DE BLÅ SIDENE

Pappa forlot oss da vi var små. Etter 20 år ringte han meg

Faren min kuttet all kontakt med meg og min bror da vi var små, men nå vil han plutselig inn i livet mitt igjen.

Pluss ikon
Sist oppdatert

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "De blå sidene" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Det al­ler van­ske­lig­ste jeg har opp­levd i li­vet, var da min egen far kut­tet all kon­takt med meg og lil­le­bro­ren min da jeg var 11 år.

For­eld­re­ne mine had­de da vært skilt i tre år. Vi bod­de hos mam­ma, men var hos pap­pa an­nen­hver helg.

Mam­mas nye kjæ­res­te flyt­tet inn til oss. Magnus var ver­dens snil­les­te og mest om­tenk­som­me mann. Men pap­pa var li­ke­vel best, så jeg gle­det meg all­tid til hel­ge­ne hos ham.

Så møt­te pap­pa Re­na­te. Snart ble de sam­bo­e­re, og de tre barna hen­nes flyt­tet også inn. Nå av­lys­te pap­pa alt sam­vær med oss. Jeg trod­de at han var blitt syk, el­ler kan­skje var det jeg som had­de gjort noe dumt?

Da vi fikk vite at han ikke len­ger øns­ket å være sam­men med oss, brøt jeg ut i gråt. Det ble en tøff tid, for­di jeg len­ge trod­de at det var min skyld.

Mam­ma sa at jeg skul­le fo­ku­se­re på Mag­nus iste­den, for han stil­te i det mins­te opp for oss. Og slik ble det. Mag­nus var der, mens min bio­lo­gis­ke far et­ter bare var et vagt min­ne. Da jeg gif­tet meg for noen år til­ba­ke, var det Mag­nus som før­te meg til al­ters, og han er like glad i mine barn som det mam­ma er.

En ut­strakt hånd

For snart et halvt år si­den tok plut­se­lig fa­ren min kon­takt, over 20 år et­ter at han brøt med oss. Han ring­te en sen kveld og lur­te på om vi kun­ne tref­fes. Han for­tal­te at det var sam­bo­e­ren Re­na­te som pres­set ham til å bry­te kon­tak­ten den gan­gen, for­di hun var sja­lu på for­ti­den hans.

Han had­de levd med dår­lig sam­vit­tig­het si­den, og nå ville han gjer­ne snakke ut.

Han ville tref­fe meg først, og der­et­ter ta kon­takt med bro­ren min, der­for ba han meg om ikke å nev­ne noe hver­ken for mam­ma el­ler for bro­ren min ennå.

Selv­føl­ge­lig var jeg nys­gjer­rig på hvem han var i dag, men jeg syn­tes også at han var frekk, som trod­de at han bare kun­ne valse inn i li­vet mitt igjen helt uten videre.

Man­nen min men­te at jeg bur­de gi ham en sjan­se. «Du kan i det mins­te høre hva han har å si, så kan du vur­de­re vei­en vi­de­re et­ter­på», sa han.

Jeg gikk med på å mø­tes, og jeg kjen­te som­mer­fug­le­ne i ma­gen da jeg trop­pet opp som av­talt på en kafé. Han ga meg en for­sik­tig klem. Vi snak­ket litt om vær og vind, og jeg for­tal­te ham litt fra li­vet mitt og vis­te ham bil­der av bar­ne­bar­na hans.

Les også (+) – Da jeg møtte min manns bror, slo det gnister

Skyld­te på kona

Jeg fikk vite at han og Re­na­te gif­tet seg den gan­gen, men nå var de se­pa­rert. Hun had­de be­dratt ham, og han had­de det tøft. Han om­tal­te hen­nes barn som om de var hans egne, og det re­ager­te jeg på.

I til­legg snak­ket han om Re­na­te i sterkt ne­ga­ti­ve or­de­lag. Han føl­te at han had­de of­ret oss bar­na for hen­nes skyld, og så tak­ket hun ham ved å være utro. Han for­tal­te også hvor sja­lu hun had­de vært gjen­nom hele ek­te­ska­pet de­res.

Mens vi satt og pra­tet, kjen­te jeg at det­te ble helt feil for meg.

Den­ne man­nen som satt hos meg føl­tes frem­med og lite in­ter­es­sant for min del. Og med det i tan­ke­ne, for­tal­te jeg hvor fan­tas­tisk Mag­nus har vært mot oss helt fra vi ble kjent med ham.

Jeg sa rett ut at vi ikke kun­ne ha fått en bedre far enn ham, og jeg la til at han i dag er en til­ste­de­væ­ren­de og en­ga­sjert bes­te­far. Jeg snak­ket med fa­ren min i halv­an­nen time, før jeg unn­skyld­te meg og sa at jeg had­de en an­nen av­ta­le.

Det var in­gen­ting ved hans per­son­lig­het som ap­pel­ler­te til meg, og jeg viss­te at det ville bli van­ske­lig å knyt­te nye bånd et­ter så man­ge år.

Dess­uten føl­tes det feil at han tok kon­takt nå for­di han føl­te seg en­som.

Da jeg kom hjem den kvel­den, skrev jeg det­te ned i et brev til ham. Jeg skrev at det er for sent nå, og at det ble med det­te ene mø­tet. Man høs­ter det man sår her i li­vet, og det må man fak­tisk ta an­svar for selv.

Denne saken ble første gang publisert 20/09 2020, og sist oppdatert 10/06 2022.

Les også