder med bra vær da heller. I beste fall blir det en dag eller to innimellom som blir fin. Ellers tyder det på at vi vil få perioder med kuling og regn på kysten – helt klassisk for oktober, avslutter han.

Denne saken ble første gang publisert 22/09 2020, og sist oppdatert 22/09 2020.

Les også