Kunnskap

Bruk tid på skopussen

Skoene får dobbelt så lang levetid, vann og skitt preller lettere av skoene, og med velstelte sko ser du ut som en fyr som tar vare på seg selv. – Puss skoene dagen før du trenger dem, tipser Martin Jørgensen.

<b>DAMEUNDERTØY:</b> Martin foretar den tredje pussen med undertøy av silke eller nylon for å få frem toppglansen.
DAMEUNDERTØY: Martin foretar den tredje pussen med undertøy av silke eller nylon for å få frem toppglansen.
Sist oppdatert

Da jeg var 11 år, ble jeg grundig kurset i skopussing av faren min. Jeg fikk 25 øre for hvert skopar jeg pusset, så jeg ble etter hvert ganske god i gamet. Men min tidligere kollega i Vi Menn, Martin Jørgensen, går meg en høy gang. Han er grundigheten selv og har klare meninger om alle trinnene i prosessen.

– Er det noen vits i å lage en artikkel om skopuss? Det er jo ingen som pusser skoene sine lenger, sier Martin.

Nettopp. Derfor.

Fra militæret

– Interessen ble vekket i militæret, og siden har jeg finpusset kunnskapene, sier han fra snekkerboden.

To velbrukte skopar i svart lær står klare til å få stell. Her er Martins seks skritt til hvordan du går frem.

<b>RENGJØRING:</b> Bruk først børste og så mikrofiberklut, og vær ekstra nøye i overgangen mellom såle og overlær.
RENGJØRING: Bruk først børste og så mikrofiberklut, og vær ekstra nøye i overgangen mellom såle og overlær.

1. La skoene tørke godt etter siste bruk.

Skoene skal være helt tørre når du begynner jobben.

– Det er smart å pusse skoene dagen før du trenger dem, spesielt de skoene du skal bruke på den store festen. På den måten får de tørket etter pussen og sverter ikke på dressbuksa, sier Martin.

<b>FJERN SKOLISSENE:</b> Da kommer du godt til under pløsa, både når du rengjør og når du pusser.
FJERN SKOLISSENE: Da kommer du godt til under pløsa, både når du rengjør og når du pusser.

2. Fjern skolissene før du begynner skopussen.

– Da kommer du bedre til under pløsen, der det både skal rengjøres og pusses. Å fjerne skolissene er det som skiller gutten og mannen hva angår skopuss.

3. Børst møkka av skoene, først med en børste, deretter med en mikrofiberklut.

– Vær ekstra nøye i overgangen mellom såle og overlær. Skoene skal være helt rene når du påfører fett. Det er det skopuss er; fetting eller voksing av skoene. Svart skokrem er fett eller voks med farge, forklarer Martin. Nå jobber han nitid med rengjøringen.

<b>MASSERES GODT INN:</b> – Bruk svart skokrem til svarte sko og blankt fett eller voks til sko i andre farger, tipser Martin.
MASSERES GODT INN: – Bruk svart skokrem til svarte sko og blankt fett eller voks til sko i andre farger, tipser Martin.

4. Påfør skokremen med en egen børste tilegnet det formålet.

– Kremen skal masseres inn i læret på kryss og tvers, slik at kremen kommer inn overalt. Bruk god tid og la gjerne skoene stå og hvile før neste trinn, slik at fettet får tid til å bane seg vei inn i læret. Hvor lenge? Omtrent den tida det tar å høre på en LP.

Flere ting du må kunne som mann? Sjekk vårt arkiv

Klikk deg inn på Vi Menn+, eller last ned Vi Menn Pluss-appen i , og få deg et abonnement på vårt digitale arkiv. Vi har gode tilbud til alle, og ekstra gode tilbud om du er abonnent på bladet.

5. Puss skoene grundig og lenge med børste nummer to, og gi dem gjerne enda en omgang med enda en børste.

– Pussinga skal fjerne kremen som ikke har trengt inn i skoene. Jeg har tre børster; en for påføring, en for puss og en for pynt. Dessuten ett stykk dameundertøy for den siste finishen, sier Martin.

Nå jobber høyrehånda hans fort og lenge over skolæret.

<b>FERDIGE:</b> Skoene til venstre fikk fett, skoene til høyre fikk skokrem. – Med farget skokrem får du reparert riper i overflaten, sier skopusseren. 
FERDIGE: Skoene til venstre fikk fett, skoene til høyre fikk skokrem. – Med farget skokrem får du reparert riper i overflaten, sier skopusseren. 

6. Avslutt med en pusserunde med en bit av dameundertøy.

– Materialet må være nylon eller silke. Da får du ut den beste glansen. Du kan be om å få noen gamle nylonstrømper av kona. Men jeg har også kjøpt selv i butikken, ment for skopuss. Ingen vits i å forklare kassadamen hva du skal bruke dem til, det gjør bare vondt verre.

Er det sant at skoene kan bli så blanke at du kan bruke dem som speil og se fargen på kvinnetrusa?

– Jepp, det er et mål, flirer Martin.


For ekte mannfolk

Alle menn bør ha en kasse som bugner av skopussesaker. Det er like naturlig som å ha en verktøykasse, og da vet du akkurat hvor du finner alt du trenger. Du kan finne en egnet kasse og fylle den opp selv med utstyr kjøpt på skobutikken din, eller så kan du kjøpe et av de utallige skopussesettene som finnes på markedet. Her får du de lekreste kasser, fylt med kremer med de vakreste beskrivelser. Noen esker kan også bestilles med navnet ditt risset inn med snirklete skrift, det er jo bare lekkert. Med en slik eske er det en fornøyelse å gyve løs på skopussen.

Eskene på bildet er produsert av Saphir (til venstre) og Loake, i samarbeid med Saphir, og koster rundt 2000 kroner. Men som med biler, så får du slike sett i alle prisklasser.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 22 2020

Denne saken ble første gang publisert 30/04 2020, og sist oppdatert 30/04 2020.

Les også