CORONA OG sommerferie

Slik kan sommeren din bli med koronaviruset

Koronaviruset kan gjøre det vanskeligere både å gjennomføre flyturer til utlandet i sommer - og å dra på stranden her i Norge for å bade.

<b>EN ANNERLEDES SOMMER: </b>Denne sommeren blir noe annerledes enn tidligere sommere, ifølge virusekspert.
EN ANNERLEDES SOMMER: Denne sommeren blir noe annerledes enn tidligere sommere, ifølge virusekspert. Foto: Wikicommons
Sist oppdatert

Mange bestiller sommerferien god tid i forveien for å sikre seg gunstige priser, men med korona-situasjonen har flere nordmenn måttet se seg nødt til å avbestille flyturer og hotellopphold.

Ifølge Utenriksdepartementet frarådes det å reise utenlands med mindre det er strengt nødvendig. Og reiserådet gjelder til og med 14. april. Men det vil være opp til den enkelte å vurdere hvor nødvendig utenlandsreisen er.

UDs reiseråd er ikke pålegg eller restriksjon, men kun råd, og nordmenn kan derfor ikke straffes for å reise utenlands. UD vil ifølge deres nettside ikke kunne garantere at nordmenn som gjennomfører reisene vil være trygge om de velger å se bort fra rådet. UDs reiseråd oppdateres fortløpende her

Les også: Håper på Norge-boom i sommer

Flere land stenger grenser

Flere land har stengt grensene de neste ukene, blant annet Spania, som gjør at nordmenn ikke kan komme inn i landet, men skaper også problemer for de som vil reie hjem til Norge.

- Vi står i en alvorlig og uforutsigbar situasjon. Det blir stadig vanskeligere for mange norske borgere å komme seg hjem fordi grenser og luftrom stenges, og unntakstilstand og restriksjoner innføres i flere og flere land og det skjer meget raskt. Regjeringen ønsker sterkt å bidra til at nordmenn på reise kommer seg trygt hjem til Norge. Derfor arbeider vi tett sammen med SAS, Norwegian og Widerøe om å bistå norske borgere som er på reise i utlandet tilbake til Norge, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide på regjeringen.no.

Regjeringen legger også vekt på at situasjonen endrer seg raskt, og UD kan ikke garantere at det ikke skjer endringer på kort varsel.

– Norske myndigheter kan ikke gi noen prognose for når denne situasjonen er over. Det vil alltid være slik at den enkelte selv må vurdere behovet for å reise opp mot den rådende situasjonen der man skal oppholde seg, står det videre på regjeringens hjemmeside.

Les også: Derfor frykter eksperter vi aldri blir kvitt koronaviruset

Sommeren kan forsinke spredningen

<b>SOMMEREN KAN SAKKE SPREDNINGEN: </b>Noe forskning kan tyde på at kulde og tørr luft gjør det lettere for viruset å spre seg, hevder Ane Marie Anderson, som er stipendiat ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Universitet i Oslo.
SOMMEREN KAN SAKKE SPREDNINGEN: Noe forskning kan tyde på at kulde og tørr luft gjør det lettere for viruset å spre seg, hevder Ane Marie Anderson, som er stipendiat ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Universitet i Oslo. Foto: Jon Olav Stende Nesvold

– Sommeren kan muligens sakke spredningen av viruset, sier Ane Marie Anderson, som er stipendiat ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Universitet i Oslo. Hun forklarer at noe forskning tyder på at kald, tørr luft gjør det lettere for for eksempel influensa å spre seg. Og ut ifra spekulering kan toppen av epidemien komme allerede i mai, med karantene tatt i betraktning.

– Men det er utrolig vanskelig å spå inn i fremtiden, og hvor godt tiltakene fungerer. Kanskje kommer ikke toppen før til høsten. Jeg tror uansett at denne sosiale distanseringen vil vare utover våren, og kanskje også at i alle fall noen av tiltakene vil følge oss inn i sommermånedene, sier Anderson.

Anderson sier at hun håper man klarer å bremse spredning slik at de som trenger hjelp får det. Og at det vil være minst mulig belastning på sykehus. Hvis toppen av sykdommen kommer i mai, vil det uansett komme ettervirkninger som strekker seg gjennom sommeren.

– Når vi ser på kurvene så går spredningen av sykdommen bratt oppover. Det er utviklingen som bestemmer hvordan det vil se ut om to uker til fire uker. Vi må forberede oss på at dette kan vare lenger. Det kommer nok til å påvirke hverdagen i flere måneder frem i tid, sier Anderson.

Les også: Derfor får koronakrisen frem det beste og verste i oss

Smittes ikke via bading på strender

Smittevei via vann er ingen smittevei, mener Anderson, som sier at at man skal være veldig uheldig om man klarer å bli smittet av Covid-19 på den måten. Ved å for eksempel bade på stranda eller i en innsjø.

– Jeg ville vært mer bekymret for de andre rundt deg på stranda. Viruset bor i luftveiene, og det kommer først og fremst ut gjennom luftveiene. Det viktigste vil være grunnleggende hygiene, sier Anderson.

Anderson sier at man kan gå ut i det fine været, med mindre man er i isolasjon eller forkjølet selvfølgelig, og at man har lov å treffe andre så lenge man tar forhåndsregler og holder seg i små grupper. Det kan være lurt å velge seg et par folk man har som nære venner, så man har noen å prate med.

– Så lenge man er frisk og ikke har noen luftveissymptomer, skal det være greit å gå en tur eller sitte sammen med noen få folk i parker på sommeren, men det kommer til å være rart. Så får man se når tiden kommer. Man må ikke gi opp livet heller, sier Anderson.

Les også: Ekspertene: Du bør ikke selge fondene dine nå, men det er noen unntak

Ingen fall i billettpriser

<b>IKKE BILLIGERE FLYBILLETTER: </b>– Det er ingen fall i priser, og det er heller ikke mange som bestiller reiser akkurat nå, sier informasjonssjefen i Ving, Siri Røhr-Staff
IKKE BILLIGERE FLYBILLETTER: – Det er ingen fall i priser, og det er heller ikke mange som bestiller reiser akkurat nå, sier informasjonssjefen i Ving, Siri Røhr-Staff Foto: Ving

Som følge av at færre kjøper flybilletter nå, skulle man tenke seg at billettene ville bli billigere, men slik er det ikke ifølge informasjonssjefen i Ving, Siri Røhr-Staff.

– Det er ingen fall i priser, og det er heller ikke mange som bestiller reiser akkurat nå, sier Staff.

Hun sier at det blir vanskelig å forutse hvordan koronasitasjonen vil bli framover, men at de som bestiller pakkereiser er sikret av pakkereiseloven.

– Man trenger heller ikke å kontakte byrået hvis det skulle bli forandring for reisen. Da vil byrået selv ta kontakt med de som er berørt, sier Røhr-Staff.

Ving skriver også på deres nettsider at de tar utgangspunkt i at reiser fra og med 14. april vil gjennomføres som planlagt. Som betyr at vanlige avbestillings- og endringsregler gjelder, om ikke annet meddeles.

Reiseforsikringsvilkår

  • Ingen forskingselskaper dekker flyselskaper eller hoteller som går konkurs. Da blir man henvist til Reisegarantifondet.
  • Pakkereiseloven sikrer kunden pengene tilbake om reisen skulle bli kansellert.
  • Pakkereiser har i tillegg bedre sikkerhetsnett enn alle andre reisetjenester.
  • Selv om du kjøper en reise hvor det inngås avtale med flere aktører, er det en pakkereise dersom betalingen skjer samlet til slutt.
  • Europeiske reiseforsikring dekker avbestilling av alle utenlandsreiser, uavhengig av avreisedato, avbestilt 12. mars eller senere. Europeiske dekker derimot ikke avbestilling av innenlandsreiser.
  • Det lønner seg å kjøpe en om- og avbestillingsforsikring, slik at man kan endre reisen sin slik man vil.

Kilde: Europeiske reiseforsikring, E24, Reisegarantifondet, Ving.

PR-sjef i SAS Norge, John Eckhoff, sier at det vanlige er at de som er tidligst ute med å bestille billettene har størst sjans for å få de billigste billettene.

– Det gjelder fortsatt, selv om koronaviruset holder på. Akkurat nå har vi i tillegg gratis ombooking for alle billetter for reiser frem til 30. november, dersom du skulle ønske å endre reisen, sier Eckhoff.

Angående den pågående situasjonen, anbefaler Eckhoff å lese mer om oppdateringene som skjer underveis på nettsidene deres.

Les også: Vil gi nordmenn 10 000 kr rett inn på konto i korona-støtte

<b>PLANLEGGER SOM NORMALT: </b>Den norske musikkfestivalen planlegger foreløpig å arrangere festivalen som normalt i år også.
PLANLEGGER SOM NORMALT: Den norske musikkfestivalen planlegger foreløpig å arrangere festivalen som normalt i år også. Foto: Wikicommons

Sommerfestivaler kan fortsette som normalt

Den store norske sen-sommerfestivalen Øyafestivalen kjennetegnes som et samlingssted for et stort antall mennesker. Og slike store sammenkomster kan gjøre det vanskelig å opprettholde de nasjonale retningslinjene for hygiene gitt i disse krisetider, men det betyr ikke at festivalen nødvendigvis er utsatt.

Festivalen skal etter planen arrangeres mellom 11. og 15. august.

– Vi fortsetter å planlegge festivalen som normalt. Uttalelser om den pågående situasjonen tas av organisasjonen Norske Konsertarrangører, på vegne av medlemmene, sier Jonas Prangerød som er PR-sjef for Øyafestivalen.

Helsedirektoratet sier at det ikke er mulig å ta på forskudd hvilken situasjon det eventuelt vil være denne sommeren.

– Myndighetenes tiltak er under løpende vurdering og tilpasses situasjonen og det den krever til enhver tid. De rådene som er gitt om avstand mellom mennesker, hygiene, reiseråd med videre, gjelder inntil noe annet blir besluttet og offentliggjort, svarer Helsedirektoratet.

Denne saken ble første gang publisert 20/03 2020, og sist oppdatert 31/03 2020.

Les også