Terror

Færre angrep i Europa

Hele 119 terroristangrep ble enten utført, forsøkt utført eller avslørt i Europa i fjor. Det er likevel en nedgang i forhold til året før.

<b>AVSLØRT:</b> De aller fleste forsøkene på terror i Europa blir avslørt.
AVSLØRT: De aller fleste forsøkene på terror i Europa blir avslørt. Foto: foto: NTB Scanpix
Publisert

Philip Manshaus drepte søsteren sin, men lyktes ikke med sin plan om å drepe flest mulig muslimer i en moské i Bærum. Dette er det eneste kjente forsøket på terror i Norge i fjor, og Manshaus skal ha vært inspirert av angrepene i henholdsvis Christchurch, New Zealand, der 51 ble drept, og El Paso, Texas, med 22 ofre.

Fire ofre

I Europa er det fortsatt i hovedsak islamister som står bak de mest alvorlige terrorangrepene. Det eneste unntaket med dødelig utfall, i tillegg til Manshaus, var en skyteepisode i en synagoge i Halle, Tyskland, i oktober i fjor. Gjerningsmannen drepte to før han ble arrestert, og skal ha vært motivert av et hat mot jøder.

Til sammen ble ti personer
terrordrept i Europa i løpet av 2019. En knivstikking i politihovedkvarteret i Paris i oktober, med fire ofre, var det mest alvorlige, og måneden etter ble ytterligere to personer drept med kniv i London. Begge disse angrepene skal ha vært islamistisk motivert.

Nedgang

Ifølge en årlig rapport fra Europol som ble sluppet i slutten av juni, ble det i fjor registrert 119 angrep eller forsøk på angrep i EU-området. Angrepet på moskeen i Bærum kommer på toppen av dette, men det er fortsatt en liten nedgang fra 129 året før. I 2017 var det tilsvarende tallet 205.

Også på antallet offer for terror har det vært en nedgang; 13 ble drept i 2018, og hele 62 i 2017.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 39 2020

Denne saken ble første gang publisert 06/08 2020.

Les også